Hoe twee Excel-bestanden te vergelijken

Inhoudsopgave:

Hoe twee Excel-bestanden te vergelijken
Hoe twee Excel-bestanden te vergelijken
Anonim

Weten hoe je twee Excel-bestanden kunt vergelijken is belangrijk in elke omgeving waar veel mensen wijzigingen aanbrengen in hetzelfde bestand. Dit is gebruikelijk in een zakelijke omgeving of in het geval dat Excel-bestanden worden gedeeld in de cloud waar veel mensen toegang hebben om wijzigingen aan te brengen.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om twee Excel-bestanden te vergelijken. In sommige gevallen kunt u de wijzigingen die in twee verschillende Excel-bestanden zijn aangebracht, samenvoegen tot één enkel bestand.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010; Excel voor Microsoft 365 en Excel voor Mac

Hoe twee Excel-bestanden te vergelijken

Als je twee Excel-bestanden met meerdere bladen hebt, is de eenvoudigste manier om een volledige werkbladvergelijking te maken met behulp van tools van derden.

Je kunt online een aantal tools vinden waarmee je Excel-bestanden kunt vergelijken, maar er zijn er ook een paar die je gratis kunt gebruiken. Een daarvan is Spreadsheet Compare, verkrijgbaar bij SourceForge.

Download en voer de app uit, die een add-on in uw Excel-toepassing installeert.

Spreadsheet Compare werkt op alle versies van Excel na Excel 2000. Het is alleen compatibel met het Windows-besturingssysteem.

Spreadsheet Compare gebruiken om twee Excel-bestanden te vergelijken:

  1. Open beide Excel-bestanden die u wilt vergelijken en selecteer het Add-ins menu.

    Image
    Image

    Maak kopieën van de Excel-bestanden voordat u dit proces start, zodat u uw originelen bij de hand hebt voor het geval er iets misgaat.

  2. In dit menu zijn drie opties. Selecteer Volledige vergelijking.

    Image
    Image
  3. Er verschijnt een Spreadsheet Compare-venster met de bestanden in twee velden genaamd "First/Before" en "Second/after". Het oudere Excel-bestand (voordat er wijzigingen werden aangebracht) moet in het veld First/Before staan. Als dit niet het geval is, selecteert u de knop Swap om het daar te plaatsen. Selecteer vervolgens Volgende

    Image
    Image
  4. Pas aan hoe de vergelijking presteert in het volgende scherm. U kunt wijzigen waar in het blad de vergelijking begint, of deze hoofdlettergevoelig is en hoe mismatches worden geïdentificeerd. Selecteer Volgende.

    Image
    Image
  5. Selecteer de bladen uit de eerste werkmap die u wilt vergelijken en selecteer Toevoegen om die bladen te verplaatsen naar het veld Deze werkbladen vergelijken. Selecteer Next en herhaal het proces voor de tweede werkmap.

    Image
    Image
  6. Bekijk de rapportconfiguratie-instellingen. Pas ze desgewenst aan en druk vervolgens tweemaal op Volgende en op Compare om te voltooien.

    Image
    Image
  7. Ten slotte ziet u elk origineel blad bijgewerkt met de gewijzigde cellen rood gemarkeerd. De tool maakt ook een derde blad met een rapport met de oude waarde doorgestreept en de nieuwe waarde op zijn plaats.

    Image
    Image

Deze tool is een krachtige manier om volledige Excel-werkbladen te vergelijken en snelle resultaten te zien met alle wijzigingen. U kunt door de wijzigingen bladeren en deze behouden of verwijderen.

Gebruik Excel om twee bladen te vergelijken

Als je afzonderlijke werkbladen in een Excel-bestand hebt om te vergelijken, kun je dit op verschillende manieren doen. Een daarvan is om formules te gebruiken om een derde spreadsheet te maken met alle verschillen. Een andere is door middel van voorwaardelijke opmaak om cellen te markeren die zijn gewijzigd.

Excel-spreadsheets vergelijken met formules

Als je twee bladen hebt die je wilt vergelijken, kun je een derde blad maken dat aangeeft welke cellen verschillend zijn en je het verschil laat zien. Dit wordt bereikt met behulp van een IF-formule.

De ALS-formule is niet handig om hele werkmappen te vergelijken zonder veel extra werk.

  1. Om de vergelijking van twee Excel-bladen te starten, maakt u een derde blad. Label het Resultaten om het resultatenblad later gemakkelijker te kunnen identificeren.
  2. In cel A2 van het resultatenblad, plak de volgende formule en druk op Enter:

    =IF(Blad1!A2Blad2!A2, "Blad1:" & Blad1!A2 &"En Blad2:" & Blad2!A2, "Geen verschil")

    U kunt deze formule wijzigen om te beginnen bij elke gewenste cel. Als de gegevens in uw blad beginnen bij rij B en kolom 3, wijzigt u de formule om B3 te gebruiken in plaats van A2.

    Image
    Image
  3. Deze formule vergelijkt de cel van Blad1 met dezelfde cel in Blad2. Als de cellen hetzelfde zijn, geeft het resultatenblad Geen verschil weer. Als ze verschillend zijn, geeft de cel de verschillende waarden van elk blad.

    Image
    Image
  4. Klik in de hoek van de cel en sleep de muis over het blad naar de laatste kolom met gegevens van de andere bladen die u vergelijkt. Dit vult de vergelijkingsformule tot de laatste kolom en past automatisch de celverwijzingen aan.

    Image
    Image
  5. Met dezelfde rij gemarkeerd, klik je op de hoek van de laatste cel en sleep je de muis over het blad naar de laatste rij met gegevens van de andere bladen die je vergelijkt. Dit vult de vergelijkingsformule tot de laatste rij en past automatisch de celverwijzingen aan.

    Image
    Image
  6. Als u door het blad bladert, ziet u dat alle cellen die verschillen tussen Blad1 en Blad2 worden weergegeven met de waarden van elk blad. Scroll gewoon door om alle verschillen te identificeren.

    Image
    Image

Het gebruik van formules is een van de gemakkelijkste manieren om afzonderlijke bladen te vergelijken, omdat u de originele bladen op geen enkele manier hoeft te wijzigen.

Vergelijk Excel-bladen met voorwaardelijke opmaak

Een andere manier om twee bladen te vergelijken is het gebruik van voorwaardelijke opmaak. Zoals je kunt zien op het resultatenblad hierboven, kan het, omdat alle cellen dezelfde opmaak gebruiken, moeilijk zijn om de verschillen tussen de bladen te zien.

Het gebruik van voorwaardelijke opmaak is vooral handig voor grote werkbladen met veel gegevens. Door de kleur of opmaak van cellen met verschillen te wijzigen, is het veel gemakkelijker om die verschillen te identificeren, zelfs in werkbladen met veel rijen en kolommen met gegevens.

U kunt voorwaardelijke opmaak gebruiken om de verschillen te identificeren.

  1. Markeer alle cellen in het resultatenblad. Selecteer het Home menu.

    Image
    Image
  2. Selecteer Voorwaardelijke opmaak uit de Styles groep en kies Nieuwe regel.

    Image
    Image
  3. Selecteer in het venster Nieuwe opmaakregel dat wordt geopend Gebruik een formule om te bepalen welke cellen moeten worden opgemaakt. Plak in het veld Waarden opmaken waar deze formule waar is, de volgende formule en selecteer vervolgens Format.

    =Blad1!A2Blad2!A2

    Net als bij de formulebenadering, kunt u de opmaakfunctie in elke cel starten. Als uw gegevens beginnen bij B3 in plaats van A2, bewerkt u deze formule om in plaats daarvan B3 te gebruiken. De opmaak begint bij B3 en vult alle rijen en kolommen eronder en rechts ervan.

    Image
    Image
  4. Configureer de opmaak die u wilt dat de cellen hebben als er verschillen zijn tussen de twee bladen. U kunt lettertype, onderstreping, kleur en doorhalen selecteren. Selecteer OK.

    Image
    Image
  5. De opmaak maakt het gemakkelijk om te zien waar de cellen op de twee bladen verschillen.

    Image
    Image

Excel-werkbladen handmatig vergelijken

Een eenvoudige en snelle manier om twee werkbladen te vergelijken, is door dit visueel te doen. Excel biedt een gemakkelijke manier om twee bladen naast elkaar visueel te vergelijken.

  1. In de werkmap waar je twee bladen hebt die je wilt vergelijken, selecteer je het Bekijken menu. Selecteer Nieuw venster om dezelfde werkmap te openen in een nieuw Excel-venster op de achtergrond.

    Image
    Image
  2. Selecteer opnieuw het View menu en klik op View Side by Side. Hierdoor worden de twee werkmapvensters naast elkaar geplaatst, die elk de helft van het scherm vullen.

    Image
    Image
  3. Selecteer in één venster het blad dat u wilt vergelijken. Terwijl u aan de ene kant door het blad in het venster bladert, ziet u tegelijkertijd het blad in het andere venster schuiven.

    Image
    Image

Naast elkaar bekijken is vooral handig in die situaties waarin twee werkbladen grotendeels hetzelfde zijn, maar je weet dat er een paar verschillen zijn. Met gesynchroniseerd scrollen kunt u de spreadsheet visueel scannen om die verschillen te vinden.

Naast elkaar bekijken in Excel 2010 en eerder

Als u een eerdere versie van Excel gebruikt, worden de afzonderlijke werkbladbestanden in hetzelfde venster geopend. Je kunt nog steeds de View Side-by-Side-functie gebruiken, maar het vinden ervan is een beetje anders.

  1. Open beide bestanden in hetzelfde Excel-venster.
  2. In het View menu, selecteer Arrange All om de geopende bestanden in meerdere subvensters te splitsen.
  3. Selecteer het Bekijk zij aan zij pictogram om de subvensters naast elkaar te bekijken en scroll door beide tegelijk.

Opties maken het gemakkelijker om twee Excel-bestanden te vergelijken

De optie die u gebruikt om gegevens in Excel te vergelijken, hangt af van het gegevensvolume en waar het is opgeslagen. Als u meerdere werkbladen in twee verschillende Excel-bestanden hebt, kunt u het beste een add-on van derden gebruiken, zoals Spreadsheet Compare.

Als u echter alleen twee of meer bladen in één werkmap wilt vergelijken, werken alle andere opties goed. Gebruik formules en voorwaardelijke opmaak voor grote spreadsheets met slechts enkele kleine wijzigingen die u overal moet vinden. Gebruik de visuele zij-aan-zij-aanpak als u twee spreadsheets heeft met veel gegevenswijzigingen die visueel gemakkelijker te identificeren zijn.

Aanbevolen: