Yamaha MusicCast: wat is het en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Yamaha MusicCast: wat is het en hoe werkt het?
Yamaha MusicCast: wat is het en hoe werkt het?
Anonim

In 2003 introduceerde Yamaha een functionerend draadloos multi-room audiosysteem genaamd MusicCast. Sindsdien is er veel veranderd op het gebied van multiroom en draadloze connectiviteit. Om te concurreren, leverde Yamaha een totale vernieuwing van zijn MusicCast-concept voor moderne audiosystemen, met een bijzondere focus op draadloze bruikbaarheid.

Image
Image

Draadloze multiroom-audio, of audio voor het hele huis, heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt, waarvan Sonos een bekend voorbeeld is. Toch zijn er andere, waaronder HEOS, Play-Fi, Samsung Shape, Apple Airplay en Qualcomm AllPlay, die manieren bieden om muziek en audio in je hele huis te bedienen en ernaar te luisteren.

MusicCast-kernfuncties

Wat we leuk vinden

  • Verbindt ontvangers, draadloze luidsprekers en soundbars met één draadloos ecosysteem dat wordt bestuurd door een smartphone.
  • Werkt met Apple AirPlay, Amazon Alexa, Pandora, Spotify, SiriusXM, Rhapsody en elk Bluetooth-audioapparaat.
  • Werkt met draaitafels, audiocassettedecks, Blu-ray/dvd-spelers en andere fysieke media die zijn aangesloten op een compatibele ontvanger.
  • Compatibel met hi-res audio en DLNA.

Wat we niet leuk vinden

  • Een gesloten systeem ontworpen om alleen te werken met andere Yamaha MusicCast-apparaten.

  • Kan geen 5.1/7.1-kanaals audio van een MusicCast-ontvanger naar een extern afspeelapparaat sturen.
  • Draadloze surround sound werkt alleen met Yamaha-receivers gemaakt tijdens of na 2018.

MusicCast's centrale toonhoogte is de draadloze bediening. Via Wi-Fi en Bluetooth kunt u muziek en audio verzenden, ontvangen en delen via compatibele Yamaha-producten. Deze producten omvatten thuisbioscoopontvangers, stereo-ontvangers, draadloze luidsprekers, soundbars en actieve draadloze luidsprekers. Het nadeel is dat het een gesloten systeem is, wat betekent dat de producten en functies alleen zijn ontworpen om te werken met andere Yamaha MusicCast-apparaten. Het is ook niet achterwaarts compatibel met de oudere versies van Yamaha MusicCast.

Apple Airplay, Pandora, Spotify, SiriusXM, Rhapsody en elk Bluetooth-audioapparaat kunnen worden afgespeeld via MusicCast. Alle draaitafels, audiocassettedecks, Blu-ray/dvd-spelers en andere op ontvangers gebaseerde hardware kunnen worden bediend en afgespeeld via luidsprekers in de MusicCast-app. De app staat los van Yamaha's iOS- en Android AV Controller-app, maar je kunt tussen de twee navigeren voor een betere controle over thuisbioscoopcomponenten.

MusicCast ondersteunt hi-res audioweergave voor compatibele producten. Als een product niet compatibel is met hi-res audio, converteert MusicCast het signaal naar 48 kHz, wat ongeveer gelijk is aan cd-kwaliteit. Het is DLNA-compatibel, wat betekent dat het toegang heeft tot en toegang heeft tot audio van DLNA-gecertificeerde apparaten, zoals pc's, NAS-schijven (Network Attached Storage) en mediaservers.

Er zijn een paar nadelen. MusicCast kan geen 5.1/7.1-kanaals audio van een ontvanger met MusicCast naar een extern afspeelapparaat sturen, maar het kan wel een tweekanaals mix-down bieden voor distributie in meerdere kamers of in meerdere zones.

MusicCast ondersteunt compatibele draadloze sub- en surround-opties. Als je die apparaten via MusicCast wilt bedienen, heb je een met MusicCast compatibele ontvanger nodig.

Bottom Line

Yamaha MusicCast kan worden gebruikt met Amazon Alexa-apparaten, waaronder Amazon Echo, Echo Dot, Amazon Tap en Amazon Fire TV. Eenmaal ingesteld, kun je Alexa gebruiken om compatibele draadloze luidsprekers in je huis te bedienen. Je kunt ook MusicCast combineren, Echo-apparaten en Bluetooth selecteren voor extra toegang en controle-opties.

Hoe Yamaha MusicCast te installeren en te starten

Zodra je een MusicCast-compatibele ontvanger, soundbar, luidspreker of home-cinema-in-a-box-systeem hebt, volg je deze instructies om het in gebruik te nemen.

Deze instructies kunnen enigszins verschillen van apparaat tot apparaat.

  1. Schakel je MusicCast-product in en verbind het met je wifi-thuisnetwerk.

    Zorg ervoor dat de firmware voor de MusicCast-compatibele ontvanger of luidspreker up-to-date is.

  2. Download en open de Yamaha MusicCast Controller-app op een smartphone of tablet. Volg de instructies.
  3. Selecteer de Connect-knop op het MusicCast-apparaat dat u wilt bedienen.

    Afhankelijk van het product, moet u mogelijk de knop Connect ingedrukt houden om de ontdekkingsbewerking te starten.

  4. Selecteer in de MusicCast Controller-app Next. De app begint het ontdekkingsproces om het MusicCast-apparaat te identificeren en te verbinden.

  5. Volg de instructies van de app, navigeer naar de wifi-instellingen van je telefoon en schakel over naar het netwerk met het label MusicCast Setup.
  6. Ga terug naar de MusicCast Controller-app, selecteer je wifi-thuisnetwerk en voer het wachtwoord in.
  7. Voer een locatienaam in om de kamer of het apparaat dat u verbindt te beschrijven.
  8. Selecteer Volgende. Voeg desgewenst een foto toe om de kamer aan te geven met het apparaat dat u verbindt. U kunt een stockfoto of een foto uit uw bibliotheek gebruiken.
  9. Selecteer Volgende. Je MusicCast-apparaat kan nu worden bediend via de MusicCast-app.

Yamaha MusicCast-producten

Om de compatibiliteit van producten die werken met MusicCast te vergroten, biedt Yamaha firmware-updates voor verschillende oudere modellen, waaronder de volgende:

  • RX-V479 tot en met RX-V779 thuisbioscoopontvangers
  • AVENTAGE RX-A550 tot en met RX-A3050 thuisbioscoopontvangers
  • YHT-5920 home theater-in-a-box-systeem

Sommige Yamaha-producten met ingebouwde MusicCast-mogelijkheid zijn:

  • RX-S601/S602 Slim-Line thuisbioscoopontvangers
  • R-N402/602/303/803 netwerk stereo-ontvangers
  • AVENTAGE CX-A5100/CX-A5200 AV-voorversterker en processors
  • RX-V481 t/m RX-V781, RX-V483 t/m RX-V683 thuisbioscoopontvangers
  • RV-V485 via RX-V685 home theater-ontvangers (inclusief MusicCast Wireless Surround)
  • AVENTAGE RX-A660 tot RX-A3060, RX-A670 tot en met RX-A3070 thuisbioscoopontvangers
  • AVENTAGE RX-A680 tot en met RX-A3080 thuisbioscoopontvangers (inclusief MusicCast Wireless Surround)
  • WXA-50 draadloze streamingversterker
  • YSP-1600/2700/5600 soundbars en SRT-1500 TV-speakervoet
  • BAR 400 soundbar (inclusief MusicCast Wireless Surround)
  • WX-010 en 030 draadloze boekenplankluidsprekers op afstand
  • Model 20 en 50 draadloze luidsprekers (compatibel met MusicCast Wireless Surround)
  • NX-N500 actieve monitorluidspreker
  • Sub100 draadloze sub (compatibel met MusicCast Wireless Surround)
  • MusicCast VINYL 500 Wi-Fi-draaitafel

Yamaha MusicCast: The Bottom Line

Er zijn verschillende concurrerende audiosystemen voor meerdere kamers, en enkele van de populaire, zoals Sonos, bieden een breed scala aan compatibele producten. Sommige hebben ook apps die gemakkelijker te gebruiken zijn. Als u een Yamaha-ontvanger, soundbar of home-cinema-in-a-box-systeem bezit, is MusicCast wellicht de meest praktische oplossing.

De beperkingen van MusicCast zijn dat het niet compatibel is met draadloze luidsprekers, ontvangers en software van concurrerende merken zoals HEOS, Play-Fi of Sonos. Je kunt ook geen ontvangers gebruiken die vóór 2018 zijn gemaakt om surround sound draadloos te bedienen.

Aanbevolen: