RAID 5 gebruiken met uw Mac

Inhoudsopgave:

RAID 5 gebruiken met uw Mac
RAID 5 gebruiken met uw Mac
Anonim

Een RAID-array is een opslagoplossing die meerdere harde schijven in één eenheid combineert voor het opslaan, back-uppen en bieden van redundantie en beveiliging. RAID 5, met schijfstriping en pariteit, is ideaal voor gebruik als bestandsopslagserver of applicatieserver. Deze keuze voor Mac-gebruikers vereist minimaal drie schijven en biedt fouttolerantie en goede prestaties.

Image
Image

Een redundante array van onafhankelijke schijven (RAID) beschermt tegen het falen van een enkele schijf en biedt verbeterde prestaties en hoge overdrachtssnelheden door gegevens op meerdere schijven op te slaan.

De informatie in dit artikel is van toepassing op RAID 5 met een Mac met macOS Catalina (10.15) tot en met macOS Sierra (10.12).

RAID-functies

Er zijn verschillende RAID-niveaus, waaronder RAID 0, RAID 1, RAID 3, RAID 5, RAID 6 en RAID 10. Elke RAID-categorie heeft een of meer van deze kenmerken:

  • Disk striping verwijst naar het verdelen van gegevens in blokken en het schrijven van de blokken over verschillende opslagapparaten.
  • Schijfspiegeling verwijst naar het dupliceren van gegevens op twee of meer schijven.
  • Pariteitsbit berekent de gegevens in twee schijven en slaat de resultaten op een derde schijf op om fouttolerantie te bieden.

RAID 5 is een kosteneffectieve optie die uitstekende prestaties en redundantie biedt in omgevingen met veel lezen.

Over RAID 5 en de Mac

RAID 5 is een striping RAID-niveau dat is ontworpen om de snelheid van het lezen en schrijven van schijven te verhogen. Veel Mac-gebruikers kiezen voor RAID 5 voor de opslag van multimediabestanden. De leessnelheid is snel en de schrijfsnelheid is slechts iets langzamer, vanwege de noodzaak om de pariteit te berekenen en te verdelen.

RAID 5 blinkt uit in het opslaan van grote bestanden, waarbij gegevens sequentieel worden gelezen. Kleinere, willekeurig geopende bestanden hebben matige leesprestaties en schrijfprestaties kunnen slecht zijn vanwege de noodzaak om de pariteitsgegevens voor elke schrijfbewerking opnieuw te berekenen en te herschrijven.

Hoewel RAID 5 kan worden geïmplementeerd met verschillende schijfgroottes, wordt dit niet als de voorkeursbenadering beschouwd, aangezien de RAID 5-arraygrootte wordt gedefinieerd door de kleinste schijf in de set.

RAID 5-arraygrootte berekenen

RAID 5-arrays gebruiken het equivalent van een schijf voor het opslaan van pariteit, wat betekent dat de totale arraygrootte kan worden berekend met de formule:

S=d(n-1)

De d is de kleinste schijfgrootte in de array en is het aantal schijven waaruit de array bestaat.

Hoe RAID 5 werkt

RAID 5 lijkt op RAID 3 omdat het een pariteitsbit gebruikt om de gegevensintegriteit te waarborgen. In tegenstelling tot RAID 3, dat een schijf gebruikt die speciaal is bedoeld voor het opslaan van de pariteit, verdeelt RAID 5 de pariteit echter over alle schijven in de array.

RAID 5 biedt een tolerantie voor schijffouten, waardoor elke enkele schijf in de array kan uitvallen zonder dat er gegevens in de array verloren gaan. Wanneer een schijf uitv alt, kan de RAID 5-array nog steeds worden gebruikt om gegevens te lezen of te schrijven. Nadat de defecte schijf is vervangen, gaat de RAID 5-array naar een modus voor gegevensherstel, waarin de pariteitsgegevens in de array worden gebruikt om de ontbrekende gegevens op de nieuw geïnstalleerde schijf opnieuw op te bouwen.

Software-gebaseerde versus hardware-gebaseerde controllers

Vanwege de noodzaak om pariteitsberekeningen uit te voeren en de resulterende berekening te distribueren, is RAID 5 op zijn best bij gebruik in een hardwaregebaseerde RAID-behuizing.

Er zijn twee soorten RAID-arraycontrollers: hardware en software. Op software gebaseerde controllers kosten minder en bieden de gebruiker flexibiliteit bij het configureren van de schijven. Op hardware gebaseerde controllers kosten meer, maar worden aanbevolen voor complexe arrays.

De app Schijfhulpprogramma die bij Macs wordt geleverd, biedt geen ondersteuning voor het maken van op software gebaseerde RAID 5-arrays. SoftRAID, van de externe ontwikkelaar SoftRAID, Inc., kan echter worden gebruikt als een op software gebaseerde oplossing nodig is.

Aanbevolen: