Alles over de CD-, HDCD- en SACD-audioschijfformaten

Inhoudsopgave:

Alles over de CD-, HDCD- en SACD-audioschijfformaten
Alles over de CD-, HDCD- en SACD-audioschijfformaten
Anonim

Hoewel voorbespeelde cd's hun glans hebben verloren door het gemak van digitale muziekstreaming en downloads, begon de cd de digitale muziekrevolutie. Veel fans houden nog steeds van cd's en kopen en spelen regelmatig cd's. Hier vindt u alles wat u moet weten over audio-cd's en andere op schijven gebaseerde formaten.

Image
Image

Het audio-cd-formaat

CD staat voor compact disc. Compact disc verwijst naar zowel de schijf als het digitale audioweergaveformaat dat is ontwikkeld door Philips en Sony. Het formaat verwijst naar audio die digitaal is gecodeerd zoals computergegevens (1s en 0s) in kuilen op een schijf via een proces dat PCM wordt genoemd. PCM is een wiskundige weergave van audio en muziek in digitale vorm.

De eerste cd-opnames werden op 17 augustus 1982 in Duitsland gemaakt. De titel van de eerste volledige cd-testopname was Richard Strauss' Alpine Symphony. Later dat jaar, op 1 oktober 1982, kwamen cd-spelers beschikbaar in de VS en Japan. De eerste verkochte cd was in Japan-Billy Joel's 52nd Street, eerder uitgebracht op vinyl in 1978.

Het standaard CD-audioformaat wordt ook wel Redbook CD genoemd.

De cd begon de digitale revolutie in audio, pc-gaming en pc-opslagtoepassingen. Het heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de dvd. Sony en Philips hebben samen de patenten op de ontwikkeling van de cd- en cd-spelertechnologie.

Hoewel muziek digitaal op een cd wordt geplaatst, kan de eerste opname en mix een combinatie zijn van zowel analoge als digitale processen.

Vanaf het debuut tot ongeveer 1995 bevatten voorbespeelde cd's speciale codes (SPARS-codes genoemd) op de verpakking. Deze codes informeerden consumenten over het opname-, mix- en masteringproces dat werd gebruikt om die specifieke cd te maken. Mogelijk hebt u deze aanduiding nog steeds op sommige van de cd's die u bezit.

SPARS-codes voor cd's

De SPARS-codes voor cd's waren:

  • AAD: De eerste audio-opname is gemaakt met behulp van analoge opnameapparatuur (zoals een geluidsbandrecorder). Het mixen gebeurde ook met analoge apparatuur en de uiteindelijke mastering gebeurde digitaal.
  • ADD: De eerste audio-opname is gemaakt met behulp van analoge opnameapparatuur (zoals een geluidsbandrecorder). Het mixen gebeurde digitaal en de uiteindelijke mastering gebeurde digitaal.
  • DDD: Alle fasen, van de eerste opname tot de uiteindelijke mastering, werden digitaal gedaan.

Voor cd's was de laatste letter van de SPARS-code altijd een D.

Andere toepassingen voor cd's

Naast vooraf opgenomen audio kunnen cd's ook in verschillende andere toepassingen worden gebruikt:

  • CD-R: CD-R staat voor CD-Recordable. Deze schijven kunnen worden gebruikt om muziek of gegevens op te nemen of te branden met een cd-recorder (alleen muziek) of een pc (muziek of gegevens). Sommige CD-R's zijn alleen bedoeld voor het opnemen van muziek en andere kunnen zowel muziek als gegevens opnemen. CD-R's kunnen maar één keer worden opgenomen.
  • CD-RW: Dezelfde mogelijkheden als een CD-R, behalve dat de CD kan worden gewist en opnieuw kan worden gebruikt. De aanduiding RW betekent herschrijfbaar.
  • CD-TEXT: Dit is een audio-cd-variant die naast muziek ook tekstinformatie op de schijf geeft. Dit kan zaken omvatten zoals de inhoudsopgave van de schijf, tracktitels, artiest en in sommige gevallen songteksten en genre. Op cd-spelers wordt de tekstinformatie weergegeven op het statusdisplay van de speler, indien aanwezig. Als de cd wordt afgespeeld op een dvd- of Blu-ray Disc-speler, kan de informatie in de meeste gevallen ook op een tv-scherm worden weergegeven.
  • MP3-CD: Een MP3-CD kan een CD-R- of RW-schijf zijn waarop MP3-muziekbestanden zijn opgenomen, in plaats van standaard CD-audiobestanden. Deze schijven kunnen worden afgespeeld op de meeste cd-, dvd- en Blu-ray Disc-spelers.
  • JPEG-foto-cd: een JPEG-foto-cd kan een cd-r- of rw-schijf zijn waarop foto's staan die zijn opgenomen in het JPEG-bestandsformaat. JPEG-foto-cd's kunnen worden afgespeeld op pc's en compatibele cd-, dvd- en Blu-ray Disc-spelers.
  • VideoCD: Naast audio en foto's kunt u video opnemen op een cd. Dit is niet hetzelfde als een dvd, met een kwaliteit tussen de VHS- en dvd-indelingen. Ook kunnen video-cd's niet worden afgespeeld op cd-spelers, tenzij de cd-speler een video-uitgang heeft, wat niet waarschijnlijk is. Video-cd's kunnen worden afgespeeld op compatibele dvd- en Blu-ray Disc-spelers.
  • CD-graphics: deze zeldzame variant van het cd-formaat bevat basisafbeeldingen die kunnen worden gelezen door een compatibele speler met een video-uitgang voor weergave op een tv of videoprojectiescherm. Deze mogelijkheid wordt voornamelijk gebruikt om songteksten voor karaoke-toepassingen weer te geven. Deze functie kan worden aangeduid als CD+G, CD-G, CD+Graphics, CD-Extended Graphics of TV-Graphics.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de audio-cd, bekijk een foto en een volledige recensie (geschreven in 1983 door Stereophile Magazine) van de eerste cd-speler die aan het publiek werd verkocht.

High Definition Compact Disc (HDCD)

HDCD is een variatie op de cd-audiostandaard die de audio-informatie die in het cd-signaal is opgeslagen, met 4 bits (cd's zijn gebaseerd op 16-bits audiotechnologie) uitbreidt tot 20 bits. HDCD kan de geluidscapaciteit van de huidige cd-technologie uitbreiden naar nieuwe standaarden, maar maakt het nog steeds mogelijk om HDCD-gecodeerde cd's af te spelen op niet-HDCD cd-spelers zonder de prijs van cd-software te verhogen. Als een bijproduct van nauwkeuriger filtercircuits in HDCD-chips, klinken zelfs gewone cd's voller en natuurlijker op een met HDCD uitgeruste cd-speler.

HDCD is oorspronkelijk ontwikkeld door Pacific Microsonics en werd later eigendom van Microsoft. De eerste HDCD-schijf werd uitgebracht in 1995. Hoewel het nooit het Redbook CD-formaat heeft ingehaald, werden er meer dan 5.000 titels uitgebracht. Bekijk een gedeeltelijke lijst.

Let bij het kopen van muziek-cd's op de HDCD-initialen op de achterkant of de interne verpakking. Veel releases bevatten mogelijk niet het HDCD-label, maar kunnen nog steeds HDCD-schijven zijn. Als je een cd-speler hebt met HDCD-decodering, wordt deze automatisch gedetecteerd en krijg je de extra voordelen.

HDCD wordt ook wel High Definition Compatible Digital, High Definition Compact Digital en High Definition Compact Disc genoemd.

Super Audio Compact Disc (SACD)

SACD (Super Audio Compact Disc) is een audioschijfformaat met hoge resolutie dat is ontwikkeld door Sony en Philips. Door gebruik te maken van het Direct Stream Digital (DSD)-bestandsformaat, biedt SACD een alternatief voor Pulse Code Modulation (PCM) dat in het cd-formaat wordt gebruikt.

Terwijl het standaard cd-formaat is gekoppeld aan een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz, bemonstert SACD op 2,8224 MHz. Ook gebruikt het in plaats van een 16-bits diepte een 1-bits diepte. Met een opslagcapaciteit van 4,7 gigabyte per schijf (zoveel als een dvd), kan SACD afzonderlijke stereo- en zeskanaalsmixen van elk 100 minuten bevatten. Het SACD-formaat kan ook foto- en tekstinformatie weergeven, zoals liner notes. Toch is deze functie niet in de meeste schijven opgenomen.

Controleer uw cd-speler op compatibiliteit

CD-spelers kunnen geen SACD's afspelen, maar SACD-spelers zijn achterwaarts compatibel met conventionele CD's. Sommige SACD-schijven zijn dubbellaagse schijven met PCM-inhoud die kunnen worden afgespeeld op standaard cd-spelers. Met andere woorden, dezelfde schijf kan zowel een CD- als een SACD-versie van opgenomen inhoud bevatten. Dat betekent dat u kunt investeren in dual-format SACD's om af te spelen op uw huidige cd-speler en later toegang te krijgen tot de SACD-inhoud op dezelfde schijf op een SACD-compatibele speler.

Niet alle SACD-schijven hebben een standaard CD-laag. Dit betekent dat u het schijflabel moet controleren om te zien of een specifieke SACD-schijf kan worden afgespeeld op een standaard cd-speler.

Er zijn enkele duurdere dvd-, Blu-ray- en Ultra HD Disc-spelers die ook SACD's afspelen.

SACD's zijn er in tweekanaals- of meerkanaalsversies. In gevallen waarin een SACD ook een cd-versie op de schijf heeft, zal de cd altijd tweekanaals zijn, maar de SACD-laag kan een twee- of meerkanaalsversie zijn.

De DSD-bestandsindeling die wordt gebruikt in SACD's wordt ook gebruikt als een van de beschikbare indelingen voor Hi-Res-audiodownloads. Dit biedt muziekluisteraars een verbeterde kwaliteit in een niet-fysiek audioschijfformaat.

DSD-gecodeerde muziekbestanden kunnen worden gedownload van diensten zoals HD Tracks, HighResAudio, Native DSD, ProStudio Masters en Super HiRez. Bestanden kunnen worden opgeslagen op pc's en opgeslagen op opslagmedia zoals een harde schijf of USB-flashstation.

SACD wordt ook wel Super Audio CD, Super Audio Compact Disc en SA-CD genoemd.

Aanbevolen: