Xbox Series S Review: indrukwekkende hardware, klein pakket

Inhoudsopgave:

Xbox Series S Review: indrukwekkende hardware, klein pakket
Xbox Series S Review: indrukwekkende hardware, klein pakket
Anonim

Bottom Line

De Xbox Series S verpakt veel indrukwekkende hardware in een bedrieglijk klein pakket tegen een aantrekkelijke prijs, maar mist de kracht van andere next-gen systemen.

Microsoft Xbox-serie S

Image
Image

De Xbox Series S is een goedkoop alternatief voor de Xbox Series X, Microsofts vlaggenschip next-gen console. Het speelt dezelfde games als zijn duurdere tegenhanger en heeft vergelijkbare hardware, maar een verminderde verwerkingskracht beperkt de grafische output voor het grootste deel tot 1440p. Deze console is opmerkelijk compact en heeft een verrassend lage prijs. Gamers die op zoek zijn naar een 4K UHD in HDR-ervaring zullen een premium moeten betalen voor de Series X, maar de Xbox Series S biedt een aantrekkelijk alternatief als je wat geld wilt besparen of nog niet de sprong naar 4K hebt gemaakt.

Ontwerp: Slank en compact

De Xbox Series S is klein en het is bijna onmogelijk om dat punt te overtreffen. Ik had foto's en video's van de console en het specificatieblad gezien, maar ik was nog steeds verbaasd over hoe compact dit ding precies is toen ik het uitpakte. Het is kleiner dan de Xbox One S, en Microsoft factureert het eigenlijk als "onze kleinste Xbox ooit". Dit is vooral opmerkelijk omdat Microsoft en Sony uitzonderlijk groot zijn geworden met hun vlaggenschipconsoles, de Series X en PlayStation 5, die beide de kleine Series S in de schaduw stellen.

Image
Image

De algehele vormfactor van de Series S is vergelijkbaar met die van de Xbox One S, met de opmerkelijke verschillen dat de Series S geen optische drive heeft en aan één kant een enorme ronde ventilatieopening heeft. Deze opvallende ontwerpkeuze heeft vergelijkingen getrokken met een luidspreker en een wasmachine. Het vertoont ook een voorbijgaande gelijkenis met de adaptieve controller van Microsoft, die boxy, wit is en twee grote zwarte ronde pads heeft. Deze esthetiek is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar ik vind de manier waarop hij er naast mijn televisie uitziet best wel leuk.

Afgezien van het gedurfde ventilatierooster, is de Series S geen nieuwe weg ingeslagen op het gebied van ontwerpkeuzes. Hij heeft aan twee kanten stevige rubberen voetjes, dus je kan hem plat neerleggen of rechtop zetten, zoals min of meer standaard is geworden bij thuisconsoles. Het voelt behoorlijk stevig aan in beide standen.

Configuratieproces: eenvoudiger dan ooit tevoren

Gameconsoles zijn meestal vrij eenvoudig in te stellen, maar de Xbox Series S tilt dat naar een hoger niveau. Het begint normaal, door de console met een HDMI-kabel op een televisie aan te sluiten en op de stroom aan te sluiten. Wanneer je de Series S en televisie aanzet, wordt je begroet met een uitnodiging om de console in te stellen met de Xbox-app of om het op de traditionele manier te doen.

Geoptimaliseerde titels, zoals Gears of War 5, zagen er goed uit op mijn 1080p-televisie en geweldig opgeschaald op mijn 4K-televisie.

Ik raad ten zeerste aan om de Xbox Series S in te stellen met behulp van de Xbox-app. Het stroomlijnt het proces enorm, maakt het gemakkelijker om verbinding te maken met wifi, omdat je je wachtwoord niet hoeft te typen met het toetsenbord op het scherm van de Xbox, en zelfs de Series S vooraf laadt met instellingen van je oude Xbox One als jij had er een.

Ik heb uiteindelijk de console een paar keer teruggezet naar de fabrieksinstellingen terwijl ik hem aan het testen was, dus ik probeerde ook de traditionele installatiemethode nadat ik terug was gegaan. Het is vergelijkbaar met het opzetten van een Xbox One, niet zo moeilijk of tijdrovend, maar de app-optie stroomlijnt het proces zeker.

Prestaties: oerdegelijke 1440p gaming

De Xbox Series S is een beetje een allegaartje op de prestatieafdeling vanwege de uitgeklede hardware. De CPU is vergelijkbaar met die in de duurdere Xbox Series X, maar de GPU is aanzienlijk zwakker in termen van TFLOP's en heeft minder RAM.

Om te bezuinigen op de Series S-hardware om aan de aantrekkelijke prijs te voldoen, mikte Microsoft op een resolutie van 1440p bij 60 of 120 FPS, afhankelijk van factoren zoals welke game je speelt. Het staat ontwikkelaars eigenlijk vrij om in native 4K te renderen als ze dat willen, en we zullen daar in de toekomst misschien wat van zien, maar het lijkt erop dat het halen van het 1440p-doel eenvoudig genoeg is voor deze hardware, zodat de meeste ontwikkelaars er al vroeg de voorkeur aan geven.

Ik heb de Series S aangesloten op zowel 1080p- als 4K-televisies en vond de graphics behoorlijk en de framesnelheid op beide is solide. Als je een 1440p-monitor hebt, is dat ideaal, want dat is de oorspronkelijke resolutie van de console, maar ik vond dat hij prima werkte wanneer hij was aangesloten op mijn 1080p- en 4K-televisies.

Spelselectie is beperkt tijdens de pre-release, maar ik heb een handvol titels kunnen spelen die zijn geoptimaliseerd voor Xbox Series X|S en één native Xbox Series X|S-game. Geoptimaliseerde titels, zoals Gears of War 5, zagen er goed uit op mijn 1080p-televisie en geweldig opgeschaald op mijn 4K-televisie. Gears of War 5 speelde boterzacht, zonder merkbare FPS-fluctuatie terwijl ik tussen dekking gleed en over obstakels kronkelde om vijanden te kettingzagen.

Laadtijden waren verwaarloosbaar in elk van de games die ik speelde, wat verwacht wordt van een systeem met supersnelle NVME SSD-opslag.

Een andere geoptimaliseerde titel, Forza Horizon 4, zag er geweldig uit en speelde geweldig, hoewel het raar was om te zien dat geesten van mijn vrienden die teruggaan tot de oorspronkelijke release van de game mijn races bevolken op de Xbox Series S|X-versie.

Laadtijden waren verwaarloosbaar in elk van de games die ik speelde, wat verwacht wordt van een systeem met supersnelle NVME SSD-opslag. Sommige games hadden meer merkbare laadtijden dan andere, maar niet genoeg om de gameplay te verstoren.

Games: Microsoft heeft nog steeds een exclusiviteitsprobleem

Je zult geen tekort aan games hebben om te spelen op de Xbox Series S, vooral als je een Game Pass Ultimate-abonnee bent, de gameservice van Microsoft die honderden games biedt om te downloaden en te spelen, inclusief de eerste dag releases van first-party studio's, voor een laag maandelijks bedrag. Achterwaartse compatibiliteit betekent dat je elke Game Pass-game op de eerste dag kunt spelen, en de lanceringsopstelling van de Xbox Series X|S is ook redelijk robuust. Met titels als Gears of War 5 die speciaal opnieuw zijn afgestemd op Xbox Series X|S, en gloednieuwe games zoals Yakuza: Like a Dragon, Dirt 5 en Assassin's Creed Valhalla, zijn er tal van geweldige titels klaar voor gebruik.

Een van de langverwachte lanceringstitels, Halo Infinite, werd uitgesteld tot 2021. Het komt nog steeds, maar het grotere probleem is dat naast een relatief dunne reeks exclusieve titels die beschikbaar zijn bij de lancering, alle Microsoft eerst- exclusieve partyconsoles worden ook uitgebracht op pc. Dat betekent dat iedereen met een degelijke gaming-installatie dezelfde exclusieve games kan spelen als de Xbox Series S. Dat is zinloos voor iedereen die geen gaming-pc heeft, maar het vergt wel wat glans van de console vanuit het perspectief van een pc-gamer.

Ontwikkelaars zijn eigenlijk vrij om in native 4K te renderen als ze dat willen, en we kunnen daar in de toekomst wat van zien, maar het lijkt erop dat het halen van het 1440p-doel eenvoudig genoeg is op deze hardware, dat het is wat de individuele ontwikkelaars maken zijn voorstander.

Andere consoles, zoals de PlayStation 5 en Nintendo Switch, hebben games die je nergens anders kunt krijgen, terwijl de Xbox Series X|S getimede exclusives en console-exclusives heeft. Dat is geen domper op Microsoft, aangezien de beschikbaarheid van Xbox-exclusives op de pc fantastisch is voor pc-gamers, maar het plaatst Xbox-consoles wel een beetje in een lastig parket in vergelijking met consoles van andere fabrikanten.

Omgekeerd zou Microsoft's recente aankoop van Bethesda-moederbedrijf Zenimax voor $ 7,5 miljard kunnen betekenen dat in de toekomst een veel aantrekkelijker aantal exclusieve producten in het arsenaal van Microsoft zullen worden opgenomen, hoewel het bedrijf nog moet verduidelijken welke (eventuele) Bethesda-titels exclusief zijn voor Xbox.

Opslag: teleurstellend ondiep, dus neem je USB-stick mee

Het grootste probleem met de Xbox Series S is het gebrek aan opslagruimte. In tegenstelling tot de Series X, die is verpakt in een schijf van 1 TB, biedt de Series S slechts 512 GB aan ruimte. Dat is een extreem ondiep zwembad om in te zwemmen als je te maken hebt met een volledig digitale console, omdat je elke game die je speelt moet downloaden.

Om te zien hoe mijn Guardian eruitziet op next-gen hardware, was Destiny 2 een van mijn eerste downloads, en ik had er bijna onmiddellijk spijt van. Met een gewicht van meer dan 100 GB nam Destiny 2 bijna een vijfde van de totale opslagruimte op de console in beslag. Omdat ik geen USB-drive kon vinden die ik kon formatteren, heb ik hem opgezogen en de game verwijderd om plaats te maken voor titels die waren geoptimaliseerd of ontworpen voor de Xbox Series X|S.

Zelfs toen werd ruimte vrij snel een probleem en uiteindelijk heb ik de schijf opgeofferd die ik normaal gesproken met mijn PS4 gebruik. Het verplaatsen van games is gelukkig een fluitje van een cent. Ik ontdekte echter dat ik Xbox Series X|S-games niet naar de schijf kon verplaatsen omdat deze te traag was. De moraal van het verhaal is dat als je een Series S oppakt, je ervoor moet zorgen dat je een snelle USB-drive bij de hand hebt of dat je gewend raakt aan het spelen van stoelendans met je ingebouwde opslag.

De Xbox Series X|S heeft een slot aan de achterkant voor een opslaguitbreidingskaart, een eigen opslagapparaat dat is ontworpen om net zo snel te zijn als de ingebouwde NVME SSD. Het probleem is dat het duur is. Je kunt een USB 3.1 SSD met een vergelijkbare capaciteit krijgen voor minder dan de helft, dus de meeste prijsbewuste Series S-bezitters zullen waarschijnlijk in die richting aangetrokken worden. Het addertje onder het gras is dat Microsoft de ruwe I/O-bandbreedte van de schijf, en vermoedelijk de uitbreidingskaart, op 2,4 GB/s geeft, wat bijna twee keer zo snel is als USB 3.1. Dus als je een externe USB-drive gebruikt, kun je alleen Xbox One, Xbox 360 en originele Xbox-games spelen die erop zijn opgeslagen.

Internetconnectiviteit: snel wanneer bedraad, maar wifi is een allegaartje

Met al die enorme games en het feit dat de Series S een digitale console is, ga je veel tijd besteden aan downloaden. De Series S heeft ingebouwde Wi-Fi en een Ethernet-poort, dus je hebt opties, maar een bekabelde verbinding is hier echt de beste keuze.

Image
Image

Bij het downloaden via wifi zag ik zelden meer dan 150 Mbps (vergeleken met de 350 Mbps die ik op mijn HP Spectre x360-laptop in dezelfde kamer en op hetzelfde moment heb gemeten). Vreemd genoeg daalde de downloadsnelheid van de Series S absoluut, tot de lagere dubbele cijfers, terwijl ik snelheidstests uitvoerde op mijn laptop. Op dezelfde manier doken de downloadsnelheden in de lage tienerjaren wanneer een game werd uitgevoerd, zelfs op de achtergrond.

Bij verbinding via Ethernet rapporteerde de Series S 880Mbps down en 65Mbps up op het netwerkstatusscherm. Dat klopt voor het geld in termen van wat ik direct op mijn Eero-router zie. Werkelijke downloadsnelheden bereikten een maximum van 500 Mbps en lagen meestal tussen 270 en 320 Mbps.

Het komt erop neer dat de Series S vrij weinig indrukwekkende downloadsnelheden bood via Wi-Fi, maar deze verscheurde bij aansluiting via Ethernet. Als het enigszins mogelijk is, wil je dat deze volledig digitale console via Ethernet is aangesloten op een snelle internetverbinding.

Bottom Line

Microsoft is duidelijk niet van plan om de boot te rocken met de Xbox Series X|S op het gebied van gebruikersinterface. Als je een Xbox One hebt gebruikt, zul je de gebruikersinterface van de Xbox Series X|S vreemd bekend vinden. Het dashboard ziet er vrijwel hetzelfde uit en de gids functioneert zoals je zou verwachten. Er zijn hier en daar een paar upgrades en veranderingen, maar dit is niets anders dan de enorme verandering tussen het Xbox 360-dashboard en het Xbox One-dashboard.

Controller: Iteratie meer dan innovatie

De Xbox Series X|S-controller is een aangename verrassing, aangezien Microsoft ervoor koos om ook hier een winnende formule aan te houden. De originele Xbox One-controller werd redelijk goed ontvangen en de kleine facelift die hij kreeg met de release van de Xbox One maakte hem nog beter. Voor de Xbox Series X|S nam Microsoft dat ontwerp en paste het enigszins aan.

De algehele vorm van de Xbox Series X|S-controller lijkt veel op die van de Xbox One-controller. De afmetingen zijn niet perfect identiek, maar het is moeilijk om ze met het blote oog te onderscheiden. Het grootste verschil dat ik kon opmerken, was dat de behuizing van de Xbox Series X|S-controller een beetje dikker is als je hem van voren bekijkt. Het batterijcompartiment is ook iets kleiner.

Aangezien de Series S de meeste Xbox One-randapparatuur ondersteunt, hoeven Xbox One-bezitters zich geen zorgen te maken over de extra kosten van het kopen van extra controllers.

De grootste toevoeging aan de controller is dat deze nu een speciale deelknop bevat. Het maken van screenshots en het opnemen van video was niet bepaald moeilijk op de Xbox One, maar de toevoeging van een speciale knop maakt het gewoon een stuk eenvoudiger.

De d-pad is ook veranderd, waarbij de Xbox Series X|S-controller het gefacetteerde ontwerp uit één stuk heeft overgenomen dat eerder te zien was in Xbox One Elite-controllers. Het voelt leuk, als het anders is, maar alleen de tijd zal uitwijzen of het robuuster is dan eerdere iteraties. De triggers en bumpers kregen ook een beetje een facelift die de glanzende afwerking deed verdwijnen en een mooie textuur toevoegde.

Afgezien daarvan is het enige andere opvallende punt dat de Xbox Series X|S-controller een vrij agressieve textuur op de grepen heeft die best prettig aanvoelt als je hem vasthoudt.

Image
Image

Prijs: verbluffend laag

Excuseer me voor het begraven van de lede, maar de prijs van de Xbox Series S is hier de echte kop. De Series S heeft een verbazingwekkend lage adviesprijs van slechts $ 299. Bovendien kun je ervoor kiezen om er een te kopen door slechts $ 24,99 per maand te betalen voor een periode van twee jaar, en dat omvat ook toegang tot Game Pass Ultimate.

Of je nu kiest om een Series S rechtstreeks te kopen of voor Microsoft's Game Pass inclusief financieringsoptie kiest, dit is een enorm betaalbare console. De Xbox One S wordt verkocht voor $ 399, en de Xbox One X heeft momenteel een adviesprijs van $ 499, dus de Xbox Series S ondergraaft zelfs de vorige generatie consoles. De consoles van de vorige generatie zullen waarschijnlijk in prijs dalen als reactie, maar het is vrij duidelijk wat Microsoft hier doet.

Een leuk ding over de Xbox Series X|S is dat wanneer je een nieuwe console koopt, je meestal een heleboel add-ons hebt om je zorgen over te maken die de prijs opdrijven. U moet bijvoorbeeld mogelijk meerdere controllers kopen om multiplayer te ondersteunen, en dat komt neer op $ 60 of meer per controller. Aangezien de Series S de meeste Xbox One-randapparatuur ondersteunt, hoeven Xbox One-bezitters zich geen zorgen te maken over de extra kosten van het kopen van extra controllers.

Eén uitgave die u mogelijk moet budgetteren, is een snelle USB 3.1-drive. De console is perfect bruikbaar zonder een externe schijf, maar verwacht regelmatig games te verwijderen om meer ruimte te maken als je jezelf beperkt tot de opslag aan boord.

Xbox Series S vs. PS5 Digital

Dit is een beetje een oneerlijke strijd, omdat Microsoft en Sony totaal verschillende benaderingen hebben gekozen bij het ontwerpen van hun goedkopere console-opties. Microsoft bezuinigde op hardware om een ongelooflijk lage prijs te bieden, terwijl Sony alleen de optische drive verwijderde. Het resultaat is dat de PS5 Digital de Xbox Series S qua graphics en prestaties uit het water blaast, maar qua prijs niet eens in dezelfde tijdzone.

De PS5 Digital is in wezen dezelfde console als de PlayStation 5, wat betekent dat hij vergelijkbare specificaties en prestaties heeft als de Xbox Series X. Hij is in staat tot 4K HDR-graphics met 60 en 120 FPS, en de Series S kan dat gewoon' raak dat niet aan met zijn uitgeklede GPU.

Aan de andere kant heeft de Xbox Series S een adviesprijs van slechts $ 299, terwijl de PlayStation 5 Digital voor $ 399 wordt verkocht. Geruchten wezen erop dat Sony misschien nog hoger in prijs is gegaan, maar het zo ver mogelijk heeft verlaagd om in ieder geval concurrerend te blijven.

Een betaalbaar alternatief voor mensen zonder 4K-televisie

De Xbox Series S is misschien een beetje een stap terug van de Xbox One X omdat hij alleen 1440p uitvoert in plaats van native 4K, maar feit is dat het een next-gen console is die next-gen games speelt met een aantal indrukwekkende hardware en een onwerkelijk prijskaartje. Gamers die op zoek zijn naar de best mogelijke graphics, zullen in plaats daarvan naar de Xbox Series X willen kijken, maar gamers die de 4K-duik nog niet hebben gemaakt, ouders die een betaalbare console voor hun kinderen nodig hebben, of iedereen die geld wil besparen, zal allemaal vind hier iets leuks.

Specs

  • Productnaam Xbox-serie S
  • Product Merk Microsoft
  • SKU RRS-00001
  • Prijs $299,99
  • Releasedatum november 2020
  • Gewicht 4.25 lbs.
  • Productafmetingen 6,5 x 15,1 x 27,5 cm.
  • Kleur Wit
  • CPU 8 core AMD Zen 2 CPU @ 3,6GHz (3,4GHz met SMT)
  • GPU AMD RDNA 2 GPU 20 CU's @ 1.565GHz
  • RAM 10GB GDDR6
  • Opslag 512GB PCie Gen 4 NVME SSD
  • Uitbreidbare opslag 1TB-uitbreidingskaart, USB 3.1-schijven
  • Poorten 3x USB 3.1, 1x HDMI 2.1

Aanbevolen: