AI kan stuurprogramma's nauwkeuriger controleren op gevaar

Inhoudsopgave:

AI kan stuurprogramma's nauwkeuriger controleren op gevaar
AI kan stuurprogramma's nauwkeuriger controleren op gevaar
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Autosystemen gebruiken steeds geavanceerdere AI om u veiliger te houden door uw rijgedrag te controleren.
  • Sommige experts zeggen dat AI niet klaar is om menselijke stuurprogramma's te vervangen.
  • Ongeveer 80 procent van alle ongevallen wordt toegeschreven aan afgeleid rijden.

Image
Image

Autosystemen die steeds geavanceerdere kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken, kunnen u veiliger houden door uw rijgedrag te controleren, maar sommige experts zeggen dat AI niet klaar is om menselijke bestuurders te vervangen.

Toyota ontwikkelt een systeem genaamd Guardian dat een dashboardcamera gebruikt om te controleren of een bestuurder in slaap v alt. Het maakt deel uit van een groeiende beweging om de automatisering van voertuigen te vergroten, maar sommige experts zeggen dat we nog ver verwijderd zijn van auto's die veilig genoeg zijn om volledig zelf te rijden.

"Ik was een beetje sceptisch over volledige automatisering in termen van tijdlijnen", zei MIT-professor John Leonard, die aan Guardian werkt, volgens het persbericht op een recent MIT Mobility Forum. "[Het] gaat veel langer duren om dit soort alomtegenwoordige robotaxi-vloot te hebben, waarbij, weet je, een tiener van vandaag zou nooit een rijbewijs nodig hebben of nooit een echte menselijke Uber-chauffeur nodig hebben omdat alle auto's zouden rijden zichzelf autonoom."

Driving Minders

Tijdens het recente gesprek liet Leonard zien hoe het Guardian-systeem kan helpen om bestuurders te beschermen. Het begint met het herkennen van het gebrek aan bewustzijn van de bestuurder, neemt de controle over het voertuig over en bereikt uiteindelijk een punt waarop het systeem, gegeven een alerte bestuurder, het voertuig niet langer zelf bedient.

Een ander voordeel is dat Toyota-onderzoekers onlangs beweerden dat ze met succes een voertuig hadden geprogrammeerd om autonoom rond obstakels op een gesloten baan te drijven. Het idee achter dit onderzoek is om gecontroleerd, autonoom afdrijven te gebruiken om ongelukken te voorkomen door plotselinge obstakels of gevaarlijke wegomstandigheden zoals ijzel te navigeren.

Het hebben van AI-systemen om onze capaciteiten als mens aan te vullen is niet alleen belangrijk, maar ook levensreddend.

"Ons doel is om geavanceerde technologieën te gebruiken die de mens vergroten en versterken, niet vervangen", zegt Avinash Balachandran, senior manager van Toyota's Human Centric Driving Research in het persbericht. "Met dit project breiden we de regio uit waarin een auto bestuurbaar is, met als doel reguliere bestuurders de instinctieve reflexen van een professionele autocoureur te geven om de meest uitdagende noodsituaties aan te kunnen en mensen veiliger op de weg te houden."

AI als chauffeur op de achterbank

Tal Krzypow, de vice-president van product bij Cipia, dat AI en computervisie gebruikt om bestuurders te controleren op tekenen van afleiding en slaperigheid, zei in een e-mailinterview dat ongeveer 80 procent van alle ongevallen wordt toegeschreven aan afgeleid rijden.

"We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we van de weg af keken om ons drankje uit de bekerhouder te pakken, de radio afstelden of werden afgeleid door schreeuwende kinderen op de achterbank," zei Krzypow. "Mensen kunnen niet overal tegelijk kijken en onze concentratie is niet perfect, dus het hebben van AI-systemen om onze capaciteiten als mens aan te vullen is niet alleen belangrijk, maar ook levensreddend."

Krzypow wees erop dat een auto in drie seconden bij 60 mph bijna 100 voet reist. Hij zei dat AI die een noodremsysteem kan activeren om te voorkomen dat je de plotseling remmende auto voor je raakt, het verschil kan zijn tussen leven en dood.

Momenteel hebben de meeste auto-AI-systemen autonome functies om bestuurders te helpen en de rijervaring veiliger en handiger te maken. Ze zijn echter niet uitgerust om de auto gedurende lange tijd zonder hulp te besturen, zei Krzypow. Voorbeelden van deze systemen zijn Lane Keep Assist, Emergency Braking, Traffic Jam Assist en Highway Driving Assist.

Steeds vaker worden Driver Monitoring Systems (DMS) gebruikt die AI en computervisie gebruiken om bestuurders te controleren op tekenen van afleiding, slaperigheid en andere gevaarlijke situaties, bestuurders te waarschuwen en hun aandacht weer op de weg te vestigen.

Image
Image

Overheden over de hele wereld beginnen de aanwezigheid van DMS verplicht te stellen. De EU heeft al wetgeving aangenomen die DMS vereist in nieuwe modellen vanaf 2025. De Amerikaanse senaat heeft de SAFE Act geïntroduceerd, dus dit is niet langer een "nice to have" -functie en wordt snel een steunpilaar in de veiligheid van auto's, zei Krzypow.

Verbeterde AI zal auto's in de toekomst helpen intelligenter te worden, zei Siddhartha Bal, de directeur van autonome mobiliteit bij iMerit, een autonoom autobedrijf, in een e-mailinterview.

"We zullen veel meer focus zien op gedragsanalyse, zodat de auto het gedrag van de mensen of een bewegend object kan beoordelen op basis van hun bewegingen/intenties," zei Bal. "Dat zal de rit nog veiliger maken."

Aanbevolen: