DTS Virtual:X Surround Sound: overheadgeluid zonder luidsprekers

Inhoudsopgave:

DTS Virtual:X Surround Sound: overheadgeluid zonder luidsprekers
DTS Virtual:X Surround Sound: overheadgeluid zonder luidsprekers
Anonim

DTS Virtual:X is een audiocodec die is ontworpen om geluid een gevoel te geven van een multidimensionale ruimte of van geluid dat om je heen beweegt in een omgeving. Gebruikt in zowel bioscopen als thuisbioscoopsystemen, klinkt DTS Virtual:X misschien ingewikkeld, maar het kan worden opgevat als een paar luidsprekers als een heleboel luidsprekers.

Image
Image

Waarom is DTS Virtual:X nodig?

Een intimiderend aspect van de thuisbioscoopervaring is het aantal surround sound-formaten. Wat de meeste surround sound-formaten helaas gemeen hebben, is dat ze veel luidsprekers nodig hebben.

Met de populariteit van soundbars en luisteren met een koptelefoon, is er echter meer vraag naar een surround sound-ervaring zonder extra luidsprekers. DTS heeft deze taak op zich genomen met de ontwikkeling en implementatie van DTS Virtual:X.

Gebouwd op de reeds gevestigde DTS:X en DTS Neural:X surround sound-formaten, breidt DTS Virtual:X de meeslepende luisterervaring uit zonder extra luidsprekers.

Het merk en model van de thuisbioscoopontvanger, AV-voorversterker/processor of thuisbioscoop-in-een-doos-systeem dat je hebt, bepa alt tot welke surroundgeluidsindelingen je toegang hebt.

Hoe DTS Virtual:X werkt

Virtual:X analyseert inkomende audiosignalen in re altime en maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om de beste schatting te maken over waar specifieke geluiden moeten worden geplaatst in een 3D-luisterruimte waar geen luidsprekers aanwezig mogen zijn. De geluidsruimte kan achter- of bovengeluiden bevatten.

Het proces bedriegt de oren van de luisteraar om de aanwezigheid van extra "fantoom" of "virtuele" luidsprekers waar te nemen, ook al zijn er maar twee fysieke luidsprekers aanwezig.

DTS Virtual:X kan werken met elk inkomend meerkanaals audiosignaal, van tweekanaals stereo, 5.1/7.1-kanaals surround sound tot meeslepende 7.1.4-kanaals audio. Door gebruik te maken van up-mixing (voor stereo) en toegevoegde verwerking voor andere geluidsformaten, creëert Virtual:X een geluidsveld dat de hoogte- en verticale surround-elementen omvat zonder extra luidsprekers, muur- of plafondreflecties.

DTS Virtual:X-toepassingen

DTS Virtual:X is een geweldige optie voor soundbars, omdat het een acceptabele meeslepende surround sound-ervaring levert, ook al heeft de soundbar slechts twee (links, rechts) of drie (links, midden, rechts) kanalen, en misschien een subwoofer.

Voor thuisbioscoopontvangers, als u geen hoogte- of overheadluidsprekers wilt aansluiten, biedt DTS Virtual:X-verwerking een alternatief waar u tevreden mee bent. Het horizontaal geconfigureerde surround-geluidsveld is intact, maar Virtual:X ha alt de overheadkanalen eruit zonder dat er extra luidsprekers nodig zijn.

Voorbeelden van soundbar- en thuisbioscoopontvangers waarvoor DTS Virtual:X geschikt is:

  • Soundbar of soundbar met subwoofer: DTS Virtual:X kan twee fantoom-horizontale surrounds en maximaal vier overheadkanalen creëren.
  • Soundbar met fysieke surround-luidsprekers en subwoofer: DTS Virtual:X kan tot vier fantoom-overheadkanalen creëren als aanvulling op de bestaande luidsprekers van het soundbar-systeem.
  • Thuisbioscoopontvanger met een traditionele 5.1- of 7.1-kanaals luidsprekeropstelling: DTS Virtual:X kan maximaal vier fantoom-overheadkanalen creëren naast de fysieke luidsprekers die al aanwezig zijn. DTS Virtual:X kan bijvoorbeeld een fantoom zesde en zevende kanaal en twee hoogtekanalen toevoegen aan een 5.1-kanaals ontvanger of maximaal vier overheadkanalen aan een 7.1-kanaals ontvanger.

DTS Virtual:X en tv's

Omdat de huidige tv's dun zijn, is er niet genoeg ruimte om luidsprekersystemen op te nemen die een geloofwaardige surround sound-luisterervaring bieden. Daarom wordt sterk aangeraden dat consumenten ervoor kiezen om in ieder geval een soundbar toe te voegen. Je reikte al in je portemonnee om een grote tv te kopen; jij verdient ook goed geluid.

Met DTS Virtual:X zou een tv echter een meer meeslepende luisterervaring kunnen projecteren zonder een soundbar toe te voegen.

DTS Virtual:X en tweekanaals stereo-ontvangers

Een andere mogelijke configuratie, hoewel niet geïmplementeerd door DTS op dit moment, is om DTS Virtual:X op te nemen in een tweekanaals stereo-ontvanger.

In deze toepassing zou DTS Virtual:X tweekanaals stereo analoge audiobronnen kunnen verbeteren, met de toevoeging van twee fantoomsurroundkanalen en maximaal vier fantoomoverheadkanalen.

Als deze mogelijkheid wordt geïmplementeerd, zou dit de manier veranderen waarop we de traditionele tweekanaals stereo-ontvanger waarnemen, wat extra flexibiliteit biedt voor gebruik in zowel een audio-only of audio/video-luisteropstelling.

Instellen en gebruiken van DTS Virtual:X

DTS Virtual:X vereist geen uitgebreide installatie om het te gebruiken.

  • Op soundbars en tv's is dit een aan/uit-selectie.
  • Voor thuisbioscoopontvangers, geef in het luidsprekerinstellingsmenu aan dat u geen fysieke surround-achter- of hoogteluidsprekers gebruikt, dan kan DTS Virtual:X worden geselecteerd.

Effectiviteit wordt gedeeltelijk bepaald door hoeveel versterkervermogen de soundbar, tv of thuisbioscoopontvanger levert. Soundbars en tv's zouden meer geschikt zijn voor kleinere kamers, terwijl een thuisbioscoopontvanger geschikter zou zijn voor middelgrote of grote kamers.

The Bottom Line

Het aantal surround sound-formaten voor thuisbioscopen kan soms intimiderend zijn voor consumenten. Dit veroorzaakt verwarring over welke te gebruiken voor een bepaalde luisterervaring.

DTS Virtual:X vereenvoudigt de uitbreiding van surround sound-luisteren door de perceptie van hoogtekanalen te bieden, zonder dat extra luidsprekers nodig zijn. Deze oplossing is praktisch voor inbouw in soundbars en tv's. Ook voor thuisbioscoopontvangers biedt het een praktische oplossing voor diegenen die geen fysieke hoogteluidsprekers willen toevoegen, maar toch een meeslepende luisterervaring willen.

CD's, vinylplaten, streaming mediabronnen, tv-programma's, dvd's, Blu-ray-schijven en Ultra HD Blu-ray-schijven kunnen profiteren van DTS Virtual:X-verwerking.

Voor de beste resultaten in een volledige thuisbioscoopomgeving levert het toevoegen van speciale luidsprekers op fysieke hoogte (verticaal of aan het plafond gemonteerd) het meest nauwkeurige, dramatische resultaat. DTS Virtual:X is echter een game-changer in het drukke veld van surround sound-formaten.

DTS Virtual:X is beschikbaar op:

  • Soundbars: Selecteer modellen van LG, Vizio en Yamaha.
  • Home theater (AV) receivers: Selecteer modellen van Denon, Marantz, Onkyo en Pioneer.
  • TV's: Selecteer Britse modellen van LG.

Aanbevolen: