Wat heb ik nodig in mijn thuisbioscoop om 3D te kijken?

Inhoudsopgave:

Wat heb ik nodig in mijn thuisbioscoop om 3D te kijken?
Wat heb ik nodig in mijn thuisbioscoop om 3D te kijken?
Anonim

Hoewel fabrikanten zijn gestopt met het maken van 3D-tv's, is er nog steeds een trouwe groep fans die 3D bekijken op tv's en videoprojectoren die beschikbaar of in gebruik zijn. Er is ook nog steeds 3D-content om naar te kijken als je weet waar je die kunt vinden.

Als je de sprong durft te wagen, ontdek dan wat je nodig hebt om die meeslepende 3D-kijkervaring te krijgen.

3D-enabled TV of 3D-enabled videoprojector

Image
Image

Als uitgangspunt heb je een tv of videoprojector nodig die voldoet aan goedgekeurde 3D-specificaties. Deze omvatten enkele LED/LCD-, OLED-, Plasma- (Plasma-tv's werden eind 2014, begin 2015 stopgezet, maar er zijn er nog veel in gebruik) en DLP- of LCD-videoprojectoren. Alle 3D-tv's en de meeste 3D-videoprojectors werken met de 3D-standaarden die zijn goedgekeurd voor Blu-ray, kabel/satelliet en streamingbronnen.

Alle op consumenten gebaseerde 3D-compatibele tv's en videoprojectoren geven ook standaard 2D weer, zodat u kunt genieten van al uw tv-programma's, Blu-ray Discs, dvd's en andere video-inhoud zoals u altijd hebt gedaan, zoals je gewend bent om het te zien.

Zodra u uw 3D-tv of videoprojector hebt ontvangen, moet u deze instellen voor het best mogelijke kijkresultaat.

3D-compatibele Blu-Ray Disc-speler en schijven

Image
Image

Om 3D Blu-ray Discs te bekijken, hebt u een 3D-compatibele Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray Disc-speler nodig. Naast het afspelen van 3D Blu-ray-schijven, kunnen al deze spelers echter nog steeds de huidige Blu-ray-schijven, dvd's en cd's afspelen.

Er zijn meer dan 500 3D Blu-ray Disc-titels beschikbaar in de VS en meer internationaal. Hoewel je ze niet altijd bij je plaatselijke winkelier kunt vinden, kun je veel titels, waaronder een gestage stroom van huidige releases, online bestellen.

3D via kabel/satelliet

Om 3D-inhoud te ontvangen via HD-kabel of satelliet, hebt u mogelijk een kabel- of satellietdecoder met 3D-functionaliteit nodig en een abonnement dat toegang biedt tot alle 3D-zenders of -diensten. Sommige kabelaanbieders bieden 3D-content aan via Video-on-Demand-diensten. Neem rechtstreeks contact met hen op als u wilt weten of uw kabeldiensten 3D-inhoud aanbieden.

Van de twee grote satellietaanbieders biedt Dish 3D-programmering aan op twee van zijn kanalen. Voor meer details over welke box je nodig hebt, titels en prijzen, zie de Dish 3D Programming Page. DirecTV stopte met zijn 3D-programmeerservices.

3D via streaming

Image
Image

Als je 3D-tv hebt en een deel of het grootste deel van je programma via internetstreaming ontvangt, zijn er twee primaire opties voor toegang tot 3D-inhoud.

  • Vudu: Vudu biedt een optie voor het bekijken van 3D-kanalen met geselecteerde filmtrailers, korte films en speelfilms die beschikbaar zijn op basis van pay-per-view of aankoop.
  • YouTube: Er is veel door gebruikers gegenereerde 3D-inhoud beschikbaar op YouTube op basis van het Anaglyph-systeem, dat je ook op elke tv of computermonitor met een speciale bril kunt bekijken. De kwaliteit is laag in vergelijking met de passieve en actieve 3D-systemen die worden gebruikt door tv's en videoprojectoren die voldoen aan de officiële 3D-normen.

3D-bril

Image
Image

Ja, je moet een bril dragen om 3D te kijken. Dit zijn echter niet de goedkope papieren 3D-brillen van weleer. De bril zal hoogstwaarschijnlijk van twee soorten zijn: Passief of Actief.

  • Passive Polarized - kijk en draag net als een zonnebril en heb genoeg ruimte aan de voorkant om over bestaande brillen te plaatsen voor degenen die dat nodig hebben. Deze bril is goedkoop te vervaardigen en zou de consument waarschijnlijk $ 5 tot $ 25 kosten voor elk paar, afhankelijk van de framestijl (stijf versus flexibel, plastic vs.metaal).
  • Active Shutter - zijn enigszins omvangrijk omdat ze batterijen hebben en een zender die de snel bewegende luiken voor elk oog synchroniseert met de weergavesnelheid op het scherm. Dit soort brillen zijn ook duurder dan passieve gepolariseerde brillen, variërend in prijs van $ 50 tot $ 150, afhankelijk van de fabrikant.

Het merk en model tv of videoprojector die je hebt, bepa alt welk type bril (passief gepolariseerde of actieve sluiter) je nodig hebt voor gebruik. LG 3D-compatibele tv's vereisen bijvoorbeeld een passieve bril, terwijl sommige Sony-tv's een actieve sluiterbril vereisen en sommige passieve. Alle op consumenten gebaseerde videoprojectoren (LCD of DLP) vereisen het gebruik van een actieve sluiterbril.

Je krijgt misschien een of twee brillen bij de set of projector die je koopt, maar het zal hoogstwaarschijnlijk een accessoire zijn dat apart moet worden gekocht. De prijzen voor de bril kunnen variëren, zowel naar goeddunken van de fabrikant als naar het type bril. Zoals hierboven vermeld, zal een actieve sluiterbril duurder zijn dan een passieve gepolariseerde bril.

Een andere factor om te overwegen is dat brillen die voor de ene fabrikant zijn gemaakt, mogelijk niet werken op de 3D-tv of videoprojector van een andere fabrikant. Met andere woorden, als je een Samsung 3D-TV hebt, zal je Samsung 3D-bril niet werken met de 3D-TV's van Panasonic. Dus als u en uw buren 3D-tv's van verschillende merken hebben, kunt u in de meeste gevallen elkaars 3D-bril niet lenen.

Er zijn echter verschillende bedrijven die 3D-brillen maken die u op verschillende tv's en videoprojectoren kunt gebruiken. Een voorbeeld is XpanD, een derde partij die 3D-brillen maakt voor zowel commerciële als consumententoepassingen, die 3D-brillen aanbiedt die kunnen werken op veel beschikbare 3D-tv's en projectoren die het Active Shutter-systeem gebruiken.

3D- en thuisbioscoopontvangers

Image
Image

Hoewel de toevoeging van 3D niets verandert aan audio, kan het wel invloed hebben op hoe je je 3D-tv verbindt met de rest van je thuisbioscoopsysteem. Als u bijvoorbeeld gewoonlijk zowel uw audio- als videosignalen via een home cinema-ontvanger op weg naar uw tv stuurt, dan moet uw home cinema-ontvanger ook 3D-compatibel zijn. Er zijn echter enkele oplossingen als uw thuisbioscoopontvanger niet 3D-compatibel is.

Brilvrij 3D

Image
Image

Hoewel commerciële, medische en wetenschappelijke toepassingen gebruik maken van 3D zonder bril, is het beschikbaar in kleine vormfactoren voor consumenten in een beperkt aantal tablets, smartphones en draagbare spelsystemen. De vooruitgang in de richting van een betaalbare implementatie voor reguliere consumenten is traag, voornamelijk beperkt tot demonstraties van pre-productie prototypes op beurzen, zoals CES.

De 4K-factor

Hoewel sommige 4K Ultra HD-tv's een 3D-weergaveoptie bieden (of hebben aangeboden), bevat de 4K Ultra HD-standaard geen 3D-weergavestandaard. De meeste 3D-inhoud heeft een resolutie van 1080p of 720p, en een 3D-compatibele 4K Ultra HD-tv zal het 3D-signaal opschalen naar 4K voor schermweergave.

Er zijn geen aanwijzingen dat de 4K Ultra HD-standaard ooit een 3D-weergaveformaat zal bevatten, waarbij fabrikanten kiezen in plaats van andere beeldverbeteringen zoals HDR en een breed kleurengamma. Als je echter een 3D-fan bent, houd dan je hart vast. 4K-opschaling (zoals LG's Cinema 3D+), gecombineerd met geoptimaliseerde beeldinstellingen, kan een geweldige 3D opleveren op een 3D-compatibele 4K Ultra HD-tv.

The Bottom Line

Als de teloorgang van 3D-tv je dwars zit, zijn twee alternatieven die de best mogelijke 2D-filmkijkervaring kunnen bieden 4K Ultra HD-tv's met HDR- en 4K-videoprojectoren. Maar net als bij 3D heb je meer nodig dan alleen de tv of videoprojector.

Aanbevolen: