Internetstreaming: wat het is en hoe het werkt

Inhoudsopgave:

Internetstreaming: wat het is en hoe het werkt
Internetstreaming: wat het is en hoe het werkt
Anonim

Wat te weten

  • Streaming is een manier om inhoud te zien of te horen zonder deze te hoeven downloaden.
  • Streamingvereisten verschillen afhankelijk van het type media dat wordt gestreamd.
  • Bufferproblemen kunnen problemen veroorzaken voor alle soorten streaming.

Wat is streaming?

Streaming is een technologie die wordt gebruikt om inhoud via internet aan computers en mobiele apparaten te leveren zonder deze te hoeven downloaden.

Streaming verzendt gegevens - meestal audio en video, maar in toenemende mate ook andere soorten en een continue stroom, waardoor de ontvangers vrijwel onmiddellijk kunnen kijken of luisteren zonder te hoeven wachten tot een download is voltooid.

Over het algemeen is streaming de snelste manier om toegang te krijgen tot inhoud op internet. Wanneer u iets streamt, kunt u de inhoud gaan gebruiken voordat het hele bestand is gedownload. Speel bijvoorbeeld een nummer af op Apple Music of Spotify en klik op Play om vrijwel direct te beginnen met luisteren. Je hoeft niet te wachten tot het nummer is gedownload voordat de muziek begint. Dit is een van de grote voordelen van streaming: het levert gegevens aan u wanneer u het nodig hebt.

Progressieve download is een andere optie die al jaren bestond voordat streaming mogelijk was. De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn wanneer u kunt beginnen met kijken en wat er met de inhoud gebeurt nadat u deze hebt bekeken. Bij een progressieve download moet het volledige bestand worden gedownload voordat u het kunt bekijken of beluisteren, en het bestand blijft op uw computer staan nadat u ermee klaar bent.

Een belangrijk verschil tussen streamen en downloaden is wat er met de gegevens gebeurt nadat je ze hebt gebruikt. Voor downloads blijft het item op uw apparaat staan totdat u het verwijdert. Voor streams verwijdert uw apparaat automatisch de gegevens nadat u het hebt gebruikt. Een nummer dat je streamt van Spotify wordt niet opgeslagen op je computer (tenzij je het opslaat voor offline luisteren, wat een soort download is).

Image
Image

Vereisten voor het streamen van inhoud

Streaming vereist een relatief snelle internetverbinding; hoe snel hangt af van het type media dat u streamt.

Hoewel elke streamingservice een beetje anders kan zijn qua vereisten, zijn veilige weddenschappen voor services zoals Hulu, YouTube en Netflix 2-3 Mbps voor SD, 5-6 Mbps voor HD en 13-25 Mbps voor UHD en 4K-inhoud.

Houd er rekening mee dat als anderen zich in uw netwerk bevinden (familieleden die hun eigen video's bekijken), dit van invloed kan zijn op wat u probeert te bekijken.

Live Streaming

Livestreaming is hetzelfde als de hierboven besproken streaming, maar wordt specifiek gebruikt voor internetinhoud die in re altime wordt geleverd. Livestreaming is populair bij live televisieprogramma's, game-uitzendingen en speciale eenmalige evenementen of sport.

Image
Image

Streaming Games en Apps

Streaming levert traditioneel audio en video, maar Apple heeft onlangs technologie geïmplementeerd waarmee streaming ook met games en apps kan werken.

Deze techniek, on-demand bronnen genoemd, structureert games en apps om een kernset van functies te bevatten wanneer de gebruiker ze voor het eerst downloadt en streamt vervolgens nieuwe inhoud wanneer de gebruiker deze nodig heeft. Een game kan bijvoorbeeld de eerste vier niveaus in de eerste download opnemen en vervolgens automatisch niveaus vijf en zes downloaden wanneer je niveau vier begint te spelen.

Deze aanpak is handig omdat het betekent dat downloads sneller gaan en minder data verbruiken, wat vooral belangrijk is als je een datalimiet hebt op je telefoonabonnement. Het betekent ook dat apps minder ruimte innemen op het apparaat waarop ze zijn geïnstalleerd.

Problemen met streaming

Omdat streaming gegevens levert zoals u die nodig hebt, kunnen trage of onderbroken internetverbindingen problemen veroorzaken. Als je bijvoorbeeld alleen de eerste 30 seconden van een nummer hebt gestreamd en je internetverbinding v alt weg voordat er meer van het nummer op je apparaat is geladen, stopt het nummer met spelen.

De meest voorkomende streamingfout die opduikt, heeft te maken met buffering. De buffer is het tijdelijke geheugen van een programma waarin de gestreamde inhoud wordt opgeslagen. De buffer wordt altijd gevuld met de inhoud die u vervolgens nodig hebt. Als u bijvoorbeeld een film kijkt, slaat de buffer de volgende minuten video op terwijl u de huidige inhoud bekijkt. Als je internetverbinding traag is, wordt de buffer niet snel genoeg gevuld en stopt de stream of neemt de kwaliteit van de audio of video af om dit te compenseren.

FAQ

    Moet ik betalen voor internetstreaming?

    Of je al dan niet moet betalen voor streaming hangt af van je bron en inhoud. Diensten als Netflix, Hulu, Disney+ en HBO MAX zijn streamingdiensten die abonnementskosten in rekening brengen. Als u echter iets als een Facebook Watch-video bekijkt, zijn er geen kosten aan verbonden. Er zijn ook een aantal gratis streamingdiensten, zoals Crackle, Haystack News, Tubi, Hoopla en meer, die advertenties tonen om de kosten te dekken.

    Wat is de minimale internetsnelheid voor streaming op Twitch?

    Als je van plan bent te streamen op Twitch, heb je downloadsnelheden van minimaal 4 Mbps en uploadsnelheden van 3 tot 6 Mbps nodig.

    Hoe neem ik live streaming video op internet op?

    Windows en macOS hebben ingebouwde tools waarmee je een livestream kunt opnemen. Druk op een Windows-pc op Win + G om een gamebalk te openen en klik vervolgens op Start Recording om de schermactiviteit vast te leggen. Druk in macOS op Shift + Command + 5 en klik vervolgens op Record in het Configuratiescherm. U kunt ook een toepassing van derden overwegen met mogelijkheden voor het opnemen van streaming video, zoals Camtasia of Movavi.

Aanbevolen: