7 Dingen om te overwegen voordat je een koptelefoon koopt

Inhoudsopgave:

7 Dingen om te overwegen voordat je een koptelefoon koopt
7 Dingen om te overwegen voordat je een koptelefoon koopt
Anonim

Een geweldige koptelefoon kan ieders luisterervaring transformeren. Het enige probleem is dat er veel verschillende koptelefoons zijn, en ze hebben allemaal iets anders te bieden. Deze koopgids helpt je beslissen welke hoofdtelefoon je moet kopen op basis van je specifieke behoeften, budget en levensstijl.

Bottom Line

Hoofdtelefoons zijn draagbare luidsprekers waarmee u privé naar audiobronnen kunt luisteren, waaronder computers, smartphones en andere elektronische apparaten. Koptelefoons passen over je oren of in je oren in een kleinere vormfactor.

7 factoren om te overwegen bij het kopen van een koptelefoon

Er zijn enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een koptelefoon. U zult waarschijnlijk een grote verscheidenheid aan hoofdtelefoons tegenkomen met verschillende functies en specificaties.

De zeven gebieden die u moet onderzoeken voordat u een hoofdtelefoon koopt, zijn:

  • Kosten
  • Vormfactor
  • Ontwerp
  • Bedraad versus draadloos
  • Audiokwaliteit
  • Ruisonderdrukking
  • Merk

Hoeveel moet een koptelefoon kosten?

De kosten van koptelefoons variëren sterk, afhankelijk van de technologie die erin zit. Hier is een algemeen overzicht van wat u kunt verwachten.

Prijsbereik Wat u kunt verwachtent
Minder dan $50 Voor minder dan $50 vind je bruikbare Bluetooth in-ear en over-the-ear hoofdtelefoons. U kunt ook lagere gaming-headsets en lagere bedrade over-ear hoofdtelefoons vinden
$50 - $100 Je kunt in deze prijsklasse hoogwaardige heavy-duty gaming-hoofdtelefoons vinden, samen met bedrade over-ear en in-ear-koptelefoons in het middenbereik.
$100 - $250 Voor deze prijs vind je draadloze over-ear en in-ear hoofdtelefoons en oordopjes met functies zoals ruisonderdrukking
$250 + Hier begint meer geavanceerde ruisonderdrukking en zie je grote namen als Apple, Beats en Bose. Opties voor in-ear, over-ear en on-ear.

Welke vormfactor hoofdtelefoon moet u kiezen?

De belangrijkste vormfactoren zijn in-ear, on-ear en over-ear hoofdtelefoons. Ze bieden allemaal verschillende draagbaarheidsniveaus. Uw keuze voor een vormfactor is persoonlijk en uw comfort en voorkeuren zullen u leiden.

In-ear koptelefoon

In-ear hoofdtelefoons zijn de meest draagbare hoofdtelefoons op de markt, dus als je op zoek bent naar iets om mee te nemen (je kunt ze gemakkelijk samenvoegen en in je zak opbergen), is dit misschien je beste gok.

Zoals de naam al doet vermoeden, rust een in-ear hoofdtelefoon in je oor. Sommige rusten op uw buitenoor, met name op een deel van het buitenoor dat de 'Antitragus' wordt genoemd. Anderen worden iets dieper in de gehoorgang geduwd, waardoor ze op hun plaats blijven (ideaal voor sporten of andere krachtige activiteiten).

In-ear hoofdtelefoons worden als het minst comfortabel beschouwd. Sommige paren kunnen zelfs uw oorkraakbeen beschadigen, hoewel die gevallen zeldzaam zijn en meestal alleen voorkomen als u uw in-ear-koptelefoon veel te veel draagt. Over het algemeen wennen de meeste mensen aan het gevoel van een in-ear hoofdtelefoon, maar als je een nieuw paar oordopjes koopt, kan het een paar dagen duren voordat dat gebeurt.

Image
Image

Oor-koptelefoon

On-ear hoofdtelefoons bieden een gulden middenweg tussen in-ear en over-ear hoofdtelefoons. Hoewel ze dezelfde algemene vorm behouden als over-ear-koptelefoons, zijn ze meestal een beetje kleiner en kunnen ze vaak worden opgevouwen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor diegenen die niet van in-ear-koptelefoons houden, maar toch iets willen waarin ze passen een tas zonder teveel gewicht toe te voegen.

De meeste mensen vinden een on-ear hoofdtelefoon iets comfortabeler dan een in-ear, en vaak bieden ze ook een betere geluidskwaliteit, dankzij het feit dat ze meer ruimte hebben voor grotere drivers. We zullen later meer ingaan op drivers en geluidskwaliteit.

Als het op comfort aankomt, bieden on-ear hoofdtelefoons een compromis tussen comfortabele over-ear hoofdtelefoons en minder comfortabele in-ear hoofdtelefoons. On-ear koptelefoons hebben, zoals de naam al doet vermoeden, vulling op het buitenoor. Comfort wordt hier meer bepaald door hoe hard de klem is. Te hard, en je kunt de koptelefoon niet lang zonder ongemak dragen. Te zacht en de koptelefoon v alt eraf.

On-ear hoofdtelefoons zijn geschikt voor diegenen die een geweldig klinkende hoofdtelefoon willen voor onderweg en die het grotere formaat en het feit dat ze niet in de zak passen niet erg vinden. Sommige on-ear koptelefoons kunnen goed zijn om te sporten, maar zorg ervoor dat ze een relatief harde klem hebben om op je hoofd te blijven zitten.

Image
Image

Over-ear koptelefoon

Over-ear hoofdtelefoons zijn het ultieme voor comfort en geluidskwaliteit, maar ze zijn verreweg het minst draagbaar van de drie vormfactoren. Dat is misschien niet zo'n groot probleem voor mensen die op zoek zijn naar een geweldige koptelefoon om thuis te gebruiken, maar als je op zoek bent naar een koptelefoon voor onderweg, dan ben je beter af met een on-ear of in-ear koptelefoon.

Zoals de naam al doet vermoeden, raken over-ear hoofdtelefoons je oren vaak niet. In plaats daarvan hebben ze vulling die zich om je oren klemt. Zo kunnen ze zo lang comfortabel blijven. Je oren zijn immers veel kwetsbaarder voor ongemak dan je schedel. Een deel van de reden waarom over-ear hoofdtelefoons zo veel beter kunnen klinken, is dat ze meer ruimte hebben voor grotere stuurprogramma's of verschillende soorten stuurprogramma's die iets meer ruimte nodig hebben om goed te werken. (We gaan hieronder in op de typen stuurprogramma's.)

Image
Image

Welk hoofdtelefoonontwerp moet je hebben?

Hoewel het uiterlijk van de koptelefoon belangrijk voor je kan zijn, verwijst het ontwerp van een koptelefoon vaak naar de gesloten achterkant of de open achterkant. De overgrote meerderheid van de hoofdtelefoons voor consumenten is gesloten, maar sommige hoofdtelefoons die gericht zijn op audiofielen hebben een open achterkant en het verschil in geluidskwaliteit kan enorm zijn.

Gesloten hoofdtelefoon

De meeste koptelefoons die je in een winkel ziet, worden gesloten, wat betekent dat ze je muziek binnen houden en het geluid van buitenaf.

Hier zitten enkele voordelen en enkele nadelen aan. Een hoofdtelefoon met gesloten achterkant is beter voor onderweg of voor mensen die in de buurt van anderen naar muziek luisteren. Het belangrijkste nadeel is de geluidskwaliteit. De meeste audiofielen die op zoek zijn naar het beste geluid, beweren dat een koptelefoon met open achterkant natuurlijker klinkt. We zullen in de volgende sectie ingaan op het waarom.

Dat betekent natuurlijk niet dat hoofdtelefoons met gesloten achterkant niet goed klinken. Enkele van de beste koptelefoons ter wereld zijn koptelefoons met gesloten achterkant. Ze klinken iets minder natuurlijk, maar velen zullen het verschil niet eens kunnen horen.

Image
Image

Hoofdtelefoon met open achterkant

Terwijl een hoofdtelefoon met gesloten achterkant je muziek op zijn minst een beetje geïsoleerd houdt, doen hoofdtelefoons met een open achterkant het tegenovergestelde. Ze creëren een veel natuurlijker geluid. Met de mogelijkheid om geluid uit je koptelefoon te laten ontsnappen, zijn er geen kleine echo's die resoneren in een gesloten koptelefoon. Hoewel ze grotendeels onmerkbaar zijn, creëren die echo's een strakker geluidsbeeld, dus een koptelefoon met open achterkant klinkt een beetje breder en meer open.

Open-back koptelefoons hebben een aantal belangrijke nadelen, waardoor ze alleen geschikt zijn om thuis te luisteren. Om te beginnen, net zoals geluid in de koptelefoon naar buiten kan, kan geluid van buiten ook naar binnen komen. Dus als je van plan bent om in een matig luidruchtige omgeving te luisteren, kun je alles om je heen horen. Een ander nadeel is dat het ontbreken van een fysieke barrière tussen de buitenwereld en de elektronica in je koptelefoon betekent dat dingen als vocht ze gemakkelijker kunnen beschadigen.

Als je van plan bent om thuis in een stille omgeving te luisteren en de beste luisterervaring wilt, is een koptelefoon met open achterkant misschien de beste keuze.

Semi-open-back koptelefoon

Er is een derde ontwerptype, en dat is het halfopen rugontwerp, hoewel de meeste mensen hier waarschijnlijk uit de buurt willen blijven. Semi-open-back hoofdtelefoons bedekken het grootste deel van de buitenkant van de hoofdtelefoon met een beetje ruimte voor luchtstroom. Het nadeel is dat de koptelefoon een aantal voordelen heeft van een koptelefoon met open achterkant, zoals een iets (maar niet helemaal) natuurlijker geluid. De keerzijde is dat de koptelefoon alle nadelen heeft van een open-back koptelefoon. Geluid van buitenaf kan binnendringen en het is veel gemakkelijker voor vocht om de elektronica in de hoofdtelefoon te beschadigen.

We raden alleen halfopen hoofdtelefoons aan aan gebruikers die van plan zijn thuis te luisteren en bereid zijn een compromis te sluiten ten aanzien van een deel van die openheid die wordt aangetroffen in hoofdtelefoons met open achterkant voor een iets meer geïsoleerde luisterervaring.

Moet u een bedrade of draadloze hoofdtelefoon krijgen?

Draadloze koptelefoons zijn misschien handiger dan bedrade koptelefoons, maar bedrade koptelefoons bieden bijna altijd een betere geluidskwaliteit. Je moet ook rekening houden met de levensduur van de batterij als het gaat om draadloze hoofdtelefoons.

Bekabelde hoofdtelefoon

Bekabelde hoofdtelefoons zijn nog niet dood, hoewel hun dominantie is geslonken tot een klein percentage gebruikers, en het is waarschijnlijk dat ze de komende jaren volledig zullen vervagen, behoudens een paar hifi-luistersituaties.

Hoewel draadloze hoofdtelefoons vaak handiger zijn dan bedrade hoofdtelefoons, hebben bedrade hoofdtelefoons nog steeds een aantal belangrijke voordelen. Om te beginnen zijn ze nog steeds een beetje goedkoper dan hun draadloze tegenhangers, hoewel er tal van goedkope draadloze hoofdtelefoons zijn.

Wat misschien nog belangrijker is, is dat een bedrade hoofdtelefoon meestal veel beter klinkt. Dat komt omdat ze vaak de hoofdtelefoonversterker op je telefoon of computer gebruiken in plaats van de versterker van lagere kwaliteit die in moderne draadloze hoofdtelefoons is ingebouwd. Bovendien kun je met bedrade hoofdtelefoons ook een externe hoofdtelefoonversterker gebruiken, wat meestal zorgt voor een nog betere luisterervaring.

Image
Image

Draadloze hoofdtelefoon

Geluidskwaliteit is essentieel om te overwegen, maar soms is gemak belangrijker. Als je bijvoorbeeld je koptelefoon in de sportschool gaat gebruiken, is het comfort van een draadloos ontwerp waarschijnlijk de afweging waard van een iets lagere geluidskwaliteit.

Als je geen audiofiel bent met een voorliefde voor hifi-muziek en een scherp oor voor audioverschillen, is een draadloze hoofdtelefoon waarschijnlijk prima. We denken niet dat het de moeite waard is om te lijden onder het ongemak van een bedrade hoofdtelefoon als je die voordelen niet specifiek nodig hebt.

Binnen de categorie draadloze hoofdtelefoons bestaan een paar verschillende typen. De meeste draadloze hoofdtelefoons zijn over of op het oor, of ze hebben een draadje dat zich om de achterkant van je hoofd wikkelt.

Image
Image

Echter, "echt draadloze" hoofdtelefoons, zoals Apple's AirPods, zijn populairder geworden. Deze oordopjes maken draadloos verbinding met je luisterapparaat en met elkaar, wat betekent dat je twee onafhankelijke oordopjes hebt, die vaak in een oplaadetui worden gedragen als ze niet worden gebruikt.

Image
Image

Een goede batterijduur voor echte draadloze hoofdtelefoons is meer dan vier uur continu afspelen, hoewel de oplaadcassette dat zal verlengen als je vier uur lang niet luistert. Niet-echte draadloze oordopjes moeten minimaal 8-10 uur afspeeltijd hebben. On-ear hoofdtelefoons zouden 15 uur of meer moeten kunnen bieden, en over-ear hoofdtelefoons zouden minstens 16 of 17 uur moeten meegaan, hoewel ze kunnen oplopen tot 25 uur of meer.

Welke audiokwaliteit heb je nodig?

Hoewel we een paar dingen hebben aangeroerd die van invloed zijn op de geluidskwaliteit van een hoofdtelefoon, zoals of ze open of gesloten zijn, zijn er verschillende andere audiogerelateerde factoren waarmee u rekening moet houden.

Veel van deze factoren (frequentiebereik, impedantie, drivertype, enz.) zijn alleen het overwegen waard als je een audiofiel bent die op zoek is naar de best mogelijke geluidskwaliteit. Maar zelfs als u dat niet bent, kan het handig zijn om iets meer te weten over hoe uw hoofdtelefoon werkt.

Frequentiebereik

Frequentierespons verwijst naar de verschillende frequenties die hoofdtelefoons kunnen reproduceren, wat resulteert in een vol geluid.

Instrumenten zoals basgitaren, bassynths en kickdrums leven voornamelijk in de lagere frequenties, terwijl het sissen van cimbalen en sissen op een zang in de hogere frequenties leeft. Gitaren, andere drums, de body van een zangstem, enzovoort, leven allemaal tussen deze frequenties in.

Het frequentiebereik van het menselijk gehoor is 20 Hz tot 20 kHz, hoewel de meeste volwassenen niet veel verder kunnen horen dan 17 kHz. De meeste koptelefoons hebben ook een geadverteerd frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz, wat natuurlijk niet veel zegt over hoe ze klinken, aangezien mensen dat toch kunnen horen.

Met andere woorden, hoewel je geen koptelefoon moet overwegen met een frequentierespons van minder dan 20Hz-20kHz, moet je dat niet betekenen dat ze goed zullen klinken.

Bestuurdertype

Hoofdtelefoons zijn gewoon verkleinde luidsprekers; net als luidsprekers hebben ze stuurprogramma's - ten minste één aan elke kant. De bestuurder is wat de lucht laat trillen en geluid maakt. Er zijn een paar hoofdtypen stuurprogramma's.

  • Dynamische stuurprogramma's. Dynamische drivers zijn het goedkoopst om te produceren, maar dat betekent niet noodzakelijk dat ze slecht klinken. Ze zijn over het algemeen uitstekend in het creëren van een solide basrespons zonder veel kracht. De wisselwerking is dat ze kunnen vervormen bij hogere volumes.
  • Gebalanceerde armatuurdrivers Gebalanceerde armatuurdrivers worden alleen gebruikt in in-ear hoofdtelefoons en werken iets anders dan dynamische drivers. Fabrikanten kunnen ze afstemmen op specifieke frequenties. Veel in-ear hoofdtelefoons hebben twee sets gebalanceerde armatuurdrivers, afgestemd op verschillende frequenties of gekoppeld aan dynamische drivers voor een meer gelijkmatige frequentierespons.
  • Planaire magnetische drivers Planaire magnetische drivers zijn meestal alleen te vinden op duurdere over-ear hoofdtelefoons vanwege hun grotere formaat. Toch zijn ze in staat om wat velen beschouwen als een veel beter geluid te produceren. Ze vervormen niet zo gemakkelijk als dynamische drivers en leveren een uitstekende basrespons, maar ze hebben een hoofdtelefoonversterker nodig om correct te werken, omdat ze iets meer vermogen nodig hebben dan dynamische hoofdtelefoons.
  • Elektrostatische stuurprogramma's Elektrostatische stuurprogramma's werken heel anders dan de andere stuurprogramma's op deze lijst en kunnen een grotendeels onvervormd geluid en een breed, natuurlijk geluidsbeeld produceren. Ze hebben ook een zeer natuurlijke frequentierespons. Er zijn nadelen, waaronder dat ze veel duurder zijn om te maken, een hoofdtelefoonversterker nodig hebben en, dankzij hun grote formaat, meestal alleen worden aangetroffen in over-ear hoofdtelefoons.

Impedantie

Impedantie verwijst naar de weerstand die uw hoofdtelefoon geeft aan de stroom van uw hoofdtelefoonversterker. De impedantie varieert over het algemeen van 8Ω (ohm) tot honderden ohms op high-end modellen.

De meeste hoofdtelefoons voor consumenten hebben een lage impedantie en kunnen voldoende stroom krijgen van een smartphone of computer. Hoofdtelefoons met hoge impedantie hebben daarentegen een speciale hoofdtelefoonversterker nodig om voldoende geluid uit te voeren.

Als je van plan bent je koptelefoon te gebruiken met een telefoon of computer, zou elke koptelefoon met een impedantie van minder dan 25Ω in orde moeten zijn. Als je echter een hoofdtelefoonversterker hebt, zou je een hoofdtelefoon met een hogere impedantie kunnen krijgen, maar hoe hoog hangt af van de versterker.

Gevoeligheid

Gevoeligheid verwijst naar hoe luid koptelefoons kunnen worden in verhouding tot hun vermogen. Het wordt gemeten in decibel, wat in basistermen een volumemeting is. Over het algemeen wordt de gevoeligheid gemeten per 1mW (milliwatt). Dus als een koptelefoon een gevoeligheid van 115dB/mW heeft, kan hij 115dB volume produceren met 1 milliwatt vermogen.

Natuurlijk is 115dB behoorlijk luid en we raden nooit aan om op dat niveau naar muziek te luisteren. 115dB is ongeveer het volume van een rockconcert, en dat niveau beschadigt permanent je oren na ongeveer 15 minuten luisteren.

Gewoonlijk is een gevoeligheid tussen 90dB en 120dB / 1mW acceptabel voor gebruik.

Heeft u ruisonderdrukking in uw hoofdtelefoon nodig?

Actieve ruisonderdrukking gebruikt een microfoon om te detecteren welk geluid om je heen gebeurt, en speelt vervolgens een tegenovergestelde versie van dat geluid af, waardoor het effectief wordt onderdrukt voor je oren. Helaas is er geen standaardmeting voor ruisonderdrukking, dus het is moeilijk te zeggen wat "goede" ruisonderdrukking is. Over het algemeen bieden Bose en Audio Technica over het algemeen uitstekende ruisonderdrukking, terwijl andere bedrijven verbeteren.

Er is een keerzijde aan ruisonderdrukking, die meestal de geluidskwaliteit op kleine manieren beïnvloedt. Een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking kan bijvoorbeeld soms een zwak gesis produceren en de frequentierespons enigszins veranderen, afhankelijk van de frequenties die worden weggefilterd.

Er is een andere manier om het geluid van buiten te onderdrukken met een "ruisonderdrukkende" hoofdtelefoon, ook bekend als passieve ruisonderdrukkende hoofdtelefoons. Deze koptelefoon elimineert fysiek geluid van buiten door een goede afdichting rond je oren te creëren en geluiddichte materialen te gebruiken. Het is een beetje minder technisch en dempt meestal niet zoveel ruis als ruisonderdrukkende koptelefoons, maar ruisonderdrukkende koptelefoons kunnen nog steeds helpen voorkomen dat ongewenst geluid je afleidt terwijl je luistert.

Is de merknaam belangrijk voor koptelefoons?

De merknaam kan ook belangrijk zijn. Terwijl Apple, Sennheiser, Shure, JBL, Bose en Audio Technica vaak worden beschouwd als enkele van de bekende namen in de audio-industrie, kunnen minder bekende merken zoals Jaybird, Libratone en Soul veel te bieden hebben.

Toch, hoewel sommige merken een lagere prijs hebben, wil je extra voorzichtig zijn bij het kopen van koptelefoons van een bedrijf zonder echt trackrecord in de ruimte. Er is tenslotte vaak een reden waarom grote merken meer vertrouwd worden.

Wie moet welk type hoofdtelefoon kopen?

Het kopen van een koptelefoon hangt af van je persoonlijke voorkeuren, comfort en budget.

Er zijn honderden varianten van koptelefoons. Geen twee koptelefoons zijn hetzelfde, maar veel zijn vergelijkbaar. De belangrijkste dingen om te overwegen voor de gemiddelde consument zijn de vormfactor van de hoofdtelefoon, bedraad versus draadloos, en hun algemene geluidskwaliteit.

Audiofielen of mensen die op zoek zijn naar de magische (en dure) wereld van hifi-luisteren, willen echter al het andere overwegen. Als jij dat bent, wil je waarschijnlijk een over-ear bedrade hoofdtelefoon, en misschien wil je zelfs overwegen om een hoofdtelefoonversterker te kopen.

Bottom Line

Het maakt niet uit welk type hoofdtelefoon je koopt, het is essentieel om te leren hoe je ze schoon kunt houden en optimaal kunt laten werken. Raadpleeg de instructies van uw fabrikant voor opslag, reiniging en onderhoud.

Welke andere overwegingen zijn er?

Hoofdtelefoons worden steeds geavanceerder en bieden meer coole functies. Sommige van deze functies zijn mogelijk belangrijk voor u, andere niet.

  • Ingebouwde bedieningselementen. Veel hoofdtelefoons hebben bedieningselementen die direct op de oorschelp of in een afstandsbediening op de kabel zijn ingebouwd. Hiermee kun je je muziek en volume regelen zonder je telefoon uit je zak te halen, wat een handige functie kan zijn.
  • Ondersteuning voor digitale assistent Veel hoofdtelefoons bieden ook ondersteuning voor digitale assistenten zoals Google Assistant en Amazon's Alexa. Sommige hebben digitale assistenten ingebouwd, terwijl andere een knop bieden die u kunt gebruiken om via uw telefoon met uw assistent te communiceren.
  • Extra functies. Sommige koptelefoons hebben sensoren die je hartslag kunnen volgen, en een bijbehorende app kan je die hartslag laten zien tijdens een training. Anderen hebben functies om het volume te beperken, zodat u uw oren niet beschadigt (wat geweldig is voor kinderen).
  • Hoe ze eruitzien. Hoofdtelefoons zijn iets dat je draagt, dus je zult een paar willen vinden dat er goed uitziet. Iedereen heeft een andere smaak als het gaat om design, maar met zoveel modellen die er zijn, is het onwaarschijnlijk dat je een paar zult vinden dat je leuk vindt.

FAQ

    Wat is de beste koptelefoon om naar muziek te luisteren?

    Sommige van de beste hoofdtelefoons voor muziekliefhebbers zijn Sony's WH1000XM3-hoofdtelefoons. Ze ondersteunen een breed scala aan Bluetooth-codecs, waaronder zowel AptX HD als LDAC voor superieure geluidskwaliteit. De HD 650-hoofdtelefoon van Sennheiser zorgt ook voor een meeslepende luisterervaring.

    Wat zijn de beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking?

    De beste hoofdtelefoon met ruisonderdrukking is Sony's WH-1000XM4-hoofdtelefoon, met Sony's nieuwste QN1 ruisonderdrukkende processor. Ook heeft de Bose QuietComfort 35 (Series II) een indrukwekkende geluidskwaliteit en helder geluid, ongeacht het volumeniveau en achtergrondgeluid.

Aanbevolen: