Wat is Windows Hardware Quality Labs (WHQL)?

Inhoudsopgave:

Wat is Windows Hardware Quality Labs (WHQL)?
Wat is Windows Hardware Quality Labs (WHQL)?
Anonim

Windows Hardware Quality Labs (afgekort als WHQL) is een Microsoft-testproces dat is ontworpen om aan Microsoft, en uiteindelijk aan de klant (u!), te bewijzen dat een bepaald hardware- of software-item naar tevredenheid zal werken met Windows.

Wanneer een stuk hardware of software WHQL heeft doorstaan, kan de fabrikant een "Certified for Windows"-logo (of iets dergelijks) op de productverpakking en reclame gebruiken. Aan het logo kun je duidelijk zien dat het product is getest volgens de standaarden van Microsoft en daarom compatibel is met elke versie van Windows die je gebruikt.

Producten met het WHQL-logo zijn opgenomen in de Windows Hardware Compatibility List.

Image
Image

WHQL &apparaatstuurprogramma's

Naast hardware en software worden apparaatstuurprogramma's ook vaak getest en WHQL-gecertificeerd door Microsoft. U zult de WHQL-term waarschijnlijk het vaakst tegenkomen wanneer u met stuurprogramma's werkt.

Als een stuurprogramma niet WHQL-gecertificeerd is, kunt u het nog steeds installeren, maar een waarschuwingsbericht zal u vertellen over het ontbreken van certificering van het stuurprogramma voordat het stuurprogramma wordt geïnstalleerd. WHQL-gecertificeerde stuurprogramma's geven helemaal geen bericht weer.

Een WHQL-waarschuwing kan zoiets zijn als:

De software die u installeert, heeft de Windows Logo-test niet doorstaan om de compatibiliteit met Windows te verifiëren

Of misschien:

Windows kan de uitgever van deze stuurprogrammasoftware niet verifiëren.

Verschillende versies van Windows gaan hier iets anders mee om.

Niet-ondertekende stuurprogramma's in Windows XP volgen altijd deze regel, wat betekent dat er een waarschuwing wordt weergegeven als het stuurprogramma de WHQL van Microsoft niet heeft doorstaan.

Windows Vista en nieuwere versies van Windows volgen deze regel ook, maar met één uitzondering: ze geven geen waarschuwingsbericht weer als het bedrijf hun eigen stuurprogramma ondertekent. Met andere woorden, er wordt geen waarschuwing weergegeven, zelfs niet als het stuurprogramma WHQL niet heeft doorlopen, zolang het bedrijf dat het stuurprogramma uitgeeft een digitale handtekening heeft toegevoegd, waarmee de bron en legitimiteit wordt geverifieerd.

In een dergelijke situatie kan de bestuurder, ook al ziet u geen waarschuwing, geen "Certified for Windows"-logo gebruiken of dat op zijn downloadpagina vermelden, omdat die WHQL-certificering niet gebeurd.

WHQL-stuurprogramma's zoeken en installeren

Sommige WHQL-stuurprogramma's worden geleverd via Windows Update, maar zeker niet allemaal.

U kunt op de hoogte blijven van de nieuwste WHQL-stuurprogramma's van grote fabrikanten zoals NVIDIA, ASUS en anderen op onze pagina's met Windows 10-stuurprogramma's, Windows 8-stuurprogramma's en Windows 7-stuurprogramma's.

Gratis hulpprogramma's voor het bijwerken van stuurprogramma's zoals Driver Booster kunnen worden ingesteld om u alleen updates te tonen voor stuurprogramma's die WHQL-tests hebben doorstaan.

Meer informatie over WHQL

Niet alle stuurprogramma's en stukjes hardware zullen via WHQL worden uitgevoerd. Dit betekent alleen dat Microsoft er niet zeker van kan zijn dat het met hun besturingssysteem zal werken, niet dat het zeker helemaal niet zal werken.

In het algemeen, als u weet dat u een stuurprogramma downloadt van de legitieme website of downloadbron van de hardwaremaker, kunt u er redelijk zeker van zijn dat het zal werken als ze aangeven dat dit in uw versie van Windows het geval is.

De meeste bedrijven geven bètastuurprogramma's uit aan testers voorafgaand aan WHQL-certificeringen of interne digitale ondertekening. Dit betekent dat de meeste stuurprogramma's een testfase doorlopen waarin het bedrijf de gebruiker vol vertrouwen kan vertellen dat hun stuurprogramma's zullen werken zoals verwacht.

Je kunt meer te weten komen over hardwarecertificering, inclusief de vereisten en het proces om het op gang te krijgen, in het Hardware Dev Center van Microsoft.

Aanbevolen: