Nikon heeft zojuist zijn laatste filmcamera afgeschaft. Ja, filmcamera

Inhoudsopgave:

Nikon heeft zojuist zijn laatste filmcamera afgeschaft. Ja, filmcamera
Nikon heeft zojuist zijn laatste filmcamera afgeschaft. Ja, filmcamera
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Nikon F6 was als een DSLR zonder sensor.
  • Filmfotografie is populair en groeit, en gebaseerd op tweedehands camera's.
  • Er is een boetiekfilmmarkt ontstaan die gekke opties biedt.
Image
Image

Nikon heeft zojuist zijn laatste filmcamera stopgezet. Ik weet wat je denkt. "Nikon maakt nog steeds een filmcamera? In 2020?" Het deed. En niet alleen dat, de F6 was een van de beste filmcamera's ooit gemaakt.

De F6 is een spiegelreflexcamera, net als de huidige DSLR, alleen zonder de D voor 'digitaal'. Het bevat alle moderne functies die u gewend bent, alleen neemt het zijn beelden op op 35 mm-film in plaats van op een digitale sensor. Het is ongelooflijk dat Nikon ze nog steeds maakte en ze nieuw verkocht. Ironisch genoeg komt de ondergang ervan op een moment dat filmfotografie populairder is dan het in jaren is geweest.

"De kans dat een grote fabrikant vandaag een gloednieuwe filmcamera maakt, is oneindig klein", vertelde James Tocchio, redacteur van Casual Photophile en eigenaar van F Stop Cameras via e-mail aan Lifewire. "Het ontwerpen en vervaardigen van een nieuw product kost waanzinnig veel geld, en er is gewoon niet genoeg markt."

RIP Nikon Film

De F6 was Nikon's beste filmcamera ooit, in termen van mogelijkheden. Het had een supersnelle autofocus, de mogelijkheid om vrijwel elke Nikon-lens ooit gemaakt te gebruiken (tot het midden van de vorige eeuw!), en alle finesses van moderne DSLR-camera's. Het kan zelfs de metadata van uw opnamen - de sluitertijd, het diafragma, de datum en tijd, enzovoort - op een geheugenkaart vastleggen, zodat u deze later weer aan uw foto's kunt toevoegen.

Image
Image

Tot deze week was de $2.670 F6 een van de slechts twee professionele filmcamera's die nog als nieuw werden verkocht. De andere is de Leica M-A, voor $ 5, 195 zonder lens. Je kunt nog steeds polaroids kopen en Amazon zal je een goedkoop, lichtlekkig stuk rommel met plastic lens verkopen, maar voor filmvriendelijke professionals zijn de F6 en M-A het.

Volgens Nikon nieuwssite Nikon Rumors kregen dealers in Europa deze week te horen dat de camera niet meer leverbaar is. Op dit moment lijkt het erop dat de camera nog steeds te koop is in Japan. Nikon had er niet veel van kunnen verkopen, dus misschien is het logisch om het te beperken tot zijn thuisland, qua verkoop en ondersteuning.

De heropleving van film

Net als vinylplaten is film verre van dood.

"Film wordt populairder, daar ben ik het mee eens, maar de huidige cijfers komen niet in de buurt van waar ze waren in de dagen vóór de digitale versie", zegt Tocchio.

"We hebben een stijging gezien in het aantal mensen [dat filmt, koopt en verwerkt] vergeleken met het aantal in, laten we zeggen, 2010. Maar we zijn nog lang niet in de buurt van het hoogtepunt van de late jaren '90, begin jaren 2000."

Image
Image

Zelfs Kodak kan de vraag niet bijhouden. Begin 2020 verhoogde het de filmprijzen, deels vanwege de toegenomen vraag, maar ook om te investeren in extra productiecapaciteit.

"2019 was een uitzonderlijk jaar voor film. Kodak Alaris heeft een toenemende vraag naar film zien groeien met een nieuwe interesse in traditionele fotografie", zei Kodak in een persbericht.

De kans dat een grote fabrikant vandaag een gloednieuwe filmcamera maakt, is oneindig klein.

Ondertussen maken en verkopen kleinere boetiekbedrijven ongebruikelijke films aan liefhebbers. Cinestill maakt een versie van een Kodak-film die veilig kan worden ontwikkeld in het plaatselijke laboratorium, als je die nog hebt. En het in Barcelona gevestigde Dubblefilm maakt speciale films met gekke kleuren voor experimentele shooters. Adam Scott van Dubblefilm zegt dat film nieuwe fans vindt in een digitaal tijdperk. Waarom?

"Ik denk niet dat het een rage is, omdat er in het verleden golven zijn geweest. Alleen deze is groter", vertelde Scott via e-mail aan Lifewire. "Fotografen die besloten door te gaan met fotograferen na eerdere golven, voegen nu jongere fotografen toe aan de nieuwe golf, dus het groeit vrij organisch. Mensen beginnen ook met fotografie via hun telefoon."

Filmcamera's zijn nog steeds goedkoop.

Sommige mensen hebben dus hun liefde voor film herontdekt. Anderen reageren op de duurzaamheid en lichamelijkheid ervan in een wereld van digitale ephemera.

Tocchio is het daarmee eens. "Trends bijhouden en altijd verbonden zijn met onze telefoons is een noodzakelijk kwaad geworden. Filmcamera's zijn een manier om even los te komen van de digitale wereld", zegt hij.

Hoe zit het met camera's?

Als je film wilt maken, welke camera koop je dan? Het antwoord staat op Craigslist of eBay.

"Filmcamera's zijn nog steeds goedkoop", zegt Tocchio, die ze verkoopt in zijn F-Stop Cameras-winkel. "Natuurlijk zijn Leica's en gehypte modellen zoals de Contax T3 duur, maar voor de gemiddelde gebruiker die film wil maken, kunnen we nog steeds een geweldige filmcamera kopen voor minder dan $ 50. En we kunnen nog steeds een professionele filmcamera kopen die wordt gebruikt voor minder dan $200, makkelijk."

Prijzen stijgen echter en deze tweedehands camera's worden niet nieuwer. Op dit moment kun je een spiegelreflexcamera uit de jaren 90 oppikken die net zo goed werkt als toen hij nieuw was. Maar plastic en elektronica gaan beide achteruit en er zijn geen goede nieuwe filmcamera's om het gat te vullen. Dus ook al zouden jij of ik waarschijnlijk nooit een nieuwe Nikon F6 kopen voor $2.700, het feit dat hij weg is, is nog steeds een klap voor filmfans.

Aanbevolen: