5 Gratis en gemakkelijke manieren om uw 'C'-schijf te formatteren

Inhoudsopgave:

5 Gratis en gemakkelijke manieren om uw 'C'-schijf te formatteren
5 Gratis en gemakkelijke manieren om uw 'C'-schijf te formatteren
Anonim

C formatteren betekent het formatteren van de C-schijf, of de primaire partitie waarop Windows of uw andere besturingssysteem is geïnstalleerd. Wanneer u C formatteert, wist u het besturingssysteem en andere informatie op die schijf.

Helaas is het geen eenvoudig proces. U kunt de C-schijf niet formatteren zoals u een andere schijf in Windows kunt formatteren, omdat u zich in Windows bevindt wanneer u het uitvoert. Als je het vanuit Windows zou doen, zou het zijn alsof je een stoel in de lucht optilt terwijl je erop zit - dat kan gewoon niet.

Image
Image

De oplossing is om C van buiten Windows te formatteren, wat betekent dat je een manier nodig hebt om het ergens anders dan je Windows-installatie te doen. De eenvoudigste methode is om op te starten vanaf een besturingssysteem (met formatteringsmogelijkheden) via een cd/dvd/bd-station, flashstation of diskettestation.

Hoewel dat misschien allemaal erg ingewikkeld klinkt, is het eigenlijk vrij eenvoudig om te doen. Hieronder staan een aantal volledig gratis manieren om je C-schijf te formatteren, die we allemaal hebben gekoppeld aan uitgebreide instructies.

Als u uw C-schijf probeert te formatteren omdat u Windows wilt vervangen of opnieuw installeren, hoeft u niet van tevoren te formatteren. Het formatteren gebeurt automatisch tijdens de Windows-installatie. Sla dit artikel helemaal over en leer in plaats daarvan hoe u een schone installatie van Windows kunt uitvoeren.

Formatteren wist de gegevens op de schijf niet permanent. Als u de informatie op de C-schijf volledig wilt wissen, zie nr. 5 hieronder: Veeg de schijf schoon met software voor gegevensvernietiging.

Formaat C vanaf een Windows Setup Disc of Flash Drive

Image
Image

De gemakkelijkste manier om C te formatteren is door een deel van een Windows-installatie te voltooien. Het is niet de gemakkelijkste wat betreft het aantal stappen, maar aangezien de meesten van ons een Windows Setup-dvd of flashstation hebben liggen, hebben we gemakkelijk toegang tot een manier om schijven buiten Windows te formatteren.

Je kunt C alleen op deze manier formatteren met de installatiemedia van Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 of Windows Vista. Blijf lezen als je alleen een Windows XP-schijf hebt.

Het maakt echter helemaal niet uit welk Windows-besturingssysteem op uw C-schijf staat, inclusief Windows XP. De enige vereiste is dat de installatiemedia van een nieuwere versie van Windows moeten zijn.

Leen gerust de schijf of flashdrive van een vriend als je deze methode wilt proberen. Aangezien u geen Windows gaat installeren, hoeft u zich geen zorgen te maken over een "geldig" exemplaar van Windows of een productsleutel.

Formaat C vanaf een systeemherstelschijf

Image
Image

Als je geen toegang hebt tot Windows-installatiemedia, maar wel toegang hebt tot een werkkopie van Windows 11, 10, 8 of 7, kun je een systeemherstelschijf of herstelschijf maken (afhankelijk van op uw versie van Windows) en start daarna op en formatteer C vanaf daar.

Je kunt C alleen op een van deze twee manieren formatteren als je toegang hebt tot Windows 11, 10, 8 of 7 om de media te maken. Als je dat niet doet, zoek dan iemand die dat wel doet en maak de reparatieschijf of het flashstation vanaf hun computer.

Een herstelschijf of systeemherstelschijf kan een C-schijf formatteren waarop elk Windows-besturingssysteem staat, inclusief Windows XP of Windows Vista.

Formaat C van herstelconsole

Image
Image

Als u een installatie-cd voor Windows XP hebt, kunt u C formatteren vanuit de herstelconsole.

Het grootste voorbehoud hier is dat je ook Windows XP op je C-schijf moet hebben geïnstalleerd. Als u echter geen toegang heeft tot een nieuwere versie van Windows, is deze optie wellicht de beste keuze.

Deze Recovery Console-methode om C te formatteren is ook van toepassing op Windows 2000. Recovery Console bestaat niet in Windows Vista of later, en evenmin in Windows ME, Windows 98 of eerder.

Formaat C van een gratis diagnose- en reparatietool

Image
Image

Er bestaan verschillende gratis, opstartbare, op cd/dvd gebaseerde diagnose- en reparatietools die zijn samengesteld door pc-enthousiastelingen en andere bedrijven dan Microsoft.

Dit is de beste optie om C te formatteren als je geen toegang hebt tot enige vorm van Windows-installatiemedia en geen toegang kunt krijgen tot een nieuwere versie van Windows om een reparatieschijf of herstelstation te maken.

Elk van deze tools met opmaakmogelijkheden kan C zonder problemen formatteren.

Op dit moment gaat de bovenstaande link rechtstreeks naar de Ultimate Boot CD-site, een van de vele programma's waarmee formatteren vanaf een opstartbare schijf mogelijk is. We zullen deze link binnenkort bijwerken naar een lijst met dergelijke programma's.

Wis de schijf schoon met software voor gegevensvernietiging

Image
Image

Software voor gegevensvernietiging gaat een stap verder dan het formatteren van C. Software voor gegevensvernietiging vernietigt de gegevens op een schijf echt en brengt ze terug naar de toestand waarin ze zich bevonden nadat ze de fabriek van de harde schijf hadden verlaten.

Als je C wilt formatteren omdat je zeker wilt weten dat alles op je primaire schijf permanent wordt gewist, moet je je harde schijf wissen aan de hand van deze instructies.

Aanbevolen: