Is de iPhone hetzelfde als Android?

Inhoudsopgave:

Is de iPhone hetzelfde als Android?
Is de iPhone hetzelfde als Android?
Anonim

Als je overweegt om je eerste smartphone te kopen, heb je waarschijnlijk de woorden 'Android' en 'iPhone' gehoord. Misschien heb je zelfs vrienden en familieleden die je proberen te overtuigen van de deugden van de een of de ander. Maar tenzij u de smartphonemarkt al begrijpt, heeft u waarschijnlijk vragen. Is de iPhone bijvoorbeeld een Android-telefoon?

Image
Image

Het korte antwoord is nee, de iPhone is geen Android-telefoon (of vice versa). Hoewel het beide smartphones zijn, dat wil zeggen telefoons die apps kunnen uitvoeren en verbinding kunnen maken internetten en bellen - iPhone en Android zijn verschillende dingen en ze zijn niet compatibel met elkaar.

Android en iPhone zijn aparte merken, vergelijkbare tools die vergelijkbare dingen doen, maar ze zijn niet hetzelfde. Een Ford en een Subaru zijn bijvoorbeeld beide auto's, maar ze zijn niet hetzelfde voertuig. Een Mac en een pc zijn beide computers en kunnen de meeste van dezelfde dingen doen, maar ze zijn niet identiek.

Hetzelfde geldt voor iPhone en Android. Het zijn beide smartphones en kunnen over het algemeen dezelfde dingen doen, maar ze zijn niet identiek. Er zijn vier belangrijke gebieden die de iPhone- en Android-telefoons onderscheiden.

Besturingssysteem

Een van de belangrijkste dingen die deze smartphones onderscheiden, is het besturingssysteem waarop ze draaien. Het besturingssysteem, of OS, is de fundamentele software die ervoor zorgt dat de telefoon werkt. Windows is een voorbeeld van een besturingssysteem dat op desktop- en laptopcomputers draait.

De iPhone draait op iOS, gemaakt door Apple. Android-telefoons draaien op het Android-besturingssysteem, gemaakt door Google. Hoewel alle besturingssystemen in principe dezelfde dingen doen, zijn de iPhone- en Android-besturingssystemen niet hetzelfde en niet compatibel.iOS draait alleen op Apple-apparaten, terwijl Android draait op Android-telefoons en -tablets die door een aantal verschillende bedrijven zijn gemaakt. Dit betekent dat je iOS niet op een Android-apparaat kunt gebruiken en het Android-besturingssysteem niet op iPhone.

Fabrikanten

Een andere belangrijke onderscheidende factor tussen iPhone en Android zijn de bedrijven die ze produceren. De iPhone wordt alleen door Apple gemaakt, terwijl Android niet gebonden is aan één fabrikant. Google ontwikkelt het Android-besturingssysteem en geeft het in licentie aan bedrijven die Android-apparaten willen verkopen, zoals Motorola, HTC en Samsung. Google maakt zelfs zijn eigen Android-telefoon, de Google Pixel.

Beschouw Android als Windows: de software wordt gemaakt door één bedrijf, maar wordt verkocht op hardware van veel bedrijven. De iPhone is als de macOS: hij is gemaakt door Apple en draait alleen op Apple-apparaten.

Welke van deze opties je voorkeur heeft, hangt van veel dingen af. Veel mensen geven de voorkeur aan de iPhone omdat de hardware en het besturingssysteem beide door Apple zijn gemaakt. Dit betekent dat ze nauwer geïntegreerd zijn en een gepolijste ervaring bieden. Android-fans daarentegen geven de voorkeur aan de flexibiliteit die hoort bij een besturingssysteem dat draait op hardware van veel verschillende bedrijven.

Hulp nodig bij het beslissen of je een iPhone of Android moet kopen? Bekijk Is Android of iPhone de betere smartphone?

Apps

Zowel iOS als Android gebruiken apps, maar hun apps zijn niet compatibel met elkaar. Dezelfde app is mogelijk beschikbaar voor beide apparaten, maar u hebt de versie nodig die is ontworpen voor uw besturingssysteem om deze te laten werken. Het totale aantal beschikbare apps voor Android is hoger dan voor de iPhone, maar cijfers zijn hier niet het belangrijkste. Volgens sommige rapporten zijn tienduizenden apps in de app store van Google (genaamd Google Play) malware, doen ze iets anders dan ze zeggen of zijn ze kopieën van lage kwaliteit van andere apps.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige handige apps van hoge kwaliteit alleen op de iPhone werken. Over het algemeen geven iPhone-bezitters meer uit aan apps, hebben ze een hoger totaalinkomen en worden ze door veel bedrijven als meer gewenste klanten gezien. Wanneer ontwikkelaars moeten kiezen tussen het investeren van de moeite, tijd en geld om een app te maken voor zowel iPhone als Android, of alleen iPhone, kiezen sommigen alleen voor iPhone. Het feit dat hardware van slechts één fabrikant moet worden ondersteund, maakt de ontwikkeling ook gemakkelijker.

In sommige gevallen brengen ontwikkelaars eerst iPhone-versies van hun apps uit en daarna Android-versies weken, maanden of zelfs jaren later. Soms brengen ze helemaal geen Android-versies uit, maar dit komt steeds minder vaak voor.

Beveiliging

Naarmate smartphones steeds belangrijker worden in ons leven, wordt hun veiligheid steeds belangrijker. Op dit vlak zijn de twee smartphoneplatforms heel verschillend.

Android is ontworpen om beter interoperabel te zijn en op meer apparaten beschikbaar te zijn. Het nadeel hiervan is dat de beveiliging zwakker is. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat maar liefst 97% van de virussen en andere malware die zich op smartphones richten, Android aanvallen. De hoeveelheid malware die de iPhone aanv alt, is zo klein dat deze onmeetbaar is (de overige 3% in dat onderzoek richten zich op andere platforms dan Android en iPhone). Apple's strakke controle over zijn platform en enkele slimme beslissingen bij het ontwerpen van iOS, maken iPhone verreweg het veiligste mobiele platform.

Aanbevolen: