Videoprojectieschermen: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Videoprojectieschermen: wat u moet weten
Videoprojectieschermen: wat u moet weten
Anonim

In tegenstelling tot een tv waarin het scherm al is ingebouwd, moet je bij de aanschaf van een videoprojector ook een apart scherm aanschaffen om je afbeeldingen te kunnen zien. Een tv-projectorscherm van hoge kwaliteit kan uw thuisbioscoopervaring echt tot leven brengen, maar u moet wel weten waar u op moet letten.

Het scherm dat het beste werkt, hangt af van:

  • De kamer
  • De projector
  • Schermafstand
  • Zitpositie
  • Schermgrootte.
  • Beeldverhouding van het scherm
  • Schermtypes
  • Schermmateriaal

De Kamer

Kijk voordat je een videoprojector en scherm aanschaft goed naar de kamer waarin je ze gaat plaatsen.

Zorg ervoor dat de ruimte groot genoeg is om een groot beeld te projecteren op de muur waar u uw scherm wilt plaatsen.

Controleer of er omgevingslichtbronnen zijn, zoals ramen, tuindeuren of andere factoren die kunnen voorkomen dat de kamer donker genoeg is voor een goede videoprojectie-ervaring.

Image
Image

De projector

Hoewel resolutie, aansluitmogelijkheden en hulpmiddelen voor lenspositionering belangrijk zijn in videoprojectoren, hebben ze ook voldoende wit- en gekleurd licht nodig om een helder beeld op uw scherm te projecteren.

Zonder voldoende lichtopbrengst ziet een afbeelding er modderig en zacht uit, zelfs in een donkere kamer. Om te bepalen of een projector voldoende licht produceert om heldere beelden te produceren, controleert u de ANSI Lumens-classificatie. Dit geeft aan hoeveel licht een projector kan uitstralen. Een projector met 1.000 ANSI-lumen of meer heeft voldoende helderheid voor thuisbioscoopgebruik.

Image
Image

Projectie/schermafstand, zitpositie en schermgrootte

Het type lens dat door de projector wordt gebruikt, evenals de afstand tussen projector en scherm, bepa alt hoe groot een beeld op het scherm kan worden geprojecteerd. Dit helpt de kijker om de optimale zitpositie ten opzichte van het scherm te bepalen.

De grootte van het schermbeeld vanaf een bepaalde afstand wordt bepaald door de Throw Ratio van de projector. Sommige projectoren hebben een grote afstand nodig, terwijl andere zeer dicht bij het scherm kunnen worden geplaatst (Short Throw).

De gebruikershandleidingen van de projector bevatten specifieke grafieken en diagrammen die laten zien welk beeldformaat de projector kan produceren, gegeven een specifieke afstand tot het scherm. Sommige fabrikanten verstrekken dezelfde informatie ook op hun websites (voorbeeld Panasonic), die u kunt raadplegen voordat u een videoprojector aanschaft. Er zijn ook andere sites die deze informatie verstrekken:

  • Kaarten met kenmerken van videoprojector
  • Kijkafstandcalculator
Image
Image

Beeldverhouding scherm: 4x3 of 16x9

Vanwege de populariteit van breedbeeldinhoudsbronnen en weergavetechnologieën zoals dvd, HD/Ultra HD TV en Blu-ray/Ultra HD Blu-ray Disc, weerspiegelen videoprojectieschermen die trend ook met een schermaspect van 16x9 verhouding.

Dit schermontwerp is geschikt voor breedbeeldprogrammering op alle of het grootste deel van het werkelijke schermoppervlak, terwijl het 4x3-ontwerp zal resulteren in een groter ongebruikt schermoppervlak bij het bekijken van breedbeeldprogrammering. Met het 4x3-ontwerp kan echter een veel groter 4x3-beeld worden geprojecteerd, dat het hele schermoppervlak zou vullen.

Sommige schermen zijn beschikbaar in een zeer brede beeldverhouding van 2,35:1 en sommige schermen die zijn ontworpen voor gebruik op maat kunnen worden "afgeschermd" om een beeldverhouding van 4x3, 16x9 of 2,35:1 weer te geven.

De meeste videoprojectoren die zijn aangeduid als Home Theatre- of Home Cinema-projectoren, projecteren een standaardbeeld met een beeldverhouding van 16x9. Ze kunnen echter worden geconfigureerd voor 4x3-weergave en kunnen in sommige gevallen ook worden geconfigureerd voor een bredere beeldverhouding van 2,35:1.

Voorprojectie of Achterprojectie

De meeste videoprojectoren kunnen worden geconfigureerd om een beeld vanaf de voor- of achterkant van het scherm te projecteren en kunnen aan een tafel of aan het plafond worden gemonteerd.

Voorprojectie is het meest gebruikelijk en het gemakkelijkst in te stellen. Als u uw projector dicht bij het scherm wilt of wilt plaatsen, of als u het beeld liever vanaf de achterkant op het scherm projecteert, is het raadzaam om een short-throw projector te kopen die eerder is besproken.

Image
Image

Er zijn verschillende soorten schermen om aan verschillende installatiebehoeften te voldoen.

Permanente schermen

Als je van plan bent een kamer te bouwen of te gebruiken als een speciale thuisbioscoopruimte, heb je de mogelijkheid om permanent een scherm aan de muur te installeren. Dit soort schermen wordt meestal "vast frame" genoemd, omdat het eigenlijke materiaal van het schermoppervlak in een massief houten, metalen of plastic frame wordt geplaatst, zodat het altijd zichtbaar is en niet kan worden opgerold. Bij dit type scherminstallatie is het gebruikelijk om ook gordijnen voor het scherm te installeren om het schermoppervlak te verbergen en te beschermen wanneer het niet in gebruik is. Dit type scherminstallatie is ook het duurst.

Image
Image

Pull-Down Screens

Een neerklapbaar scherm kan semi-permanent aan een muur worden gemonteerd en kan tijdens gebruik naar beneden worden getrokken en vervolgens in een beschermende behuizing worden opgetild wanneer het niet in gebruik is. Op deze manier kunt u nog andere items aan de muur hebben, zoals schilderijen of andere decoraties, wanneer u niet naar de videoprojector kijkt. Wanneer het scherm in gebruik is, bedekt het eenvoudig de vaste wanddecoraties. Bij sommige neerklapbare schermen kan de schermkast in het plafond worden gemonteerd in plaats van extern aan de muur te worden gemonteerd.

Sommige pull-down schermen zijn gemotoriseerd.

Image
Image

Draagbare schermen

De goedkoopste optie is het volledig draagbare scherm. Een voordeel van een draagbaar scherm is dat u het in verschillende kamers kunt plaatsen, of zelfs buiten, als uw projector ook draagbaar is. Het nadeel is dat je het scherm en de projector elke keer dat je het instelt meer moet aanpassen. Draagbare schermen kunnen worden geleverd in een pull-up, pull-down of pull-out configuratie.

Image
Image

Schermmateriaal en versterking

Videoprojectieschermen zijn gemaakt om zoveel mogelijk licht te reflecteren om een helder beeld te produceren in een specifiek type omgeving. Om dit te bereiken worden schermen gemaakt van verschillende materialen. Het type schermmateriaal dat wordt gebruikt, bepa alt de schermversterking, omgevingslichtafwijzing (ALR) en kijkhoekkenmerken van het scherm.

Een ander type projectiescherm dat in gebruik is, is de Black Diamond van Screen Innovations. Dit type scherm heeft eigenlijk een zwart oppervlak (analoog aan zwarte schermen op tv's - het materiaal is echter anders). Hoewel dit contra-intuïtief lijkt voor een projectiescherm, maken de gebruikte materialen het in feite mogelijk om geprojecteerde beelden in een fel verlichte ruimte te bekijken. Ga voor meer informatie naar de officiële Black Diamond-productpagina voor scherminnovaties.

Een ander ding om te overwegen is dat als je luidsprekers achter het scherm gaat plaatsen (in de muur of vrijstaand met het scherm naar voren), je ervoor moet zorgen dat je scherm akoestisch transparant is.

In tegenstelling tot de meeste schermen, maakt een akoestisch transparant scherm gebruik van "stof" dat zo is geweven of geperforeerd dat geluid door kleine gaatjes gaat. Hierdoor is het geluid helder, maar er kan een kleine opoffering zijn in de algehele beeldkwaliteit en een deel van het licht van de projector lekt door de ruimen en wordt niet teruggekaatst naar het zicht.

Fabrikanten van projectorschermen hebben hun eigen handelsmerktermen voor de materialen die ze in hun schermen gebruiken. Let bij het kopen van een scherm op hoe de fabrikant aangeeft welk schermmateriaal ze aanbieden het beste werkt voor uw kameromgeving.

Je muur als scherm gebruiken

Hoewel een goed op elkaar afgestemd scherm de beste beeldweergave-ervaring biedt voor een videoprojector, kunt u met sommige van de hedendaagse projectoren met een hogere helderheid (projectoren die een lichtopbrengst van 2.000 lumen of meer kunnen produceren) ervoor kiezen om te projecteren. afbeeldingen op een lege witte muur, of bedek uw muuroppervlak met speciale verf die is ontworpen om de juiste hoeveelheid lichtreflectie te bieden.

Voorbeelden van schermverf zijn:

  • Screen Goo
  • Verf op het scherm
  • Digital Image Ultra White High Definition schermverf

Overwegingen voor buitenschermen

Thuisbioscoop in de buitenlucht of in de achtertuin is een populaire manier om een videoprojector en scherm te gebruiken. Er zijn echter enkele aanvullende zaken waarmee u rekening moet houden.

Aangezien deze scherminstallaties tijdelijk of seizoensgebonden zijn, kun je zoiets eenvoudigs als een wit laken, buitenmuur of draagbaar scherm gebruiken, maar er zijn opties die een betere kwaliteit bieden, zoals een opblaasbaar scherm of een scherm dat worden gemonteerd in een frame met een standaard en/of ankerdraden/spikes die snel kunnen worden opgezet en afgebroken.

Het belangrijkste is dat de schermconstructie stevig is en dat het schermmateriaal gemakkelijk te onderhouden is.

Image
Image

The Bottom Line

De bovenstaande informatie dekt wat u moet weten voordat u een videoprojectiescherm aanschaft voor de meeste installatiebehoeften van een videoprojector.

Tenzij u echter voor een draagbare of niet-permanente installatie gaat, is het raadzaam om ook een thuisbioscoopdealer/installateur te raadplegen die uw kameromgeving kan komen evalueren om de projector/het scherm te monteren combinatie die u en andere kijkers de best mogelijke kijkervaring biedt.

Aanbevolen: