Is een megabit (Mb) hetzelfde als een megabyte (MB)?

Inhoudsopgave:

Is een megabit (Mb) hetzelfde als een megabyte (MB)?
Is een megabit (Mb) hetzelfde als een megabyte (MB)?
Anonim

Een megabit is een maateenheid voor gegevensgrootte, die meestal wordt gebruikt in discussies over gegevensoverdracht. Megabits worden uitgedrukt als Mb of Mbit als we het hebben over digitale opslag, of Mbps (megabits per seconde) in de context van gegevensoverdrachtsnelheden. Al deze afkortingen worden uitgedrukt met een kleine 'b.'

Megabits en Megabytes

Er is acht megabit nodig om een megabyte (afgekort als MB) te maken. Megabits en megabytes klinken hetzelfde en hun afkortingen gebruiken dezelfde letters, maar ze betekenen niet hetzelfde. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee wanneer u zaken als de snelheid van uw internetverbinding en de grootte van een bestand of harde schijf berekent.

Image
Image

Een internetsnelheidstest kan bijvoorbeeld de snelheid van uw netwerk meten op 18,20 Mbps, wat betekent dat er elke seconde 18,20 megabit wordt overgedragen. Dezelfde test kan zeggen dat de beschikbare bandbreedte 2,275 MBps of megabytes per seconde is en dat de waarden gelijk zijn. Als een ander voorbeeld, als een bestand dat u downloadt 750 MB is, is het ook 6.000 Mb.

Bits en bytes

Een bit is een binair cijfer of een kleine eenheid van geautomatiseerde gegevens. Het is kleiner dan de grootte van een enkel teken in een e-mail, maar beschouw het omwille van de eenvoud als even groot als een tekstteken. Een megabit is dus ongeveer de grootte van een miljoen tekens.

De formule 8 bits=1 byte kan worden gebruikt om megabits om te zetten in megabytes en omgekeerd. Hier zijn enkele voorbeeldconversies:

  • 8 megabits=1 megabyte
  • 8 Mb=1 MB
  • 1 megabit=1/8 megabyte=0,125 megabyte
  • 1Mb=1/8 MB=0,125 MB

Een snelle manier om een conversie tussen megabits en megabytes te berekenen, is door Google te gebruiken. Typ gewoon iets als "1000 megabits tot megabytes" in de zoekbalk.

Waarom het ertoe doet

Weten dat megabytes en megabits twee verschillende dingen zijn, is vooral belangrijk als je te maken hebt met je internetverbinding. Dat is meestal de enige keer dat megabits worden genoemd.

Als u bijvoorbeeld internetsnelheden van serviceproviders vergelijkt, kunt u lezen dat ServiceA 8 Mbps kan leveren en ServiceB 8 MBps. Op het eerste gezicht lijken ze misschien identiek en kunt u gewoon de goedkoopste kiezen. Echter, gezien de conversie die u nu kent, is de ServiceB-snelheid gelijk aan 64 Mbps, wat acht keer sneller is dan ServiceA:

  • ServiceA: 8 Mbps=1 MBps
  • ServiceB: 8 MBps= 64 Mbps

Kiezen voor de goedkopere service zou waarschijnlijk betekenen dat u ServiceA zou kopen, maar als u hogere snelheden nodig had, wilt u misschien de duurdere. Daarom is het belangrijk om dit verschil te herkennen.

Hoe zit het met gigabytes en terabytes?

Naast megabits en megabytes, betreden we het gebied van veel grotere bestandsgroottes van gigabytes (GB), terabytes (TB) en petabytes (PB), extra termen die worden gebruikt om gegevensopslag te beschrijven, maar die veel groter zijn dan megabyte. Een megabyte is bijvoorbeeld slechts 1/1 000 een gigabyte, klein in vergelijking!

FAQ

    Hoeveel kb zit er in een megabit?

    Eén megabit is gelijk aan 125 kilobytes.

    Hoeveel megabits zit er in een gigabit?

    Er zijn 1.000 megabits in een gigabit.

    Hoeveel kilobytes zit er in een megabyte?

    Er zit 1.000 kilobytes in een megabyte.

    Wat is groter: een megabyte of een gigabyte?

    Een gigabyte is groter dan een megabyte. Een gigabyte bevat 1.000 megabyte.

Aanbevolen: