Wat is Google Play Protect en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is Google Play Protect en hoe werkt het?
Wat is Google Play Protect en hoe werkt het?
Anonim

Google Play Protection is een ingebouwd beveiligingsprogramma dat ongewenste of gevaarlijke software (vaak malware genoemd) van uw apparaat kan houden. Malware kan grote schade aanrichten op uw Android-smartphone of -tablet, waardoor deze zich grillig gedraagt en af en toe uw persoonlijke gegevens in gevaar brengt.

Image
Image

Door gebruik te maken van eigen algoritmen die altijd leren en zich aanpassen aan nieuwe bedreigingen, wordt Google Play Protect regelmatig bijgewerkt om de nieuwste malware effectief te bestrijden. Het scant automatisch uw telefoon of tablet op de achtergrond en controleert op schadelijke apps of ander gedrag dat u kwetsbaar zou kunnen maken.

Hoe werkt Google Play Protect?

Wanneer je een nieuwe app downloadt uit de Google Play Store, voert Protect een grondige veiligheidscontrole uit. Als een nieuw gedownloade app op enigerlei wijze als schadelijk wordt beschouwd of als deze het beleid van Google voor ongewenste software schendt, ontvangt u een melding waarin u wordt geïnformeerd over het mogelijke probleem voordat het installatieproces is voltooid.

Op dit punt kun je ervoor kiezen om de download te stoppen en alle gerelateerde bestanden van je apparaat te verwijderen, wat ten zeerste wordt aanbevolen. Google Play Protect scant uw apparaat ook regelmatig op schadelijke apps die mogelijk eerder zijn geïnstalleerd, met name apps die afkomstig zijn van andere bronnen dan de Google Play Store.

Als een app wordt beschouwd als een onmiddellijke bedreiging, kan Google Play Protect ervoor kiezen om deze meteen uit te schakelen of te verwijderen, zelfs zonder uw uitdrukkelijke toestemming. In beide scenario's ontvangt u een melding met informatie over de actie die is ondernomen.

Bovendien waarschuwt Play Protect u telkens wanneer een app toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens, u op het feit dat deze in strijd is met het ontwikkelaarsbeleid van Google en raadt u aan deze uit te schakelen of te verwijderen.

Apps worden af en toe uit de Google Play Store verwijderd wanneer ze in strijd worden bevonden met het bovengenoemde ontwikkelaarsbeleid. Als je een van deze apps op je apparaat hebt geïnstalleerd, informeert Google Play Protect je over deze actie en biedt het de mogelijkheid om de app van je apparaat te verwijderen. In deze gevallen wordt dit ten zeerste aanbevolen. Als een app niet geschikt is voor de Google Play Store, moet deze waarschijnlijk niet op uw smartphone of tablet blijven staan.

Google Play Protect bewaakt ook netwerkverbindingen en URL's die u bezoekt via een browser en waarschuwt u wanneer een webpagina of andere transmissie niet veilig is.

Hoe u uw Google Play Protect-status kunt bekijken

Naast het verzenden van meldingen indien nodig, doet Google Play Protect in wezen al zijn werk achter de schermen. Je kunt zien welke apps onlangs zijn gescand en wat de huidige status is door de onderstaande instructies te volgen.

  1. Tik op het Play Store pictogram op het startscherm van je apparaat.
  2. Selecteer de Menu-knop, weergegeven door drie horizontale lijnen in de linkerbovenhoek van het scherm.

    Image
    Image
  3. Wanneer het uitschuifmenu verschijnt, tikt u op Play Protect om de Google Play Protect-interface weer te geven.
  4. Kijk bovenaan het scherm voor je huidige status en let op of er schadelijke apps zijn ontdekt. Direct onder de status staat een lijst met apps die onlangs zijn gescand, samen met de datum en tijd waarop de meest recente scan heeft plaatsgevonden.

    Image
    Image

Hoe Google Play Protect uit te schakelen

Standaard ingeschakeld, kan Google Play Protect op elk moment worden uitgeschakeld door deze stappen te volgen.

We raden u aan Google Play Protect niet uit te schakelen, tenzij u daar een dringende reden voor heeft. Als u Play Protect absoluut moet uitschakelen, kunt u overwegen deze functie zo snel mogelijk daarna opnieuw te activeren.

  1. Tik op het Play Store pictogram op het startscherm van je apparaat.
  2. Selecteer de Menu-knop, weergegeven door drie horizontale lijnen in de linkerbovenhoek van het scherm.

    Image
    Image
  3. Wanneer het uitschuifmenu verschijnt, tikt u op Play Protect.
  4. Tik op het Instellingen pictogram, weergegeven door een tandwiel en in de rechterbovenhoek.

    Image
    Image
  5. De Play Protect-instellingen zouden nu zichtbaar moeten zijn. Tik op de Aan/Uit-knop (groen) naast de Scan device for security threat optie naar de Uit-positie
  6. Tik op OK om te bevestigen dat u deze beveiliging wilt uitschakelen.

    Image
    Image
  7. Als u Google Play Protect op elk gewenst moment opnieuw wilt activeren, herha alt u deze stappen.

Aanbevolen: