LG OLED C9 65-inch 4K Smart TV Review: perfect beeld voor de tv-liefhebber

Inhoudsopgave:

LG OLED C9 65-inch 4K Smart TV Review: perfect beeld voor de tv-liefhebber
LG OLED C9 65-inch 4K Smart TV Review: perfect beeld voor de tv-liefhebber
Anonim

Bottom Line

Hoewel het geen significante verbetering is ten opzichte van het model van 2018, is LG's C9 OLED nog steeds onze keuze voor de beste OLED-tv van 2019 dankzij de rijke kleuren, slimme functies en gebruiksgemak.

LG OLED C9 65" 4K Smart TV

Image
Image

We hebben de LG OLED C9 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De LG OLED C9 (OLED65C9PUA) is misschien geen significante verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar het is nog steeds onze keuze voor de beste OLED-tv van 2019, een combinatie van 65 inch bijna perfecte kleuren met een gebruiksgemak dat zal laat je liefdevol LG's interface. We hebben deze tv een maand getest en dit is wat we te zeggen hadden.

Image
Image

Ontwerp: Slim en strak

OLED-tv's behoren tot de beste die er te koop zijn, en worden gekenmerkt door hun vermogen om een breed scala aan kleuren te produceren naast diepe, rijke zwarttinten door individuele pixels te wisselen om hun eigen licht uit te stralen. Bovendien zijn OLED-frames dunner en lichter dan hun LED-voorgangers. Het is een krachtige combinatie die zorgt voor een verrassend realistisch beeld naast een uitgebreid scala aan plaatsingsopties. In het geval van de LG C9 is het een ontwerp dat even slim als slank is dankzij de toevoeging van Google Assistant en Alexa.

Met zijn uitstekende slimme functies, prachtige 4K-beeldkwaliteit en een gebruiksvriendelijke interface, heeft LG het model van vorig jaar alleen maar verbeterd met de LG OLED 65-inch C9 (OLED65C9PUA).

De LG C9 zelf bestaat uit een glasplaat die het OLED-paneel bedekt. Dit paneel strekt zich uit over de voorkant van de tv en laat een opmerkelijke 0 achter.3 inch tussen het uiteinde van het OLED-paneel en de metalen rand. Wanneer hij aan de muur is gemonteerd, ziet de C9 er fantastisch uit dankzij dit slanke, randloze ontwerp, en hoewel hij een indrukwekkend 65-inch scherm heeft, overschrijdt dit topmodel op geen enkel moment een breedte van 1,8 inch.

Voor klanten met meerdere externe apparaten, zoals Blu-ray-spelers of gameconsoles, bevinden de poorten zich aan de linkerkant van de tv en direct aan de achterkant. Deze verbindingsopties omvatten 4 HDMI 2.1-poorten, 3 USB-poorten, één kabel/antenne-ingang, één LAN-poort en audio-aansluitingen. De HDMI 2.1-poorten zijn vooral belangrijk sinds de opkomst van consoles in 2020 die afhankelijk zijn van HDMI 2.1, zoals de Playstation 5.

Image
Image

Configuratieproces: doe het zelf waardig, maar je hebt een hand nodig

Vanwege het grote formaat en de fragiele aard, moet u overwegen waar de LG C9 het veiligst is voordat u verder gaat met de installatie. Het mag niet ergens worden geplaatst waar het risico bestaat dat het bijvoorbeeld kan worden omvergeworpen of erop kan worden geklommen, dus kies een locatie die veilig is weggestopt van huisdieren en kinderen.

Opstellingsopties zijn onder meer het bevestigen van de tv aan de muur of het gebruik van de meegeleverde standaard als tafelbevestiging. Wees echter voorzichtig, want het slanke frame betekent dat er voorzichtig mee moet worden omgegaan, ongeacht waar het wordt geplaatst, anders loopt de tv het risico te buigen, wat het OLED-paneel kan beschadigen. Zorg ervoor dat je een extra paar handen hebt voor het tillen of aanpassen om de veiligheid te garanderen.

De LG C9 heeft alles bij elkaar genomen een verrassend goed geluidssysteem, maar een soundbar wordt toch aanbevolen.

We vonden het montageproces eenvoudig voor een doe-het-zelf-project in de middag. Houd bij het kiezen van een muursteun rekening met uw individuele behoeften, aangezien niet alle steunen compatibel zijn met alle bouwmaterialen. Als je bijvoorbeeld een pleister of metselwerk hebt, heb je sterkere hardware nodig dan een standaardmontage te bieden heeft. Als je gipsplaten hebt, zijn de meeste tv-beugels compatibel met je huis.

De andere belangrijke factor bij het selecteren van een beugel is het gewicht en de schermgrootte die de beugel kan dragen. In dit geval zijn deze afmetingen 65 inch en 56 pond. Hierna zijn overwegingen gebaseerd op voorkeuren in plaats van hardwarebeperkingen. Wil je dat je beugel vast of flexibel is? Zet je de tv liever op ooghoogte of juist hoger? Zet je hem in een hoek of op een vlakke muur? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen, omdat ze van invloed zijn op het soort berg dat je mee naar huis neemt. Bij twijfel plaatsen de meeste fabrikanten een compatibiliteitscontrole voor het merk en model van de tv op hun website. Als u zich niet op uw gemak voelt bij het meten, nivelleren en boren in stijlen, is het de gemoedsrust zeker waard om een klusjesman in te huren als u eenmaal uw keuze heeft gemaakt.

Zodra de tv is geïnstalleerd, begeleidt LG's WebOS het eerste installatieproces door invoer te vragen voor instellingen variërend van tijdzone en taal tot en met alle noodzakelijke gebruikersovereenkomsten. De LG C9 voltooit een scan om de apparaten te identificeren en vervolgens kunt u de instellingen van de tv aanpassen door op de tandwielknop op de LG Magic Remote te drukken. De eerste instelling die we veranderden, was de Auto Power Saving (APS)-beeldmodus, die het stroomverbruik vermindert door de helderheid van de tv te dimmen. De andere belangrijke instelling om uit te schakelen is TruMotion, dat beweging in tv-programma's en films verzacht door de framesnelheid van de programmering te wijzigen. Als het beeld van je LG een beetje te veel op een soapserie lijkt, is de kans groot dat je deze instelling moet uitschakelen.

Beeldkwaliteit: prachtige foto

De beeldkwaliteit van de LG C9 is eerlijk gezegd verbluffend, grotendeels dankzij het uitstekende contrast en het brede scala aan kleuren, gecombineerd met het vermogen van het OLED-paneel om individuele pixels aan en uit te zetten. Zelfs vanuit brede kijkhoeken behoudt het 4K-beeld zijn uitmuntendheid, met beperkte uitwassing en kleurverlies.

John Wick's dynamische actiescènes en verbluffende achtergronden schijnen door in prachtige, ruige details in Parabellum; magisch realisme springt van het scherm in de biopic Rocketman van Elton John; en de ingewikkelde wonderen van de natuurlijke wereld verschijnen in buitengewoon scherpe details in Planet Earth II.

De beeldkwaliteit van de LG C9 is eerlijk gezegd verbluffend, grotendeels dankzij het uitstekende contrast en het brede scala aan kleuren, gecombineerd met de mogelijkheid van het OLED-paneel om individuele pixels aan en uit te zetten.

Deze foto's zijn verder verbeterd met LG's α9 Gen 2 intelligente processor, nieuw in het 2019-model. Het blinkt uit in het uittekenen van details en het corrigeren van kwaliteitsverschillen in het beeld, zoals strepen die texturen en stroken creëren in delen van het scherm die anders glad zouden zijn. Dit is vooral belangrijk gezien het grote schermformaat en de hoge resolutie. Hoewel het niet zo helder is als een led-tv omdat er geen achtergrondverlichting is, heeft het het niet nodig omdat de tv al een uitstekende kleur heeft, een verandering hier zou het risico lopen de inktzwarte tinten op het scherm weg te spoelen.

Audio: Beter dan verwacht

Hoewel OLED-tv's over het algemeen niet bekend staan om hun geweldige geluidskwaliteit, heeft de LG C9 een verrassend goed geluidssysteem, alles bij elkaar genomen, maar een soundbar zou nog steeds worden aanbevolen. Audio in tv of films is over het algemeen goed, maar het heeft moeite om harde en zachte geluiden in een scène te reguleren. Het streamen van Lizzo's Cuz I Love You op Spotify produceert een verrassende diepte van geluid, maar het is gewoon niet te vergelijken met een robuuster systeem dat een soundbar of thuisbioscoopsysteem zou bieden.

Image
Image

Software: soepel en gebruiksvriendelijk

Net als bij eerdere modellen drijft de LG WebOS de C9 aan. Het is een gebruiksvriendelijke interface die het navigeren op de tv ongelooflijk soepel maakt, zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen apps en functies die in de smart-tv zijn ingebouwd. Ondertussen kan de LG Magic Remote functioneren als een traditionele afstandsbediening, zoals een muis zou doen voor een computerscherm, of spraakopdrachten geven met Google Assistant en Alexa, waardoor navigeren door de menu's een tweede natuur wordt. Hoewel de meeste grote streamingdiensten al zijn inbegrepen (Hulu, Netflix, Amazon Prime, Google Play Movies & TV, om er maar een paar te noemen), is het ook mogelijk om extra apps te downloaden via de LG Store. Het nadeel van de winkel is echter dat de apps enigszins beperkt beschikbaar zijn.

Naast de WebOS-software wordt de LG C9 ook geleverd met Google Assistant en Amazon's Alexa. Het maakt het gemakkelijk om onder andere inhoud te doorzoeken, te schakelen tussen apps en functies of het weer te bekijken. Deze bedieningselementen zijn ook van toepassing op je huis, zodat je gebruik kunt maken van alle basisfuncties voor huisbediening die al aanwezig zijn, zoals het updaten van de temperatuur op je Nest Smart Thermostat. Je kiest eenvoudig welke assistent je op een bepaald moment wilt door op de Amazon-knop op de Magic Remote te drukken om Alexa in of uit te schakelen of op de microfoonknop om Google Assistant in te schakelen.

Naast de WebOS-software wordt de LG C9 ook geleverd met Google Assistant en Amazon's Alexa. Het maakt het gemakkelijk om onder andere inhoud te doorzoeken, tussen apps en functies te schakelen of het weer te bekijken.

Bottom Line

65-inch 4K-tv's worden over het algemeen verkocht voor tussen $ 800- $ 5.000, en deze kosten stijgen verder naarmate de schermgrootte toeneemt. De LG C9 is een premium 4K-tv die bovenaan deze curve staat en geïntegreerde slimme technologieën en uitstekend beeld biedt met een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface. Als zodanig heeft het een premium prijs van $ 2.500 (Amazon) die de kosten van veel concurrerende modellen overtreft, maar met zoveel extra functies is het de hoge prijs waard, zelfs als het moeilijk te slikken is.

LG OLED C9 65-inch vs. Samsung 65-inch klasse Q60R

Het is gemakkelijk in te zien waarom de LG C9 zo'n aantrekkelijk model is. Tussen zijn vele toeters en bellen biedt het superieure kwaliteit tegen een premium prijs. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een meer nuchtere prijs, bieden QLED TV-modellen geweldige beeldkwaliteit tegen lagere kosten en zijn ze een belangrijke concurrent voor OLED-modellen.

De Samsung 65-inch klasse Q60R (QN65Q60RAFXZA) is een QLED-tv die afhankelijk is van randverlichting achter het scherm om licht door te geven. Dit licht schijnt door kwantumdots in het LED-paneel die vervolgens kleur doorsturen naar het scherm en een beeld creëren. Dit verschilt van het LG C9-model, dat pixels afzonderlijk in- en uitschakelt om inktzwarte tinten en een beter contrast te creëren. Hoewel dit geen dealbreaker is voor de Q60R, betekent dit wel dat het LG C9-paneel wat meer pit zal hebben, omdat het beter is uitgerust om helder wit met donkerder zwart in evenwicht te brengen.

Als beeldkwaliteit het belangrijkst voor je is of als je een ruimte hebt met bredere kijkbehoeften, dan is de LG C9 de duidelijke winnaar.

De Q60R maakt ook gebruik van Bixby, de AI-assistent van Samsung. Helaas voelt de Bixby-integratie wat onhandig aan. Het is niet ongebruikelijk om instructies te herhalen wanneer Bixby moeite heeft met het begrijpen van basisinstructies. Het andere voorbehoud om op te letten, is dat de foto enigszins vervaagt en kleur verliest wanneer deze vanuit brede kijkhoeken wordt bekeken. Als beeldkwaliteit het belangrijkst voor je is of als je een ruimte hebt met bredere kijkbehoeften, dan is de LG C9 de duidelijke winnaar.

In tegenstelling tot OLED-modellen zijn QLED-modellen niet vatbaar voor inbranden. Dit is een toestand waarbij verkleuring optreedt over een deel van het scherm. Dit gebeurt wanneer OLED-tv's voor langere tijd op hetzelfde kanaal worden gelaten. De Q60R doet ook dienst als een uitstekende gaming-tv of -monitor dankzij de variabele verversingsfrequenties en lage invoervertraging, waardoor het scherm de verversingssnelheid kan aanpassen aan die van de bron. Hoewel de C9 ook een variabele verversingssnelheid en een lage invoervertraging heeft, is de variabele verversingssnelheid voorlopig alleen compatibel met de Xbox One, omdat niets anders HDMI 2.1 nog gebruikt. Over het algemeen wordt de Q60R voor ongeveer $ 1.000 verkocht en kost hij minder dan de helft van de kosten van de LG C9, waardoor het een betere keuze is voor diegenen die zich zorgen maken over de prijs.

Een uitstekende tv die je niet moet aarzelen om te kopen als je waarde hecht aan gebruiksgemak en uitstekende beeldkwaliteit

Met zijn uitstekende slimme functies, prachtige 4K-beeldkwaliteit en een gebruiksvriendelijke interface, heeft LG het model van vorig jaar alleen maar verbeterd met de LG OLED C9. Dat gezegd hebbende, deze verbeteringen zijn geen significante sprongen, voornamelijk afkomstig van processorverbeteringen en de toevoeging van HDMI 2.1 poorten. Als u gewoon op zoek bent naar de beste tv van vorig jaar en de prijs geen overweging is, hoeft u niet verder te zoeken. Aan de andere kant zijn er andere geweldige 65-inch 4K-tv-modellen die misschien niet alle extra functies hebben die de C9 heeft, maar wel vergelijkbare kwaliteit hebben zonder de bank te verslaan.

Specs

  • Productnaam OLED C9 65" 4K Smart TV
  • Product Merk LG
  • Prijs $3, 499.00
  • Gewicht 74.7 lbs.
  • Productafmetingen 57,1 x 33,9 x 9,9 inch.
  • Garantie 1 jaar beperkte garantie
  • TV-formaat zonder standaard 57,1 x 32,7 x 1,8 inch
  • TV-gewicht zonder standaard 55,6 pond
  • TV-formaat zonder standaard 57,1 x 32,7 x 1,8 inch
  • AI Assistent Google Assistent en Alexa ingebouwd
  • Netwerk- en internetfunctionaliteit Internetvideo afspelen, browsen op het web
  • Verbindingsopties Bluetooth, LAN, Wi-Fi
  • Bluetooth-versie Bluetooth 5.0
  • Platform LG ThinQ AI, webOS
  • Resolutie 3840 x 2160
  • Schermgrootte 65 inch
  • Type OLED
  • Vernieuwingsfrequentie 120 Hz
  • Weergaveformaat 4k UHD (2160p)
  • HDR-technologie 4K Cinema HDR, Dolby Vision, HDR 10, Hybrid Log-Gamma (HLG)
  • Poorten 4 HDMI 2.1-poorten, 3 USB-poorten
  • Audio Dolby Atmos 2.2 Kanaal 40 Watt
  • Extra audiofuncties Bluetooth-audiostreaming, intelligente spraakherkenning, LG Sound Sync

Aanbevolen: