Wat is een eindversterker en hoe wordt deze gebruikt?

Inhoudsopgave:

Wat is een eindversterker en hoe wordt deze gebruikt?
Wat is een eindversterker en hoe wordt deze gebruikt?
Anonim

Een eindversterker is een type versterker die een of meer luidsprekers van stroom voorziet. Het heeft niet de extra functies en aansluitingen die je vaak aantreft op een thuisbioscoopontvanger, zoals een radio, schakelen tussen ingangsbronnen en audio/video (AV)-verwerking. De enige regelaar die u doorgaans aantreft op een eindversterker (afgezien van een aan/uit-schakelaar) is een primaire versterkingsregeling, die analoog is aan het volume.

Image
Image

Kanaalconfiguraties voor eindversterkers

Eindversterkers zijn er in verschillende kanaalconfiguraties, van één kanaal (ook wel monoblock genoemd) tot twee (stereo)kanalen. Voor surround-toepassingen kunnen eindversterkers vijf, zeven of meer kanalen hebben.

Als er negen kanalen nodig zijn, kunnen zowel zeven- als tweekanaals eindversterkers worden gebruikt. Als er 11 kanalen nodig zijn, wordt een zevenkanaalsversterker gecombineerd met twee tweekanaalsversterkers. Voor elk kanaal kan een monoblokversterker worden gebruikt, wat veel versterkers vraagt.

Een eindversterker aansluiten

Er is een aparte voorversterker of AV-voorversterker/processor nodig om audiosignalen naar een eindversterker te krijgen.

De AV-voorversterker/processor decodeert of verwerkt audiobronsignalen en geeft de signalen door aan de eindversterker, die op zijn beurt de signalen naar de luidsprekers stuurt. De signalen worden in analoge vorm doorgegeven via lijnuitgangen met behulp van RCA-aansluitingen of, in sommige duurdere voorversterker-/eindversterkercombinaties, XLR-aansluitingen.

De AV-voorversterker/processor is waar u de broncomponenten (Blu-ray, dvd, cd, mediastreamer en andere) aansluit.

Hier is een voorbeeld van een voorversterker/processor die de source- en line-out-aansluitingen laat zien. Let op: er zijn geen luidsprekeraansluitingen.

Image
Image

Power versterkers en subwoofers

Overweeg voor thuisbioscoop, naast bronapparaten en luidsprekers, een subwoofer. Als de subwoofer zelfaangedreven is (het meest voorkomende type), heeft deze een interne versterker. Om geluid naar een actieve subwoofer te krijgen, sluit u een meegeleverde subwoofer-voorversterkeruitgang van een AV-voorversterker/processor of thuisbioscoopontvanger aan.

Image
Image

Als de subwoofer een passief type is, sluit dan een subwoofer-voorversterkeruitgang aan op een externe eindversterker (ook wel subwooferversterker genoemd). Dit type versterker voedt alleen de subwoofer en mag niet de rest van de luidsprekers van stroom voorzien.

Een eindversterker gebruiken met een thuisbioscoopontvanger

Thuisbioscoopontvangers hebben ingebouwde versterkers om luidsprekers van stroom te voorzien. Toch bieden sommige ontvangers voorversterkeruitgangen die kunnen worden aangesloten op een of meer eindversterkers om een groter uitgangsvermogen te leveren dan de ingebouwde versterkers kunnen hebben. Dit verandert de receiver in een AV-voorversterker/processor.

Bij dit type opstelling worden de interne versterkers van de receiver omzeild. Dit betekent dat u de ingebouwde versterkers van een thuisbioscoopontvanger en externe eindversterkers niet tegelijkertijd voor dezelfde kanalen kunt gebruiken.

Stel dat een thuisbioscoopontvanger multizone-functionaliteit heeft. In dat geval kunnen de Zone 2 (of 3 of 4) voorversterkeruitgangen worden aangesloten op een externe eindversterker om een set luidsprekers op verschillende locaties van stroom te voorzien, terwijl de ingebouwde versterkers van de receiver voor de hoofdzone worden gebruikt.

Stel dat de ontvanger 7.1 kanalen levert en voorversterkeruitgangen beschikbaar heeft om een tweekanaals onafhankelijke zone te laten werken. In dat geval kunt u de hoofd 7.1-kanaalszone en de 2-kanaals tweede zone tegelijkertijd bedienen, gebruikmakend van extra eindversterkers die zijn aangesloten op luidsprekers in de extra zone.

Image
Image

Power versterkers vs. geïntegreerde versterkers

Een geïntegreerde versterker verschilt van een eindversterker. De geïntegreerde versterker is voorzien van broningangsconnectiviteit en -schakeling, verschillende gradaties van audiodecodering of -verwerking, en een ingebouwde versterker voor het aansturen van luidsprekers.

In tegenstelling tot een stereo- of thuisbioscoopontvanger ontvangt een geïntegreerde versterker echter geen AM/FM-radio-uitzendingen. In zeldzame gevallen kan het mogelijk muziek van internet streamen. Dergelijke versterkers worden op de markt gebracht als streamingversterkers.

Geïntegreerde versterkers ondersteunen doorgaans alleen een tweekanaals luidsprekerconfiguratie met een A/B-schakelaaroptie.

Image
Image

Waarom u een eindversterker zou willen gebruiken

In de meeste thuisbioscoopopstellingen zorgt een AV-receiver voor de connectiviteit en omschakeling voor broncomponenten, alle audioverwerking (en soms videoverwerking), evenals stroomvoorziening naar de luidsprekers. Dat is veel voor een enkel apparaat.

Sommige gebruikers geven er de voorkeur aan om het schakelen tussen inputs en AV-verwerking te scheiden van de taak van het leveren van stroom voor, en het aansluiten van, luidsprekers via afzonderlijke AV-voorversterker/processors en eindversterkers.

Hier zijn nog een paar punten om te overwegen:

  • Versterkers genereren warmte. Het kan wenselijk zijn om het circuit van de versterker en de voeding in een apart apparaat te plaatsen, in plaats van het in dezelfde kast te proppen als andere functies van het ontvangertype, vooral wanneer er veel uitgangsvermogen van de versterker nodig is.
  • Een aparte voor- en eindversterker resulteert in meer apparatuur en een wirwar van kabels. Toch wordt er meer flexibiliteit geboden omdat eindversterkers niet zo snel verouderen als een voorversterker.
  • Een oudere thuisbioscoopontvanger heeft mogelijk prima ingebouwde versterkers. Het voldoet echter mogelijk niet aan de huidige AV-connectiviteits- en verwerkingsnormen. Je kunt uiteindelijk perfect goede versterkers weggooien om nieuwere functies te krijgen.

Aanbevolen: