Zone 2: Wat betekent het in thuisbioscoop?

Inhoudsopgave:

Zone 2: Wat betekent het in thuisbioscoop?
Zone 2: Wat betekent het in thuisbioscoop?
Anonim

Vóór thuisbioscoopontvangers en surround sound, was stereo de primaire luisteroptie voor muziek en films. Een functie die de meeste stereo-ontvangers hadden (en de meeste nog steeds hebben) is een A/B-luidsprekerschakelaar.

Met deze schakelaar kan een stereo-ontvanger worden aangesloten op een extra set luidsprekers. Deze luidsprekers worden achter in de kamer geplaatst voor kamervullend geluid of in een andere kamer om comfortabel te kunnen luisteren zonder een extra systeem op te zetten.

Image
Image

Van de A/B-luidsprekerschakelaar naar Zone 2

Hoewel een A/B-luidsprekerschakelaar flexibiliteit toevoegt, kun je alleen naar dezelfde bron luisteren die in de hoofdruimte wordt afgespeeld. Het vermindert ook het vermogen dat naar alle luidsprekers gaat, aangezien de versterkers vier luidsprekers aansturen in plaats van twee.

Met de introductie van thuisbioscoopontvangers, die vijf of meer kanalen tegelijk kunnen voeden, is het idee van de A/B-luidsprekerschakelaar geüpgraded naar een functie die Zone 2 wordt genoemd.

De Zone 2-functie op een thuisbioscoopontvanger stuurt een tweede bronsignaal naar de luidsprekers of een apart audiosysteem in een andere kamer. Deze functie is flexibeler dan het aansluiten van extra luidsprekers en het plaatsen van de luidsprekers in een andere kamer, zoals bij een A/B-luidsprekerschakelaar. In tegenstelling tot een A/B-speakeropstelling, biedt Zone 2 controle over dezelfde of een andere bron dan degene waar je naar luistert in de hoofdruimte.

U kunt bijvoorbeeld een Blu-ray Disc- of dvd-film met surround sound bekijken in de hoofdkamer terwijl iemand naar een cd-speler, AM/FM-radio of een andere tweekanaalsbron luistert in een andere kamer aan de dezelfde tijd. De Blu-ray Disc- of dvd-speler en cd-speler zijn aangesloten op dezelfde ontvanger, maar worden afzonderlijk bediend en bediend met dezelfde afstandsbediening.

Met ontvangers die Zone 2 bieden, maken de afstandsbediening of ingebouwde bedieningselementen ingangsselectie, volume en mogelijk andere functies mogelijk die zijn aangewezen voor Zone 2.

Zone 2-toepassingen

De functie Zone 2 is meestal beperkt tot analoge audiobronnen. De Zone 2-optie kan echter geschikt zijn voor analoge video met digitale audio en streamingbronnen op bepaalde thuisbioscoopontvangers.

Sommige mid-range en high-end receivers bieden ook HDMI-audio- en video-uitgang voor Zone 2-configuratie. Sommige duurdere ontvangers hebben mogelijk ook een Zone 3 en in zeldzame gevallen een Zone 4-optie voor analoge audio.

Powered vs. Line-Out

De Zone 2-functie is er in twee smaken: powered en line-out.

Aangedreven Zone 2

Als een thuisbioscoopontvanger luidsprekeraansluitingen heeft met het label Zone 2, kunt u luidsprekers rechtstreeks op de ontvanger aansluiten, waarna de ontvanger de luidsprekers van stroom voorziet.

Indien aanwezig op 7.1-kanaals ontvangers, kun je niet tegelijkertijd een volledige 7.1-kanaals opstelling in de hoofdruimte en de Zone 2-optie gebruiken. In de meeste gevallen werken dezelfde luidsprekeraansluitingen voor zowel de surround-achterkanalen als de Zone 2-functie.

Aan de andere kant bieden sommige ontvangers aparte luidsprekeraansluitingen voor zowel een 7.1-kanaals als Zone 2-opstelling. Wanneer Zone 2 is geactiveerd, leidt de ontvanger de stroom die over het algemeen naar het zesde en zevende kanaal wordt gestuurd, om naar de Zone 2-luidsprekeraansluitingen. Wanneer Zone 2 is ingeschakeld, wordt het primaire zonesysteem standaard ingesteld op 5.1 kanalen.

Line-Out Zone 2

Stel dat een thuisbioscoopontvanger een set RCA-audio-uitgangen heeft met het label Zone 2. In dat geval moet u een extra externe versterker op uw thuisbioscoopontvanger aansluiten om toegang te krijgen tot deze functie. De toegevoegde luidsprekers worden vervolgens aangesloten op de externe versterker.

7.1-kanaalsreceivers met Line-out Zone 2-mogelijkheid maken de volledige 7.1-kanaalsoptie in de hoofdruimte mogelijk terwijl ze een aparte Zone 2 bedienen met externe versterkers.

Selecteer thuisbioscoopontvangers bieden zowel voeding als line-out-opties voor Zone 2.

De hoofdzone en zone 2 in dezelfde ruimte gebruiken

Een andere opstellingsoptie die je met Zone 2 kunt proberen, is om aparte surround- en stereo-opstellingen in dezelfde kamer te hebben in plaats van een luidsprekersysteem in een andere ruimte.

U kunt bijvoorbeeld liever serieuze muziek luisteren met andere luidsprekers (en een aparte versterker) dan die gebruikt worden voor een surround sound-opstelling.

Met de Zone 2-optie kunt u afzonderlijke luidsprekers (of een andere versterker/luidsprekercombinatie) gebruiken voor toegewijd stereogeluid in dezelfde kamer als de surround sound-opstelling. U zou overschakelen naar Zone 2 wanneer u alleen naar muziek luistert voor een cd-speler of een andere compatibele Zone 2-bron.

Aangezien de hoofd- en Zone 2-opstellingen zich in dezelfde kamer bevinden, is het niet raadzaam om beide tegelijkertijd te gebruiken.

The Bottom Line

De Zone 2-functie voegt flexibiliteit toe doordat u dezelfde of een afzonderlijk aangesloten bron van een thuisbioscoopontvanger naar een luidsprekersysteem of versterker/luidspreker in dezelfde of een andere kamer kunt sturen.

Als je wilt profiteren van Zone 2, zorg er dan voor dat de ontvanger die je overweegt die functie biedt, en controleer welke specifieke signaalbronnen naar Zone 2. kunnen gaan.

Aanbevolen: