Wat is bètasoftware?

Inhoudsopgave:

Wat is bètasoftware?
Wat is bètasoftware?
Anonim

Beta verwijst naar de fase in softwareontwikkeling tussen de alfafase en de release-kandidaatfase.

De software wordt door de ontwikkelaar over het algemeen als "compleet" beschouwd, maar is nog steeds niet klaar voor algemeen gebruik vanwege een gebrek aan tests "in het wild". Van websites, besturingssystemen en programma's wordt vaak gezegd dat ze op een bepaald moment tijdens de ontwikkeling in bèta zijn.

Bètasoftware wordt ofwel voor iedereen vrijgegeven (een open bèta genoemd) of een gecontroleerde groep (een gesloten bèta genoemd) om te testen.

Image
Image

Het doel van bètasoftware

Bètasoftware heeft één hoofddoel: het testen van de prestaties en het identificeren van problemen, ook wel bugs genoemd.

Bètatesters toestaan om de software uit te proberen en feedback te geven aan de ontwikkelaar is een geweldige manier voor het programma om wat praktijkervaring op te doen en om te bepalen hoe het zal werken als het uit bèta is.

Net als gewone software draait bètasoftware naast alle andere tools die een computer of apparaat gebruikt, wat vaak de volledige point-to-test-compatibiliteit is.

Bètatesters worden meestal gevraagd om zoveel mogelijk feedback te geven over de bètasoftware - wat voor soort crashes er plaatsvinden, of de bètasoftware of andere delen van hun computer of apparaat zich vreemd gedragen, enz.

Beta-testfeedback kan alleen bugs en andere problemen bevatten die testers ervaren, maar vaak is het ook een kans voor de ontwikkelaar om suggesties te doen voor functies en andere ideeën om de software te verbeteren.

Feedback kan op een aantal manieren worden gegeven, afhankelijk van het verzoek van de ontwikkelaar of de software die wordt getest. Dit kan e-mail, sociale media, een ingebouwde contacttool en/of een webforum zijn.

Een andere veelvoorkomende reden waarom iemand opzettelijk iets downloadt dat zich alleen in de bètafase bevindt, is om een voorbeeld van de nieuwere, bijgewerkte software te bekijken. In plaats van te wachten op de definitieve release, kan een gebruiker (zoals jij) bijvoorbeeld de bètaversie van een programma downloaden om alle nieuwe functies en verbeteringen te bekijken die waarschijnlijk in de definitieve release zullen komen.

Beta Software Veiligheid

Het is over het algemeen veilig om bètasoftware te downloaden en te testen, maar zorg ervoor dat u de risico's begrijpt die ermee gepaard gaan.

Onthoud dat het programma of de website, of wat het ook is dat je aan het bètatesten bent, om een reden in de bètafase is: de bugs moeten worden geïdentificeerd zodat ze kunnen worden verholpen. Dit betekent dat de kans groter is dat u inconsistenties en haperingen in de software aantreft dan wanneer deze uit de bètafase zou zijn.

Als je bang bent dat je computer crasht of dat de bètasoftware een ander onaangenaam probleem met je computer kan veroorzaken, raden we je aan de software in een geïsoleerde, virtuele omgeving te gebruiken. VirtualBox en VMWare zijn twee programma's die dit kunnen, of u kunt de bètasoftware gebruiken op een computer of apparaat dat u niet elke dag gebruikt.

Als je Windows gebruikt, moet je ook overwegen om een herstelpunt te maken voordat je bètasoftware uitprobeert, zodat je je computer kunt herstellen naar een vroeger tijdstip als belangrijke systeembestanden beschadigd raken terwijl je bezig bent. testen.

Het verschil tussen een open bèta en een gesloten bèta

Niet alle bètasoftware kan worden gedownload of gekocht zoals gewone software. Sommige ontwikkelaars geven hun software vrij voor testdoeleinden in de zogenaamde gesloten bèta.

Software in open bèta, ook wel openbare bèta genoemd, kan iedereen gratis downloaden zonder uitnodiging of speciale toestemming van de ontwikkelaars.

In tegenstelling tot open bèta, vereist gesloten bèta een uitnodiging voordat je toegang krijgt tot de software. Dit werkt over het algemeen door een uitnodiging aan te vragen via de website van de ontwikkelaar. Indien geaccepteerd, krijgt u instructies over hoe u de software kunt downloaden.

Een bètatester worden

Er is geen enkele plaats waar u zich aanmeldt als bètatester voor allerlei soorten software. Een bètatester zijn betekent gewoon dat je iemand bent die bètasoftware test.

Downloadkoppelingen naar software in open bèta zijn meestal te vinden naast de stabiele releases op de website van de ontwikkelaar of mogelijk in een apart gedeelte waar andere soorten downloads worden gevonden, zoals draagbare versies en archieven.

De bètaversie van populaire webbrowsers zoals Mozilla Firefox Quantum, Google Chrome en Opera kan bijvoorbeeld allemaal gratis worden gedownload van hun respectieve downloadpagina's. Apple biedt ook bètasoftware, inclusief bètaversies van macOS en iOS. Het Android Beta-programma van Google is vergelijkbaar, maar dan voor Android-apparaten.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn er nog veel meer. Je zou er versteld van staan hoeveel ontwikkelaars hun software voor bètatestdoeleinden vrijgeven aan het publiek. Houd je ogen erop gericht, je zult het vinden.

Je kunt bijvoorbeeld ook nieuwe Android-apps uitproberen voordat ze officieel worden uitgebracht. Als je de app store op je Android-apparaat opent en naar een app navigeert die je hebt geïnstalleerd en die een bèta-optie heeft, kun je door op Join te tikken vanaf nu updaten naar bètaversies.

Zoals hierboven vermeld, is informatie over downloads van gesloten bètasoftware meestal ook te vinden op de website van de ontwikkelaar, maar vereist enige vorm van toestemming voor gebruik. U zou instructies moeten zien over hoe u die toestemming kunt aanvragen op de website.

Als je op zoek bent naar een bètaversie voor een specifiek stuk software, maar de downloadlink niet kunt vinden, zoek dan gewoon naar "bèta" op de website van de ontwikkelaar of op hun officiële blog.

Een nog eenvoudigere manier om bètaversies te vinden van de software die je al op je computer hebt, is door een gratis software-updater te gebruiken. Deze tools scannen uw computer om verouderde software te vinden, waarvan sommige kunnen identificeren welke programma's een bèta-optie hebben en zelfs de bètaversie voor u kunnen installeren.

Meer informatie over bèta

De term bèta komt van het Griekse alfabet - alfa is de eerste letter van het alfabet (en de eerste fase van de releasecyclus van een software) en bèta is de tweede letter (en volgt op de alfafase).

De bètafase kan weken tot jaren duren, maar v alt normaal gesproken ergens tussenin. Software die al heel lang in bèta is, zou in eeuwigdurende bèta zijn.

Bètaversies van websites en softwareprogramma's hebben normaal gesproken bèta over de kopafbeelding of de titel van het hoofdprogrammavenster geschreven.

Betaalde software kan ook beschikbaar zijn voor bètatests, maar dit zijn normaal gesproken proefversies die zo zijn geprogrammeerd dat ze na een bepaalde tijd niet meer werken. Dit kan in de software worden geconfigureerd vanaf het moment van downloaden of kan een instelling zijn die wordt ingeschakeld wanneer u een bètaspecifieke productsleutel gebruikt.

Er kunnen veel updates zijn gemaakt voor bètasoftware voordat het klaar is voor definitieve release - tientallen, honderden … misschien duizenden. Dit komt omdat naarmate er meer en meer bugs worden gevonden en gecorrigeerd, er nieuwere versies (zonder de vorige bugs) worden uitgebracht en voortdurend worden getest totdat de ontwikkelaars zich genoegzaam genoeg voelen om het als een stabiele release te beschouwen.

FAQ

    Wat is het Apple Beta Software Program?

    Met het programma kan iedereen met een geldige Apple ID die de Apple Beta Software Program Agreement accepteert pre-releasesoftware uitproberen en rechtstreeks feedback geven aan Apple. Het is gratis om je aan te melden voor het Apple Beta Software Program en er is geen vergoeding voor het testen van software.

    Wat is Google-bètasoftware?

    Google heeft verschillende bètaprogramma's, zoals Android Beta voor Pixel, waarmee Pixel-gebruikers pre-releaseversies van Android kunnen uitproberen en nieuwe functies kunnen testen. Andere bètasoftwareprogramma's van Google omvatten bètatesten van de Google-app voor Android en bètatesten van nieuwe Android-apps.

Aanbevolen: