De beste manieren om RAM op uw Mac of Windows-computer te wissen

Inhoudsopgave:

De beste manieren om RAM op uw Mac of Windows-computer te wissen
De beste manieren om RAM op uw Mac of Windows-computer te wissen
Anonim

Als je Windows-computer of Mac plotseling tot stilstand komt en moeite heeft om basistaken uit te voeren, zoals schakelen tussen programma's, is dat een zeker teken dat je lijdt aan een gebrek aan vrij willekeurig toegankelijk geheugen (RAM).

Dit soort problemen, en andere, zoals het crashen van applicaties, kunnen vaak worden opgelost door het RAM-geheugen op je computer te wissen.

Manieren om RAM vrij te maken op Windows of Mac

Of je nu een Windows-computer of een Mac hebt, met deze methoden kun je wat RAM vrijmaken.

  1. Start je computer opnieuw op. De eenvoudigste manier om uw RAM volledig te wissen en opnieuw te beginnen, is door uw Windows-pc opnieuw op te starten of uw Mac volledig af te sluiten en vervolgens weer aan te zetten. Door uw computer volledig uit te schakelen, ha alt u de stroom uit het RAM-geheugen, waardoor deze leeg raakt. Wanneer u uw computer weer aanzet, werkt u met een schone lei.
  2. Update je software. Zorg ervoor dat uw besturingssysteem en alle apps die u gebruikt volledig zijn bijgewerkt. Oudere versies van besturingssystemen en apps vertonen vaak problemen zoals geheugenlekken of zijn gewoon inefficiënt en gebruiken te veel bronnen.
  3. Probeer verschillende apps. Als u vertraging opmerkt wanneer u een specifieke app gebruikt, zoals uw webbrowser, sluit deze dan af en probeer een alternatief. Als je bijvoorbeeld Chrome gebruikt, probeer dan Chromium-powered Edge.

  4. Wis de cache van je webbrowser. Een andere optie, als u problemen ondervindt met uw webbrowser, is om de cache te wissen. De caches van de webbrowser bevinden zich op uw harde schijf, niet in uw RAM, maar ze kunnen nog steeds soortgelijke problemen veroorzaken als ze vol zijn.

Tips voor het wissen van RAM op Windows-computers

Als je de basis hebt geprobeerd en je Windows-pc nog steeds traag is, dan hebben we een aantal mogelijke oplossingen die specifiek voor Windows zijn. Zorg ervoor dat u elk van deze tips probeert voordat u aanvullende acties onderneemt, zoals het upgraden van uw RAM.

  1. Controleer het geheugengebruik en stop problematische processen geforceerd. Met Taakbeheer in Windows kunt u zien hoeveel RAM elk afzonderlijk proces gebruikt. Als je merkt dat een bepaalde app al je RAM gebruikt en je de app niet gebruikt, probeer dan geforceerd te stoppen. Misschien wilt u in de toekomst een alternatieve app overwegen als het probleem aanhoudt.

    Image
    Image
  2. Verwijder onnodige opstartprogramma's. Wanneer je Windows start, starten automatisch een aantal apps op de achtergrond. Elk van deze apps neemt RAM in beslag, dus het opstarten van een aantal onnodige apps kan problemen veroorzaken. Probeer het zo in te stellen dat alleen de apps die je elke dag gebruikt automatisch opstarten en kijk of dat helpt.

    Image
    Image
  3. Ruim je achtergrond-apps op. In Windows mogen apps standaard op de achtergrond worden uitgevoerd. Je kunt het zo instellen dat er geen apps op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd, of alleen de apps toestaan die je daadwerkelijk gebruikt door naar Windows Settings > Privacy te gaan> Achtergrond-apps (scroll naar beneden in het linkerdeelvenster).

    Image
    Image
  4. Wis uw paginabestand bij opnieuw opstarten. Windows gebruikt iets dat een paginabestand wordt genoemd om tijdelijke gegevens op te slaan op een manier die enigszins lijkt op RAM. In tegenstelling tot RAM, dat automatisch wordt gewist wanneer uw computer wordt uitgeschakeld, blijft het paginabestand vol. Het wissen van het paginabestand heeft geen directe invloed op uw RAM, maar kan een soortgelijk effect hebben.

    Klik op de zoekbalk van het menu Start, typ Registry Editor en selecteer de Register-editor uit de resultaten. Klik op Ja in het dialoogvenster. Navigeer in het linkerdeelvenster naar HKEY_Local_Machine > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > Session Manager > Geheugenbeheer Dubbelklik ClearPageFileAtShutdown Voer 1 in in het Value data veld en klik op OK

    Image
    Image
  5. Vergroot virtueel geheugen. Dit is gerelateerd aan de vorige stap, maar iets anders. In Windows worden de termen paginabestand en virtueel geheugen door elkaar gebruikt. Als u uw paginabestand wist, kan het helpen om extra ruimte aan het virtuele geheugen toe te voegen.

    Image
    Image
  6. Visuele effecten uitschakelen. Windows 10 maakt gebruik van veel kleine visuele effecten die de ervaring van het gebruik van het besturingssysteem helpen verbeteren. Voor deze visuele effecten zijn systeembronnen nodig, dus als u ze uitschakelt, kunt u effectief RAM vrijmaken voor bedrijfskritieke toepassingen.

    Image
    Image

Tips voor het wissen van RAM op uw Mac

Macs kunnen ook last hebben van RAM-problemen. Als je een vertraging ervaart, apps crashen of waarschuwingen over onvoldoende geheugen op je Mac, probeer dan deze oplossingen.

  1. Controleer het geheugengebruik in de Activity Monitor. Met de Activity Monitor kunt u zien hoeveel RAM elke app op uw Mac gebruikt. Als u apps identificeert die al uw RAM-geheugen in beslag nemen, kunt u proberen ze te sluiten. Apps die u daadwerkelijk gebruikt, hebben de neiging om die bronnen terug te halen zodra u opnieuw opstart, dus u kunt op zoek gaan naar alternatieven die minder RAM vereisen.

    Image
    Image
  2. Controleer het CPU-gebruik in de Activity Monitor. Naast het zien hoeveel RAM elke app gebruikt, kunt u met Activity Monitor ook zien hoeveel aandacht elke app van uw CPU vraagt. Hoewel dit niet direct gerelateerd is aan RAM, zal een app die meer dan zijn deel van de verwerkingskracht nodig heeft, je Mac vertragen. Probeer probleem-apps te sluiten en indien mogelijk te vervangen door alternatieven.

    Image
    Image
  3. Ruim je bureaublad op. Elk bestand en elke app op uw bureaublad wordt in het RAM geladen, dus een te rommelig bureaublad kan uiteindelijk veel bronnen gebruiken. Heb je een beeldscherm met hoge resolutie of meerdere beeldschermen, met apps, foto's en verschillende andere documenten en bestanden die over je desktops worden gespoten? Probeer die bestanden ergens anders heen te verplaatsen, of consolideer in ieder geval dingen in een paar mappen.

    Image
    Image
  4. Sluit overtollige Finder-vensters. Als je voor langere tijd gaat zonder je Mac volledig af te sluiten, zul je ongetwijfeld een aantal Finder-vensters op de achtergrond openen. Elk van deze vensters laadt de inhoud ervan in het RAM-geheugen, dus overweeg om ze in tabbladen te consolideren.

    Klik op Finder, klik met de rechtermuisknop op Voorkeuren en vink Open mappen in tabbladen in plaats van nieuwe vensters.

    Image
    Image

    Om uw Finder-vensters samen te voegen tot één, klikt u op Window > Samenvoegen van alle Windows.

    Image
    Image
  5. Maak schijfruimte vrij voor virtueel geheugen. Wanneer je RAM vol raakt, kan je Mac virtueel geheugen gebruiken door tijdelijke bestanden op een speciale locatie op je opslagstation op te slaan. Het kan dit niet doen als uw schijf vol is, wat vertraging en zelfs fouten kan veroorzaken. Om dit probleem op te lossen, kunt u overwegen bestanden en apps te verwijderen die u niet meer gebruikt.

Wat als je nog steeds geheugenproblemen hebt?

Hoewel de methoden die we hierboven hebben gegeven zeker zullen werken op de korte termijn, is het waarschijnlijk dat uw problemen zich uiteindelijk opnieuw zullen voordoen. Als je meer apps gebruikt dan je computer aankan, een app probeert uit te voeren die meer RAM nodig heeft dan je hebt, of een app hebt die niet goed werkt en te veel RAM in beslag neemt, dan zullen de meeste oplossingen slechts tijdelijke pleisters zijn. Evenzo kunnen RAM-problemen worden veroorzaakt door malware en andere problemen.

Hier zijn enkele andere manieren om met een gebrek aan RAM om te gaan:

  1. Scan uw computer op malware. Als je een of meer virussen of andere malware op je computer hebt, zullen ze vaak met je andere apps concurreren om bronnen zoals RAM en vervolgens het hele systeem vertragen. Een goed antivirusprogramma voor Windows of een Mac-antivirus kan dit probleem verhelpen.
  2. Gebruik een app voor het opschonen van RAM. Deze apps variëren in bruikbaarheid, sommige doen helemaal niets en andere automatiseren veel van de bovenstaande tips. Als je geen opties meer hebt, is het het proberen waard. Misschien wilt u zich specifiek concentreren op het oplossen van geheugenlekken als u een Windows-pc heeft of probeert u uw Mac af te stemmen.
  3. Installeer extra RAM. Als al het andere fa alt, zou het toevoegen van meer RAM voldoende moeten zijn. Controleer of uw computer extra RAM-slots heeft, of dat u het oude RAM-geheugen moet verwijderen en nieuwe eenheden moet plaatsen. Het installeren van RAM op een Windows-pc is meestal vrij eenvoudig, terwijl laptops vaak moeilijker zijn om mee te werken. Je kunt je RAM op sommige Macs ook upgraden, zolang het niet al is uitgerust met het maximale aantal (of Apple laat je dat gewoon niet toe).

Wat doet RAM en waarom wissen?

Elke computer heeft een type geheugen genaamd RAM dat is ontworpen voor gegevensopslag op korte termijn. Het is sneller om gegevens uit het RAM-geheugen te lezen en te schrijven dan uit de langetermijnopslag van uw computer, dus gegevens van alle actieve processen op uw computers, zoals uw besturingssysteem en apps, worden opgeslagen in het RAM-geheugen.

Wanneer u uw computer afsluit, wordt het RAM-geheugen volledig leeggemaakt. Wanneer u vervolgens uw computer opnieuw opstart en elke keer dat u een app opent of ermee werkt, worden nieuwe gegevens ongelooflijk snel naar het RAM-geheugen geschreven en eruit gehaald.

Dit proces gaat zonder kennisgeving achter de schermen door, totdat je te veel apps opent, of een van je apps bijzonder veel geheugen nodig heeft en je RAM-geheugen vol raakt. Als dat gebeurt, worden apps langzamer, heb je moeite om tussen apps te schakelen en sommige kunnen zelfs crashen.

Door uw RAM te wissen, maakt u ruimte vrij voor uw apps om efficiënter te gebruiken en te werken.

Aanbevolen: