Je Apple Watch kan nachtmerries helpen temmen

Inhoudsopgave:

Je Apple Watch kan nachtmerries helpen temmen
Je Apple Watch kan nachtmerries helpen temmen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • NightWare is een Apple Watch-app die onlangs is goedgekeurd door de FDA om PTSD-gerelateerde nachtmerries te verlichten.
  • De resultaten van een onderzoek met NightWare zien er veelbelovend uit, maar het is onwaarschijnlijk dat de app medicijnen en therapie zal vervangen, zeggen experts.
  • De app werkt door de bewegings- en hartslaggegevens van de smartwatch te volgen en onderbreekt vervolgens de slaap met een gezoem.
Image
Image

Een app die onlangs door de FDA is goedgekeurd om PTSD-gerelateerde nachtmerries te bestrijden, is veelbelovend, maar zal waarschijnlijk geen medicijnen en andere therapieën vervangen, zeggen experts.

NightWare is een Apple Watch-app die helpt bij het behandelen van nachtmerries die voortkomen uit aandoeningen zoals PTSS. Het werkt door de bewegings- en hartslaggegevens van de smartwatch te bewaken om nare dromen te detecteren en deze te onderbreken zonder de gebruiker wakker te maken met een trilling. De app mag alleen op recept worden gebruikt en dat is maar goed ook, zeggen waarnemers.

"Het nadeel van deze aanpak is dat het niets doet aan de adrenalinereactie, dus ik zou me zorgen maken over de adrenaline die de slaap verstoort, zelfs nadat de app de gebruiker wakker maakt," Dr. Aaron Weiner, een klinisch psycholoog die gespecialiseerd is in trauma, zei in een e-mailinterview.

"Het kan ook de kans verkleinen dat het individu besluit om therapie bij te wonen, wat uiteindelijk de meest effectieve manier zou zijn om PTSS-symptomen permanent aan te pakken."

Niet gebruiken zonder Rx

De maker van de app zegt dat de software niet bedoeld is om therapie te vervangen, maar bedoeld is om deel uit te maken van een algemene behandelstrategie die medicatie omvat. Het bedrijf waarschuwt ook voor het gebruik van NightWare als je tijdens de slaap "acteert". NightWare leert het slaappatroon van de drager na slechts een paar dagen elke nacht het horloge te hebben gedragen, zegt het bedrijf. Gebruikers dragen het horloge alleen tijdens het slapen en laden het overdag op.

Een gerandomiseerde studie van 30 dagen onder 70 patiënten liet een betere slaapkwaliteit zien met NightWare dan in een controlegroep, zei de FDA in een verklaring. "Slaap is een essentieel onderdeel van de dagelijkse routine van een persoon", zegt Carlos Peña, directeur van het Office of Neurological and Physical Medicine Devices in het Center for Devices and Radiological He alth van de FDA.

"Bepaalde volwassenen met nachtmerries of nachtmerries van PTSS kunnen echter niet de rust krijgen die ze nodig hebben. De goedkeuring van vandaag biedt een nieuwe behandelingsoptie met een laag risico die digitale technologie gebruikt in een poging om tijdelijke verlichting bieden van slaapstoornissen die verband houden met nachtmerries."

Image
Image

Een potentieel probleem met NightWare is dat hoewel het is ontworpen om gebruikers niet wakker te maken wanneer ze een nachtmerrie hebben, de zoemwaarschuwing hen uit de REM-slaap kan halen, "wat anders herstellend zou kunnen zijn, maar minder nachtmerries zouden wees zo ongelooflijk behulpzaam voor mensen, "zei Weiner.

Een leegte vullen

De app zou een leemte in de behandeling kunnen opvullen, benadrukte Weiner, omdat de huidige opties beperkt zijn. Psychiaters schrijven een medicijn voor met de naam prazosine om de adrenalineproductie te verminderen, "omdat PTSS-nachtmerries voortkomen uit de traumatische herinnering die in een droom opkomt en vervolgens de adrenaline-afgifte veroorzaakt", zei hij.

Een andere benadering is om patiënten ongevoelig te maken voor de traumatische herinnering door middel van therapie, waardoor de adrenaline-aangedreven reactie van vechten of vluchten stopt, zei hij.

PTSS en slaapproblemen zijn een groot probleem, zeggen experts. Uit één onderzoek bleek dat de lifetime-prevalentie van PTSS onder volwassen Amerikanen 6,8 procent was.

Apps mogen niet worden gebruikt als vervanging voor therapie, zei psycholoog Nikki Winchester in een e-mailinterview. "In de meeste gevallen moeten mensen zich laten behandelen door een erkende therapeut", voegde ze eraan toe. "Apps kunnen echter handige hulpmiddelen zijn om gemakkelijk toegankelijke vaardigheden te bieden voor het omgaan met symptomen."

Slaap is een essentieel onderdeel van iemands dagelijkse routine.

NightWare is de enige app die door de FDA is goedgekeurd voor PTSD en nachtmerries, maar het is een van een groeiend aantal apps die gericht zijn op het verbeteren van de slaap. Er is bijvoorbeeld Sleep Cycle, dat beweert dat het "je slaap volgt en analyseert, je op het meest perfecte moment wakker maakt en je uitgerust voelt."

Een andere optie is Pillow Automatic Sleep Tracker die gebruikmaakt van "geavanceerde algoritmen die je bewegingen en hartslag volgen om je wakker te maken in de lichtst mogelijke slaapfase." Of u kunt Sleep Tracker ++ proberen, dat "gebruikmaakt van de bewegings- en gezondheidsbewakingsmogelijkheden van uw Apple Watch om zowel de duur als de kwaliteit van uw slaap te meten."

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk omdat het zowel fysieke als psychologische voordelen biedt. Voor mensen met PTSS is slaap een bijzondere uitdaging en NightWare kan een waardevol hulpmiddel zijn om hen te helpen het hoofd te bieden.

Aanbevolen: