De Nons SL660 is de perfecte filmcamera voor de moderne tijd

Inhoudsopgave:

De Nons SL660 is de perfecte filmcamera voor de moderne tijd
De Nons SL660 is de perfecte filmcamera voor de moderne tijd
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Nons SL660 is een Kickstarter-handmatige camera van $ 500 die Instax-film maakt.
  • Met stijgende prijzen voor film-, ontwikkelings- en gebruikte camera's is instant nu relatief goedkoop.
  • Filmfotografie wordt steeds populairder.
Image
Image

NONS SL660 neemt al je oude lenzen, is volledig handmatig en legt foto's vast op instant film. Het is moeilijk om een betere manier te bedenken om een filmcamera te maken in 2022.

Film is verre van dood. Ondanks stijgende prijzen en een gebrek aan beschikbaarheid door leveringsproblemen, wordt filmfotografie alleen maar populairder. Er worden zelfs nieuwe films ontworpen. En toch is er één groot probleem. Niemand anders dan Leica maakt nieuwe filmcamera's, en die kosten meer dan een gebruikte auto. Betreed de Nons SL660, een volledig handmatige instantcamera waarvan de tijd nu rijp is.

"De SL660 legt vast waar filmfotografen van houden, namelijk dat tactiele handmatige gevoel tijdens het fotograferen. Hij maakt gebruik van wat er tegenwoordig op de markt verkrijgbaar is, zoals een Canon EF-lens en Fujifilm Instax Square instantfilm, waardoor het gemakkelijker te gebruiken in plaats van te zoeken naar vintage lenzen en film, "vertelde fotografieblogger en enthousiaste Andy Thomas aan Lifewire via e-mail.

Prijs bekijken

Het gebrek aan nieuwe camera's heeft geleid tot een piek in de prijzen van gebruikte en vintage filmcamera's. De filmprijzen stijgen elk jaar en zelfs commerciële ontwikkeling en afdrukken worden gedaan op vintage laboratoriummachines. Vroeger waren instant-foto's - meestal polaroids - onbetaalbaar voor ongeveer een dollar per shot. Nu zijn die prijzen relatief goedkoop.

De Nons SL660 van $ 500 wordt gefactureerd als een "analoge instantcamera met verwisselbare lens SLR". Het maakt gebruik van Fujifilm Instax Square instant film, zoals een kleinere Polaroid. Het maakt gebruik van de EF-vatting voor lenzen, die sinds de jaren tachtig Canon's standaard SLR- en DSLR-vatting is. De twist is dat je adapters kunt gebruiken om lenzen te gebruiken met Nikon F-, Pentax K-, Contax Yashica- en M42-vattingen. Kortom, vrijwel elke in massa geproduceerde vintage lens anders dan Olympus.

Image
Image

Voor filmfotografie is vrijwel alles wat je nodig hebt een doos om de lens vast te houden, en je bent goed. Maar er zijn een paar leuke extra's. Er is een filmteller, een flitsbevestiging met synchronisatie, een bulb-modus waarmee je de sluiter kunt openen zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt, en - het modernste deel van de hele opstelling - een oplaadbare li-ionbatterij USB-C poort.

Sluitertijden zijn voetgangers, met een maximum van slechts 1/250e sec (zelfs standaard oude film-spiegelreflexcamera's halen minstens 1/1000 sec), maar je kunt altijd het diafragma van je mooie vintage lens verkleinen om dit te compenseren.

Ten slotte is de camera gemaakt van stevig, geanodiseerd aluminium met een houten handgreep. Gebouwd om lang mee te gaan, dat wil zeggen.

Gloednieuwe Retro

De Nons SL660, een Kickstarter-vervolg op de succesvolle SL42 van het bedrijf, is misschien wel de perfecte filmcamera voor vandaag. In tegenstelling tot nieuwe instant camera's van Fujifilm en Polaroid, heeft het volledige handmatige bediening. In tegenstelling tot andere camera's die Instax-film gebruiken, zoals die van Lomography, kun je goede lenzen van hoge kwaliteit gebruiken.

"Ik geloof dat film een opleving doormaakt omdat millennials een beetje nostalgisch zijn en jongere generaties voor het eerst de magie van film ontdekken", vertelde professionele fotograaf Ryan Inman aan Lifewire via e-mail.

En in tegenstelling tot al die andere vintage filmcamera's, krijg je al het plezier van niet-digitale fotografie zonder de kosten, het gedoe en de eerlijk gezegd onvoorspelbare kwaliteit van lokaal ontwikkelen en printen. Zoals hierboven vermeld, als je eenmaal rekening houdt met de prijsstijgingen van film en de vereisten ervan, begint instant er zeer betaalbaar uit te zien. En Instax van Fujifilm wordt in zoveel camera's en printers gebruikt dat het gemakkelijk verkrijgbaar is en waarschijnlijk nog vele jaren zal blijven bestaan.

"Film dwingt je om te vertragen en echt over elk frame na te denken voordat je de sluiter indrukt. Er is iets speciaals aan dat niet kan worden gerepliceerd op de hedendaagse spiegelloze systemen die het werk voor je doen. In zekere zin dwingt film jij doet het werk van tevoren, en het zorgt voor de nabewerking. Daarom is film iets speciaals ", zegt Inman.

Film is leuk, en de Nons slaagt erin om kwaliteit en eenvoud in evenwicht te brengen, wat zorgt voor een geweldige combinatie. Het is onwaarschijnlijk dat we ooit filmcamera's zullen zien van de grote fabrikanten, die nu al worstelen met de overname van telefooncamera's. Maar als we niche, door enthousiaste gebouwde camera's zoals deze SL660 kunnen krijgen, wat maakt het dan uit?

Aanbevolen: