Leica's $ 6k-camera wil alleen B&W-foto's maken

Inhoudsopgave:

Leica's $ 6k-camera wil alleen B&W-foto's maken
Leica's $ 6k-camera wil alleen B&W-foto's maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Het verwijderen van de kleurfilters over de sensor van een camera verhoogt de gevoeligheid en scherpte.
  • Digitale zwart-witfotografen beschouwen $ 6.000 als een relatief koopje.
  • De goedkoopste manier om een speciale zwart-witcamera te krijgen, is door film te maken.
Image
Image

Leica's nieuwe Q2 Monochrom is een 46,7 Megapixel beest van een camera. Het kost $ 6.000, heeft een vaste lens en maakt alleen zwart-witfoto's. Gaat iemand deze camera serieus kopen?

De Monochrom is een variant van de reguliere Q2. Het is vrijwel exact dezelfde camera, alleen $ 1.000 meer en met de kleur verwijderd. Maar als je voornamelijk zwart-witfoto's maakt, ben je waarschijnlijk al aan het uitzoeken hoe je dit kunt betalen. En vergeleken met andere Monochrom Leica's is deze goedkoop.

"Het is echt een kwestie van 'het juiste gereedschap voor de klus'", vertelde B&W-fotograaf Gregory Simpson via e-mail aan Lifewire. "Als het je 'taak' is om zwart-witfoto's te maken, dan kun je dat werk beter doen met een zwart-witcamera. Ik weet dat dit niet voor iedereen het geval zal zijn. Als je alleen in zwart-wit bezig bent, of het als een ' effect' om een foto op te slaan die niet "werkt" in kleur, dan heeft een monochrome sensor niet veel zin."

Hoe kleurencamera's werken

De Q2 Monochrom heeft een full-frame (de grootte van een frame van 35 mm-film) sensor, een vaste 28 mm ƒ1.7-lens en een ultraminimale set bedieningselementen. De zoeker heeft een OLED-scherm aan de binnenkant en de achterste 3-inch monitor is aanraakgevoelig. Het kan ook 4K-video opnemen, maar dat zal natuurlijk in zwart-wit zijn.

Wat is dan het nut van een camera met alleen zwart-wit? Eerst moeten we weten hoe een kleurencamera werkt. Alle camerasensoren zijn zwart-wit, terwijl de pixels gevoelig zijn voor licht van elke kleur. Een raster van rode, groene en blauwe filters wordt over die pixels geplaatst; het groene filter laat alleen groen licht door, een rood filter laat rood licht door, enzovoort. Het ziet er een beetje zo uit:

Image
Image

Deze opstelling heeft twee gevolgen. Een daarvan is dat de filters zelf wat licht blokkeren. Het groene filter schakelt bijvoorbeeld blauw en rood uit. De andere is dat deze RGB-pixels moeten worden verwerkt om tot de uiteindelijke afbeelding te komen.

Als je de kleurfilters verwijdert, laat je meer licht door en hoeft elke pixel alleen de hoeveelheid licht die erop v alt te registreren. Het resultaat is een gevoeligere sensor en een veel, veel betere resolutie.

"Een afbeelding door een getrouwheidstelend, complex algoritmisch demosaiproces leiden om vervolgens het eindresultaat van dat proces (kleur) weg te gooien, heeft geen zin voor mijn fotografie", zegt Simpson.

Als je 'taak' is om zwart-witfoto's te maken, dan kun je dat werk beter doen met een zwart-witcamera.

Beste Z&W

Leica's Q2 Monochrom-sensor levert dan alle 46,7 van zijn megapixels als zwart-witte pixels, wat betekent dat hij gevoeliger is bij weinig licht, er is minder ruis en de beelden zijn absurd scherp en gedetailleerd. De ISO-waarde van deze camera is maar liefst 100.000, en zelfs wanneer digitale ruis begint binnen te sluipen, is het de mooie soort luminantieruis, niet de vreselijke kleurruis die ervoor zorgt dat sommige digitale foto's bij weinig licht er zo slecht uitzien.

Ondertussen zijn de textuur van de afbeeldingen en de vloeiende gradaties van toon gewoon niet mogelijk wanneer je een kleurenafbeelding naar mono converteert.

Image
Image

Bottom Line

De belangrijkste reden om een Leica filmcamera te kopen, afgezien van hun lange levensduur, zijn de lenzen. Leica's lenzen zijn terecht legendarisch. Deze lijkt geen uitzondering te zijn, gebaseerd op vroege tests. Het enige nadeel is dat je de lenzen niet kunt verwisselen. De waanzinnige resolutie van de sensor betekent echter dat je gelukkig kunt "inzoomen" door de afbeelding bij te snijden. De camera doet deze digitale zoom voor u, met instellingen voor 35 mm, 50 mm en 75 mm, evenals de volledige 28 mm.

De prijs

$5,995 is duur voor de meesten van ons. Maar in de wereld van Leica zwart-witcamera's is het goedkoop.

"En hoewel ik de Q2M persoonlijk niet kan betalen, vind ik hem ZEER aantrekkelijk geprijsd voor wat je krijgt", zegt Simpson. "Het is tenslotte minder dan de helft van de prijs van een M10M + 28mm Summicron f/2-lens."

Voor perspectief kost de Leica M10 Monochrom $ 8, 295 voor de body, terwijl de lens $ 4, 895 is. In vergelijking daarmee lijkt de Q2 een koopje. Je krijgt zelfs autofocus.

Maar dit is duidelijk alleen een camera voor de meest serieuze zwart-witfotograaf. En zelfs dan is er nog een andere optie.

Het is echt een kwestie van 'het juiste gereedschap voor de klus'.

Waarom niet filmen?

Voor een paar honderd dollar kun je een oude filmcamera en een lens pakken en zwart-witfilm opnemen. Je krijgt niet de gekke resolutie van deze digitale Leica, en film is zeker minder handig, maar $ 6k koopt veel film.

Film kent een heropleving en zelfs de M10 Monochrom kan de tonaliteit van Tri-X-film niet repliceren. Je zou kunnen stellen dat het thuis ontwikkelen en scannen van je eigen filmfoto's een grote verplichting is. Ik zou zeggen dat het, in ieder geval voor de amateurfotograaf, een veel kleinere verplichting is dan zes mille op een camera die binnen vijf jaar kapot of verouderd kan zijn.

Aanbevolen: