Een lege auto-accu diagnosticeren

Inhoudsopgave:

Een lege auto-accu diagnosticeren
Een lege auto-accu diagnosticeren
Anonim

Terwijl benzine is als het voedsel dat je auto van brandstof voorziet, is de batterij de vonk van het leven die hem in de eerste plaats op gang brengt. Zonder die eerste schok zou uw auto net zo goed een presse-papier van meerdere ton kunnen zijn. Er zijn specifieke uitzonderingen, waarbij het mogelijk is om een auto te starten zonder batterij, en sommige kleine motoren gebruiken helemaal geen batterijen, maar het feit is dat wanneer de batterij van je auto leeg raakt, je nergens snel heen gaat.

Image
Image

Vijf tekenen van een lege auto-accu

Er zijn verschillende waarden van dood die een auto-accu kan vertonen, dus de exacte symptomen zijn niet in elke situatie hetzelfde. Als uw auto een van de volgende veelbetekenende hints vertoont, heeft u mogelijk te maken met een lege batterij.

  1. Geen lichtkoepel bij het openen van de deur of geen deurbel met ingestoken sleutels.

    1. Als de batterij helemaal leeg is, hoor je geen bel of zie je de lichtkoepel helemaal niet.
    2. Als de batterij erg zwak is, kan de lichtkoepel zwak lijken.
    3. Alternatieve oorzaken: Defecte deurschakelaar of zekering.
  2. Koplampen en radio gaan niet aan, of koplampen zijn erg zwak.

    1. Als je koplampen en radio niet aan gaan en je auto ook niet start, dan is het probleem meestal een lege batterij.
    2. Alternatieve oorzaken: doorgebrande hoofdzekering, gecorrodeerde accu-aansluitingen of andere bedradingsproblemen.
  3. Als je de contactsleutel omdraait, gebeurt er niets.

    1. Als de batterij helemaal leeg is, hoor of voel je helemaal niets als je de sleutel omdraait.
    2. Alternatieve oorzaken: defecte starter, contactschakelaar, smeltzekering of een ander onderdeel.
  4. Je kunt de startmotor horen als je de contactsleutel omdraait, maar de motor start niet.

    1. Als de startmotor moeizaam klinkt en heel langzaam aanslaat, of als hij een paar keer ronddraait en dan helemaal stopt, is de accu waarschijnlijk leeg. In sommige gevallen kan de starter slecht zijn en meer stroom trekken dan de batterij kan leveren.
    2. Als de starter met een normale snelheid ronddraait, heb je een brandstof- of vonkprobleem.
    3. Alternatieve oorzaken: gebrek aan brandstof of vonk, slechte startmotor.
  5. Je auto start 's ochtends niet zonder een sprong, maar later op de dag start hij prima.

    1. Een onderliggende oorzaak, zoals een parasitaire afvoer, is waarschijnlijk dat je batterij van de ene op de andere dag leeg raakt. De batterij moet mogelijk worden vervangen, maar de enige manier om het probleem op te lossen, is door de bron van de afvoer te vinden.
    2. Alternatieve oorzaken: bij zeer koud weer neemt het vermogen van een accu om stroom naar behoefte te leveren aan een startmotor af. Het vervangen van een oude batterij door een nieuwe, of het kiezen van een batterij met een hoger ampèrage bij koud starten, kan in dat geval het probleem verhelpen.

Geen deurbel, geen koplampen, geen batterij?

Voordat je ooit je auto probeert te starten, kun je een aantal hints oppikken die kunnen wijzen op een lege batterij. Als je bijvoorbeeld je lichtkoepel hebt ingesteld om aan te gaan wanneer je je deur opent, en dat doet het niet, dan is dat een rode vlag.

Als je gewend bent aan een gong die hoort bij het insteken van je sleutels terwijl de deur nog open is, en je hoort het op een dag niet, dan kan dat duiden op een lege batterij.

Andere systemen die stroom van de batterij nodig hebben, zoals de dashboardverlichting, koplampen en zelfs de radio, zullen ook niet werken als je batterij leeg is. In sommige gevallen kunnen de lichten nog steeds aangaan, hoewel ze misschien zwakker lijken dan normaal.

Als je merkt dat sommige dingen werken en andere niet, dan ligt het waarschijnlijk niet aan de batterij. Als uw lichtkoepel bijvoorbeeld niet aangaat en uw deurbel niet werkt, maar uw radio en koplampen wel, kan het probleem een defecte deurschakelaar zijn.

Kan de motor niet aanslaan of omslaan?

Als de accu van je auto leeg is, is het meest voor de hand liggende symptoom dat de motor niet wil starten. Er zijn echter veel, veel verschillende manieren waarop een motor niet kan starten. Als je merkt dat er helemaal niets gebeurt als je de sleutel omdraait, dan heb je mogelijk te maken met een lege batterij. Om de zaken te beperken, moet je goed luisteren als je de sleutel omdraait.

Als je helemaal niets hoort wanneer je de contactsleutel omdraait, is dat een goede indicatie dat de startmotor geen stroom krijgt. In combinatie met andere hints, zoals dashboard en koplampen die helemaal gedimd of uit zijn, is een lege batterij een vrij waarschijnlijke boosdoener.

Om te controleren of de batterij het probleem is, wil jij of je monteur de spanning controleren. Dit kan worden gedaan met elke standaard multimeter die je voor minder dan tien dollar kunt kopen, hoewel gespecialiseerde hulpmiddelen zoals een hydrometer of belastingstester een duidelijker beeld zullen geven.

Als de batterij toch niet dood is, vermoed je de contactschakelaar, solenoïde, starter of zelfs iets als gecorrodeerde batterijpolen of een losse aardingsband. De enige manier om dit soort problemen te diagnosticeren, is door elk van deze mogelijkheden een voor een te elimineren.

Maakt het startmotorgeluid moeizaam of traag?

Als je je auto al een tijdje in je bezit hebt, ben je waarschijnlijk redelijk bekend met het geluid dat het maakt als je de sleutel omdraait. Dat is het geluid van de startmotor die via een getande flexplaat of vliegwiel op de motor grijpt en deze fysiek draait. Elke verandering in dat geluid duidt op een probleem en het type verandering kan u helpen bij het stellen van een diagnose.

Als het startgeluid dat uw auto maakt moeizaam of traag lijkt, duidt dat op een probleem met de accu of de starter. De meest voorkomende oorzaak is dat het laadniveau van de accu onvoldoende is om de starter goed te laten werken. De startmotor kan de motor misschien ronddraaien, maar niet goed genoeg om de motor daadwerkelijk te laten starten en zelfstandig te laten lopen.

In sommige gevallen is het ook mogelijk dat een startmotor zodanig uitv alt dat hij nog steeds werkt, maar probeert meer stroomsterkte te trekken dan de batterij kan leveren. Dit zal ook resulteren in een situatie waarin de startmotor moeizaam of traag klinkt en de motor niet wil starten.

Als de accuspanning normaal is, de accu goed test met een hydrometer of belastingstester, en alle accu- en starteraansluitingen schoon en stevig zijn, dan kunt u een slechte startmotor vermoeden. Voordat de starter daadwerkelijk wordt vervangen, kan uw monteur een ampèremeter gebruiken om te controleren of de startmotor te veel stroomsterkte trekt.

Wanneer de startmotor knarst of klikt

Als je andere ongebruikelijke geluiden hoort wanneer je je auto probeert te starten, is het probleem waarschijnlijk niet een lege batterij. Klikken heeft vaak te maken met de startersolenoïde, of zelfs een slechte starter, terwijl een knarsend geluid kan wijzen op een ernstiger probleem.

Als een auto een knarsend geluid maakt en niet start, is het meestal een slecht idee om te blijven proberen hem te starten. Dit soort slijpen kan optreden wanneer de tanden van de startmotor niet goed in de tanden op het vliegwiel of de flexplate passen. Dus doorgaan met het starten van de motor kan ernstige schade veroorzaken.

In het ergste geval vereist het vervangen van een vliegwiel of flexplate met beschadigde tanden het verwijderen van de motor, transmissie of beide.

Wat als de motor normaal aanslaat maar niet start of loopt?

Als uw motor klinkt alsof hij normaal ronddraait en gewoon niet start, is het probleem waarschijnlijk geen lege batterij. U zult meestal een verschil horen in de snelheid waarmee de motor draait als het probleem te maken heeft met een laag laadniveau in de batterij. Dus een motor die normaal aanslaat en gewoon niet start of loopt, duidt op een heel ander probleem.

Meestal heeft een motor die normaal lijkt te starten zonder daadwerkelijk te starten, een brandstof- of vonkprobleem. Het diagnoseproces kan erg ingewikkeld worden, maar het begint altijd met het controleren op vonken bij de bougies en het controleren op brandstof bij de brandstofinjectoren of carburateur.

In sommige gevallen kan zelfs parkeren op een heuvel met een bijna lege benzinetank dit soort problemen veroorzaken, omdat hierdoor het gas weg kan schuiven van de brandstofopnemer.

Hoe kan een auto-accu 's ochtends leeg zijn en later goed?

Het veelvoorkomende scenario hier is dat je batterij leeg lijkt, maar je auto start prima na een starthulp of het opladen van de batterij. Het kan zijn dat uw auto de hele dag goed start, of zelfs meerdere dagen, en dan plotseling niet meer start, meestal nadat hij 's nachts geparkeerd heeft gestaan.

Dit type probleem kan wijzen op een slechte batterij, maar het onderliggende probleem heeft waarschijnlijk niets met de batterij te maken. In de meeste gevallen zult u merken dat uw elektrische systeem een parasitaire trek heeft waardoor uw batterij langzaam leegloopt. Als de trekking klein genoeg is, merk je het effect pas nadat de auto langere tijd geparkeerd heeft gestaan.

Andere problemen, zoals gecorrodeerde of losse accupolen en kabels, kunnen ook dit soort problemen veroorzaken. In ieder geval is de oplossing om de parasitaire trek weg te werken, de batterijaansluitingen schoon te maken en vast te draaien en vervolgens de batterij volledig op te laden.

Koud weer kan dit soort problemen ook veroorzaken, omdat extreem lage temperaturen het vermogen van een loodzuuraccu om stroom op te slaan en te leveren, verminderen. Als je een situatie tegenkomt waarin je auto een vliegende start nodig heeft nadat hij 's nachts buiten heeft gestaan, maar het is prima nadat je de hele dag in een parkeergarage hebt gestaan terwijl je werkt, dan is dit waarschijnlijk waar je mee te maken hebt.

In de meeste gevallen lost het vervangen van uw batterij door een nieuwe dit probleem op. U kunt echter mogelijk een vervangende batterij vinden met een hogere koude startstroomsterkte dan uw oude batterij. Als je zo'n batterij kunt vinden en hij past veilig in je batterijcompartiment, dan is dat zeker de juiste keuze.

Wat gebeurt er op chemisch niveau echt als een auto-accu leeg raakt?

Hoewel sommige van de problemen die we hierboven hebben besproken, te maken hadden met een slechte batterij, waren veel van hen niet-gerelateerde onderliggende oorzaken. In die gevallen is het oplossen van het niet-gerelateerde probleem en het volledig opladen van uw batterij het einde. De realiteit van de situatie is echter dat elke keer dat een batterij leeg raakt, deze onherstelbare schade oploopt.

Wanneer een batterij volledig is opgeladen, bestaat deze uit loden platen die zijn opgehangen in een oplossing van water en zwavelzuur. Terwijl de accu ontlaadt, wordt zwavel uit het accuzuur gehaald en worden de loden platen bedekt met loodsulfaat.

Dit is een omkeerbaar proces, daarom is het mogelijk om een loodzuuraccu op te laden en te ontladen. Wanneer u een oplader op een accu aansluit, of wanneer de dynamo er stroom aan levert wanneer uw motor draait, keert het grootste deel van de loodsulfaatcoating op de loden platen terug naar de vloeibare elektrolyt. Tegelijkertijd komt er ook waterstof vrij.

Hoewel het proces omkeerbaar is, is het aantal laad- en ontlaadcycli beperkt. Het aantal keren dat de batterij helemaal leeg kan raken, is ook beperkt. Het kan dus zijn dat zelfs als u een onderliggend probleem oplost, een batterij die meer dan een paar keer is opgestart of helemaal leeg is opgeladen, toch moet worden vervangen.

Wanneer een lege batterij echt leeg is

Het andere belangrijke probleem is dat wanneer de spanning van een auto-accu da alt tot ongeveer 10,5 volt, dit betekent dat de loden platen bijna volledig bedekt zijn met loodsulfaat. Ontladen onder dit punt kan de batterij permanent beschadigen. Het is misschien niet langer mogelijk om hem volledig op te laden en een volledige lading duurt misschien niet zo lang.

Een lege batterij kan ook ernstige problemen veroorzaken, omdat het loodsulfaat zich uiteindelijk kan vormen tot geharde kristallen. Deze opbouw kan niet worden verbroken door een gewone acculader of de stroom van de dynamo. Uiteindelijk is de enige optie om de batterij helemaal te vervangen.

Aanbevolen: