Hoe BitLocker te gebruiken in Windows 10

Inhoudsopgave:

Hoe BitLocker te gebruiken in Windows 10
Hoe BitLocker te gebruiken in Windows 10
Anonim

Nu de wereld steeds dieper het digitale tijdperk ingaat, worden uw gegevens steeds waardevoller en hebben ze steeds meer bescherming nodig. Het laatste dat u wilt dat er gebeurt, is dat uw gegevens in verkeerde handen vallen, vooral in het geval dat u een of meer van uw dierbare slimme apparaten verliest.

Een van de krachtigste manieren om uw gegevens te beschermen, is door deze te versleutelen met een programma zoals BitLocker voor Windows 10, een eigen versleutelingssoftware die op het Windows-platform werkt.

Hoewel de instructies in dit artikel specifiek zijn voor Windows 10, is BitLocker beschikbaar op Windows Vista Ultimate of Enterprise, Windows 7 Ultimate of Enterprise, Windows 8.1 Pro of Enterprise en Windows 10 Pro of Enterprise.

Wat is BitLocker?

BitLocker voor Windows 10 is coderingssoftware die beschikbaar is op Windows 10 Pro- of Enterprise-versies waarmee u uw hele harde schijf kunt coderen en uw gegevens kunt beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ongeoorloofde manipulatie met uw systeem, zoals het soort inbraak dat kan worden gepleegd door malware.

Als je, zoals de meeste mensen, de standaard- of Home-versie van Windows op onze pc hebt, heb je de BitLocker-software niet. Er was echter een tijd dat Microsoft aanvankelijk hun besturingssysteem met dubbele interface uitrolde en als u op dat moment een upgrade uitvoert, heeft u waarschijnlijk Windows 8 of 8.1 Pro. Tijdens de eerste uitrol werden de upgradelicenties voor Windows 8 Pro goedkoop verkocht en iedereen die daarvoor in aanmerking kwam, kon ze krijgen. Als je de Pro hebt gekregen en vervolgens bent overgestapt van Windows 8.1 naar Windows 10, dan is de upgrade aangehouden en staat BitLocker waarschijnlijk op je systeem.

Als je niet zeker weet welke versie van Windows 10 je gebruikt, ga dan naar Start > Instellingen >Update and Security (of System and Security ) > en zoek naar BitLocker . Als u BitLocker niet ziet, is het niet beschikbaar op uw pc.

Wat zijn de systeemvereisten voor BitLocker?

Om te beginnen heb je een Windows-pc nodig en moet er een van de in aanmerking komende versies van Windows op draaien. Het moet ook een opslagstation hebben met minimaal 2 partities en een Trusted Platform Module (TPM).

Een TPM is een speciaal soort computerchip die uw software, firmware en hardware verifieert. Het is vooral belangrijk omdat als er ongeoorloofde wijzigingen aan uw systeem worden gedetecteerd door de TPM, de computer zal opstarten in de beperkte modus om aanvallers te dwarsbomen.

Hieronder vindt u de instructies voor zowel hoe u kunt controleren of uw computer de TPM heeft, als ook hoe u BitLocker zonder deze kunt uitvoeren.

Wat u moet weten voordat u BitLocker instelt

Voordat u BitLocker op uw computer instelt, zijn dit enkele vereisten voor het gebruik van BitLocker.

  • BitLocker is voor het grootste deel alleen beschikbaar in de Pro- en Enterprise-versies van Windows, inclusief Windows 10 Pro en Enterprise.
  • Voor de beste resultaten heeft u een TPM-chip op uw computer nodig.
  • U kunt BitLocker mogelijk zonder TPM gebruiken, maar hiervoor zijn extra stappen nodig.
  • Uw harde schijf heeft minimaal 2 partities nodig om BitLocker uit te voeren. Er moet een systeempartitie zijn met het besturingssysteem en een andere partitie met alle vereiste bestanden om Windows te starten. Als je deze partities niet hebt, maak je geen zorgen, BitLocker zal ze voor je maken. De partities moeten ook het NTFS-bestandssysteem volgen.
  • Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens in je systeem, kan het versleutelen behoorlijk lang duren, dus zet je schrap.
  • Uw computer moet tijdens het versleutelingsproces altijd op een stroomvoorziening zijn aangesloten.
  • Zorg ervoor dat u een volledige back-up van uw systeem maakt voordat u het versleutelt met BitLocker. Hoewel BitLocker stabiel is, zijn er altijd risico's, vooral als u geen ononderbroken stroomvoorziening hebt en tijdens het versleutelingsproces zonder stroom komt te zitten. Je kunt nooit te veilig zijn; maak een back-up van uw systeem.

Controleren op de TPM-chip

Omdat BitLocker de TPM-chip nodig heeft voor authenticatie, moet je controleren of je er een hebt voordat je aan de slag gaat. Om dat te doen, ga je eerst naar het Power User menu. U kunt dit openen door op de Windows-toets en X op uw toetsenbord te drukken. Klik in het Power User menu op Device Manager

Zoek in Apparaatbeheer naar het item Beveiligingsapparaten. Als je de TMP-chip hebt, zou je een item moeten zien voor Trusted Platform Module samen met het versienummer. Om ervoor te zorgen dat uw computer BitLocker ondersteunt, moet het TPM-versienummer 1.2 of hoger zijn.

Image
Image

BitLocker inschakelen zonder de TPM

Als je geen TPM hebt, kun je BitLocker niet inschakelen. U kunt nog steeds codering gebruiken, maar u moet aanvullende opstartverificatie inschakelen via de Editor voor lokaal groepsbeleid.

  1. Open de Run opdracht. U kunt dit doen door op de Windows-toets + R op uw toetsenbord te drukken. Zodra de opdracht Run is ingeschakeld, typt u gpedit.msc in het veld en klikt u op OK of drukt u op Enter.

    Image
    Image
  2. Zoek in het resultaat van de opdracht naar een item met het label Computerconfiguratie. Vouw het uit en zoek naar het item Administrative Templates. Breid die ook uit.

    Image
    Image
  3. Onder de uitgevouwen Beheersjablonen, vouwt u het Windows Components item uit.

    Image
    Image
  4. Onder de uitgebreide Windows Components-sjabloon vindt u het item BitLocker Drive Encryption. Vouw het uit en vouw vervolgens het item Operating System Drives uit dat eronder verschijnt. De items worden aan de rechterkant weergegeven.

    Image
    Image
  5. Klik aan de rechterkant van het venster met de rechtermuisknop op het item met de tekst Extra authenticatie vereist bij opstarten en kies Bewerken uit het menu dat verschijnt.

    Image
    Image
  6. Selecteer in het venster dat verschijnt de Enabled optie.

    Image
    Image
  7. Vink het selectievakje aan met Sta BitLocker toe zonder een compatibele TPM (vereist een wachtwoord of een opstartsleutel op een USB-flashstation).

    Image
    Image
  8. Als u klaar bent, voltooit u het proces door te klikken op OK.

    Image
    Image

Hoe BitLocker te draaien

Nadat je de TPM-chip hebt ingeschakeld, vereist het uitvoeren van BitLocker slechts een paar stappen.

  1. Ga naar het Power User-menu door op de Windows-toets + X op uw toetsenbord te drukken. Selecteer daar het Configuratiescherm item.
  2. Selecteer Systeem en beveiliging.

    Image
    Image
  3. Klik BitLocker-stationsversleuteling.

    Image
    Image
  4. Klik in het dialoogvenster dat wordt geopend op BitLocker inschakelen.

    Image
    Image
  5. Kies vervolgens Voer een wachtwoord in en kies een wachtwoord dat u wilt gebruiken wanneer u uw Windows 10-systeem opstart om het systeemstation te ontgrendelen. Zorg ervoor dat het een sterk wachtwoord is. Als je klaar bent, klik je op Next.

    Image
    Image
  6. U krijgt opties om een herstelsleutel op te slaan die u zult gebruiken om uw bestanden te redden in het geval dat u uw wachtwoord vergeet. De beschikbare opties zijn Opslaan in uw Microsoft-account, een USB-flashstation, een file, of druk de herstelsleutel af Selecteer wat u het beste uitkomt. Als u klaar bent, klikt u op Next
  7. Nu moet je een coderingsoptie selecteren die bij je past. Als je een nieuwe pc of schijf hebt of de snellere optie wilt, versleutel de gebruikte schijfruimte Als je pc of schijf al een tijdje in gebruik is en je het niet erg vindt om een langzamere proces, dan versleutel de volledige schijfruimte
  8. Kies een coderingsmodus. U kunt kiezen voor de nieuwe coderingsmodus, die het beste is voor schijven die op dit apparaat zijn bevestigd, of de compatibele modus, die het beste is voor verwisselbare schijven. Als u klaar bent, klikt u op Volgende.
  9. Vink het selectievakje aan met het label Voer BitLocker-systeemcontrole uit en klik vervolgens op Doorgaan.

    Image
    Image
  10. U moet uw computer opnieuw opstarten om de codering te starten. Bij het opnieuw opstarten wordt u door BitLocker gevraagd om een coderingswachtwoord in te voeren om uw hoofdschijf te ontgrendelen. Voer het wachtwoord in dat je eerder hebt gekozen en druk op de Enter toets.
  11. Uw computer start het Windows-bureaublad op. Niets zal anders lijken, maar versleuteling zou stilletjes op de achtergrond moeten plaatsvinden. Als u wilt controleren of dit inderdaad gebeurt, gaat u gewoon naar Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > BitLocker > Drive Encryption Daar zul je zien dat BitLocker bezig is om je bestanden te versleutelen. Afhankelijk van hoe groot uw schijf is en welke opties u hebt geselecteerd, kan het proces behoorlijk lang duren. U kunt uw computer echter nog steeds normaal gebruiken.

    Image
    Image
  12. Zodra alles is voltooid, zou de Drive Encryption moeten laten zien dat BitLocker is ingeschakeld.

    Image
    Image

Als u File Explorer aanvinkt om naar This PC te kijken, zodra BitLocker is ingeschakeld en de codering is voltooid, zou u een slotpictogram op uw schijf om aan te geven dat deze is versleuteld.

Extra tips voor het gebruik van BitLocker

Zodra je BitLocker hebt ingeschakeld, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen.

  • U kunt de bescherming opschorten, zodat uw gegevens niet worden beschermd. Dit is het beste bij het upgraden van hardware, firmware of besturingssysteem. BitLocker wordt dan hervat wanneer u opnieuw opstart.
  • Je kunt ook een back-up maken van je herstelsleutel. Dit is vooral belangrijk wanneer u uw herstelsleutel verliest, maar nog steeds bent aangemeld bij uw account. BitLocker zal een nieuwe back-upsleutel voor u maken.
  • U kunt ook uw wachtwoord wijzigen. Hiervoor heeft u wel het huidige wachtwoord nodig. U kunt ook uw wachtwoord verwijderen. U moet echter een nieuwe authenticatiemethode configureren, aangezien u BitLocker niet kunt uitvoeren zonder enige authenticatie (dat zou het doel van het hele ding tenietdoen).
  • Je kunt BitLocker ook uitschakelen als je BitLocker niet meer nodig hebt. BitLocker zal al uw bestanden decoderen. Het decoderingsproces kan lang duren (u kunt nog steeds normaal op uw computer werken) en uw gegevens zijn niet meer beschermd.

Aanbevolen: