10 dingen om te overwegen voordat u een projector koopt

Inhoudsopgave:

10 dingen om te overwegen voordat u een projector koopt
10 dingen om te overwegen voordat u een projector koopt
Anonim

Videoprojectoren worden al lang gebruikt als presentatietool in zakelijk en commercieel entertainment, evenals in sommige hoogwaardige thuisbioscoopsystemen. Videoprojectoren worden echter steeds betaalbaarder en beschikbaar voor de meeste mensen. Sommige zijn ronduit goedkoop. Bekijk enkele waardevolle tips voordat u uw eerste videoprojector koopt.

10 factoren om te overwegen bij het kopen van een projector

Hier zijn de belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van een nieuwe projector:

  • Kosten
  • Lampen, LED's en lasers
  • Lichtopbrengst en helderheid
  • Contrastverhouding
  • Pixeldichtheid en resolutie
  • Kleurweergave
  • Ingangen
  • Draagbaarheid
  • Schermen
  • Soorten projectoren

Image
Image

Hoeveel moet ik uitgeven aan een projector?

De prijzen van projectoren variëren drastisch, van budgetprojectoren voor minder dan $ 100 tot high-end 4K-projectoren met een waarde van ongeveer $ 2.000. De beeldkwaliteit is belangrijker dan het merk.

Prijsbereik Wat te verwachten
>$100 480p beeldresolutie. 2000:1 contrastverhouding. Moet in het donker worden gebruikt. Minimale luidsprekeruitgang. Geen draadloze verbinding. Geen SD-kaartsleuf.
$100 - $500 480p beeldresolutie. 3.000:1 contrastverhouding. Moet in het donker worden gebruikt. Ondersteuning voor HDMI-, VGA-, microSD- en USB-ingangen. 3,5 mm audio-uitgang voor hoofdtelefoons en luidsprekers. Geen draadloze functionaliteit.
$300 - $500 720p beeldresolutie. 3.000:1 contrastverhouding. Moet worden gebruikt bij weinig licht. Sommige draadloze functionaliteit.
$500 - $1, 000 1920x1080 beeldresolutie. 15.000:1 contrastverhouding. Overdag helder vanuit de meeste hoeken. Sommige draadloze functionaliteit. Goed genoeg om te gamen.
$1, 000 - $2, 000+ Produceert een 4K-beeld dat overdag vanuit alle hoeken volledig helder is. Corrigeert automatisch beeldvervormingen. Maakt verbinding met draadloze apparaten. Ideaal om te gamen.

Lampen, LED's en lasers

Naast LCD- en DLP-technologie, moet u overwegen of de lichtbron in de projector een lamp, LED of laser is. Alle drie de opties hebben hun voor- en nadelen:

  • Videoprojectoren die lampen gebruiken, moeten na ongeveer 3.000 tot 4.000 uur kijken worden vervangen. Sommige projectoren leveren echter meer dan 5.000 kijkuren.
  • Videoprojectoren die LED's of lasers als lichtbron gebruiken, hebben een veel langere levensduur, vaak wel 20.000 uur of meer.

Vergelijk de levensduur van de lichtbron van led-/lcd- of oled-tv's van videoprojectoren, die meer dan 60.000 uur kunnen duren, zij het met kleinere schermformaten.

Image
Image

Lichtopbrengst en helderheid

Zonder voldoende licht kan een projector geen helder beeld weergeven. Als de lichtopbrengst te laag is, ziet een beeld er zelfs in een donkere ruimte modderig en zacht uit. De beste manier om te bepalen of een projector voldoende licht produceert om heldere beelden te produceren, is door de ANSI Lumens-classificatie te controleren. Het zal u vertellen hoeveel licht een projector kan uitstralen.

Projectoren met 1.000 ANSI-lumen hebben voldoende helderheid voor thuisbioscoopgebruik. Ruimtegrootte, schermgrootte/afstand en aansluitingen voor omgevingslicht zullen ook van invloed zijn op de behoefte aan meer of minder lumen. Hoewel de lichtopbrengst van videoprojectoren is verbeterd, werken ze nog steeds het beste in een verduisterde kamer.

LCD- en DLP-projectoren geven het licht anders uit. LCD-projectoren produceren dezelfde hoeveelheid wit en gekleurd licht, terwijl DLP-projectoren meer wit licht produceren dan gekleurd licht.

Bottom Line

Contrast is de verhouding tussen de zwarte en witte delen van een afbeelding. Hoge contrastverhoudingen zorgen voor witter wit en zwarter zwart. Een projector heeft misschien een uitstekende Lumen-classificatie, maar uw beeld ziet er vervaagd uit met een lage contrastverhouding. Een contrastverhouding van minimaal 1.500:1 is goed in een verduisterde kamer, maar 2.000:1 of hoger wordt als uitstekend beschouwd.

Pixeldichtheid en beeldschermresolutie

Pixeldichtheid (ook wel beeldschermresolutie genoemd) is essentieel. LCD- en DLP-projectoren hebben beide een vast aantal pixels.

  • Als het grootste deel van je kijkervaring HDTV is, zorg dan voor een zo hoog mogelijk aantal pixels (bij voorkeur 1920x1080).
  • Een natuurlijk aantal pixels van 1024x768 is voldoende voor dvd. 720p HDTV-signalen vereisen echter een aantal pixels van 1280x720 voor de weergave, terwijl een 1080i HDTV-invoersignaal een aantal pixels van 1920x1080 nodig heeft.
  • Als je een Blu-ray Disc-speler hebt, overweeg dan een projector met een resolutie van 1920x1080 echte pixels en de mogelijkheid om het 1080p-formaat weer te geven.

Als je het 4K-gebied wilt betreden, projecteren niet alle 4K-projectoren, afgezien van het hogere prijskaartje, een echte 4K-resolutie. U moet begrijpen hoe 4K-videoprojectoren werken en hoe ze worden gelabeld, zodat u de juiste keuze kunt maken voor een thuisbioscoopopstelling.

Om het meeste uit de 4K-projector te halen, moet u 4K-content van een Ultra HD Blu-ray-speler of 4K-streamingbronnen (zoals Netflix of Vudu) leveren.

Kleurweergave

Kleurreproductie is een andere factor om te overwegen. Controleer op natuurlijke huidtinten en kleurdiepte, hoe kleuren eruitzien in de helderste en donkerste delen van het beeld, de mate van kleurstabiliteit van invoer tot invoer en of u bekend raakt met de soorten beeldinstellingen die videoprojectoren bieden.

Iedereen heeft een klein verschil in kleurperceptie en wat ze prettig vinden, dus kijk goed.

Ingangen

Zorg ervoor dat de projector de benodigde ingangen heeft. Alle videoprojectoren hebben tegenwoordig HDMI-ingangen en de meeste projectoren hebben ook VGA- of DVI-ingangen voor computers.

Als je echter oudere broncomponenten hebt met composiet-, component- of S-video-uitgangen, weet dan dat veel nieuwere videoprojectoren deze opties niet langer bieden of alleen composietvideo-ingangen bieden. Zorg er bij het kopen van een projector voor dat deze de aansluitingen heeft die u nodig hebt.

Sommige videoprojectoren hebben audio-ingangen en ingebouwde luidsprekers, maar net als luidsprekers die in tv's zijn ingebouwd, zijn ze niet geweldig. Het is het beste om uw audiobron aan te sluiten op een extern audiosysteem (zelfs een bescheiden) voor een betere kijkervaring.

Draagbaarheid

Draagbaarheid is niet alleen van vitaal belang voor het verplaatsen of reizen met uw projector, maar ook voor het vereenvoudigen van de installatie en configuratie. Het maakt het ook gemakkelijker om verschillende schermformaten, afstanden en kamers uit te proberen om te zien welke opstelling het beste werkt.

Als uw projector draagbaar is, kunt u in de zomer een laken aan een buitenmuur (of garagedeur) hangen en genieten van uw eigen persoonlijke 'drive-in'-films. Buiten films kijken met een videoprojector kan een geweldige ervaring zijn.

Image
Image

Vergeet het scherm niet

Schermen zijn er in verschillende stoffen, maten en prijzen. Het beste type scherm hangt af van de projector, de kijkhoek, de hoeveelheid omgevingslicht in de kamer en de afstand van de projector tot het scherm. Als je een kleine ruimte hebt, overweeg dan een Short Throw-projector, die grote beelden van een kortere afstand kan weergeven.

Er zijn veel geweldige projectieschermen op de markt; wat het beste voor u is, hangt af van uw specifieke behoeften.

Soorten videoprojectoren

Er zijn twee soorten videoprojectoren beschikbaar: DLP (Digital Light Processing) en LCD (Liquid Crystal Display).

  • DLP-projectoren maken gebruik van een lichtbron in combinatie met een kleurenwiel en een chip die microscopische kantelbare spiegels bevat. Het licht gaat door het kleurenwiel, weerkaatst op de spiegels en wordt op een scherm geprojecteerd.
  • LCD-projectoren gebruiken een lichtbron die licht door 3 LCD-chips (toegewezen aan de primaire kleuren rood, groen en blauw) stuurt om beelden te creëren en te projecteren.

Varianten van LCD-technologie omvatten LCOS (Liquid Crystal on Silicon), JVC's D-ILA (Digital Imaging Light Amplification) en Sony's SXRD (Silicon Crystal Reflective Display). Bij LCOS/D-ILA- en SXRD-projectoren reflecteert de lichtbron op de 3 LCD-chips in plaats van er doorheen te gaan.

Bottom Line

Als je het leuk vindt om mensen uit te nodigen voor filmavonden, of als je gewoon je eigen privévoorstellingen wilt, kan een projector een perfecte aanvulling zijn op je thuisbioscoop. Je moet er alleen voor zorgen dat je de ruimte en het budget hebt om alle benodigde randapparatuur onder te brengen.

Wat moet ik doen nadat ik een projector heb gekocht?

De eerste stap is het inrichten van de kamer of buitenruimte die je wilt gebruiken. Kies een plek voor het scherm en pas de stoelen aan om het zicht te optimaliseren. Zodra uw projector is ingesteld, sluit u deze aan op uw geluidssysteem. Vergeet niet je projectorscherm schoon te houden.

Meer tips voor het kopen van een projector

Een thuisbioscoopopstelling met een videoprojector als middelpunt kan de home-entertainmentervaring naar een hoger niveau tillen. Grijp echter niet in uw portemonnee en koop niets dat wordt gepromoot of in de uitverkoop is.

De prijzen van videoprojectoren variëren sterk van enkele honderden tot enkele duizenden dollars, afhankelijk van de bovenstaande factoren. Tenzij u op een muur projecteert, moet u ook rekening houden met de kosten van een scherm, dat in vergelijkbare prijsklassen verkrijgbaar is.

FAQ

    Heb ik een projectiescherm nodig?

    Nee. Een witte muur, een wit laken of een ander lichtgekleurd, semi-reflecterend oppervlak zal in een mum van tijd werken. U wilt echter investeren in een scherm om het best mogelijke beeld van uw projector te krijgen.

    Zijn projectoren geschikt voor gaming?

    Ja, op voorwaarde dat u de juiste projector voor de klus koopt. Zo zal een gewone projector niet goed genoeg zijn om te gamen. Een goede gamingprojector moet een hoge resolutie, een snelle verversingssnelheid en een lage invoerlatentie bieden.

    Moet ik een tv of een projector kopen?

    Het hangt ervan af. Houd bij het kiezen tussen een videoprojector of een tv rekening met uw specifieke behoeften voor het apparaat. Tv's zijn het beste voor dagelijks gebruik. Projectoren zijn het beste voor speciale gelegenheden en nichetoepassingen.

Aanbevolen: