Wat is dithering bij beeldverwerking?

Inhoudsopgave:

Wat is dithering bij beeldverwerking?
Wat is dithering bij beeldverwerking?
Anonim

Of je nu een webdesigner, grafisch kunstenaar of zelfs een elektronische muzikant bent, dithering speelt een cruciale rol in het creatieve proces. Dithering bij beeldverwerking is een techniek die wordt gebruikt om kleuren of schaduwen te simuleren. Het basisconcept achter dithering is het toevoegen van ruis, of extra pixels, aan een digitaal bestand. In afbeeldingen voegt dithering willekeurige patronen van pixels toe om de beeldkwaliteit te verbeteren en banding te voorkomen.

Bottom Line

Meestal vergeten, een van de eerste toepassingen van dithering was in de Tweede Wereldoorlog voor bomtrajecten en navigatie. Dat gebruik verschilt sterk van dithering zoals we dat nu kennen. Vaak gebruikt in de drukpers voor zowel kranten als stripboeken, kwam dithering goed tot zijn recht met de komst van het World Wide Web. Voordat internet de gepolijste eye-candy was geworden die we tegenwoordig kennen, waren bijna alle sites op tekst gebaseerd. Door de razendsnelle inbelsnelheden konden afbeeldingen alleen met vreselijk lage snelheden worden gedownload. Toen het computergebruik echter uitbreidde naar 8-bits kleuren met monitoren, kwamen afbeeldingen en dithering op de voorgrond voor het web.

Hoe dithering in het verleden werd gebruikt

In eerdere toepassingen in kranten, stripboeken en andere gedrukte media, zou dithering worden toegepast op afbeeldingen om niveaus van gesimuleerde grijswaarden te creëren door strategische plaatsing van zwarte stippen. Het gebruik van het ditheringproces zou een vloeiend beeld geven met grijstinten, hoewel drukpersen alleen zwarte inkt ondersteunden. Stripboeken en andere kleurendruk werkten op dezelfde manier, maar om meer kleurschakeringen te simuleren dan de beperkte paletdrukpersen hadden. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe drukpersen afbeeldingen van hoge kwaliteit verwerkten tot een dithered afbeelding. Merk op hoe je nog steeds verschillende kleuren en schaduwen kunt zien, maar de afbeelding is veel meer gepixeld.

Image
Image

De laatste tijd is dithering populair geworden in webafbeeldingen. Hoewel het grootste deel van de bevolking toegang heeft tot snel internet, is er nog steeds een bescheiden percentage internetgebruikers dat afhankelijk is van een inbelverbinding. Het gebruik van dithering bij beeldverwerking vermindert niet alleen strepen van kleuren en schaduwen, waardoor een gladder afgewerkt beeld ontstaat, maar het vermindert ook de bestandsgrootte. De eerste afbeelding is een gestreepte afbeelding. Je kunt de overgangen duidelijk in kleur zien.

De tweede afbeelding is een vloeiend verloop waar dithering is toegepast. De strepen zijn niet meer zichtbaar en geven een veel vloeiender beeld.

Image
Image

Een van de belangrijkste toepassingen voor dithering was het voorkomen van strepen in een kleur- of tintverloop. Door tinten uit een beperkt palet te mengen om de originele kleur te simuleren, verkleint u het bestand en creëert u zo een bestand dat sneller naar uw scherm en/of computer kan worden gedownload.gif's zijn een uitstekend voorbeeld van dithering-afbeeldingen. Kleinere bestanden hebben minder bandbreedte nodig, wat een snellere overdracht mogelijk maakt. In de begintijd van internet was dithering de beste vriend van een webdesigner. Ze zouden visueel aantrekkelijkere websites kunnen maken terwijl ze vriendelijk zijn voor langzamere gegevensverbindingen.

Ditheren bij afdrukken

Hoewel de beperkingen van oudere 8-bits en 16-bits monitoren niet langer een punt van zorg zijn, en technologische verbeteringen de noodzaak voor dithering ver overtroffen hebben, is het tegenwoordig nog steeds populair. Veel modellen thuisprinters gebruiken dithering. Het is voornamelijk bedoeld om de bedrijfskosten van de printer te verlagen en de kosten van de printer zelf laag te houden. Inkjetprinters spuiten specifiek microscopisch kleine stippen op papier en produceren een verscheidenheid aan kleuren en tinten. Zelfs zwart-witprinters vertalen een kleurenfoto in een geditherde zwarte afbeelding om een zwart-witreplica van de afbeelding te produceren.

Image
Image

Ditheren in Photoshop

Het andere wijdverbreide gebruik van dithering bij beeldverwerking is artistiek. Met programma's zoals Photoshop kunnen fotografen en grafische kunstenaars spannende nuances aan hun afbeeldingen toevoegen. Door verschillende Pattern Overlays op afbeeldingen toe te passen, kunt u leuke en unieke afbeeldingen maken. U kunt zelfs de kleuren voor dithering vervangen door uw palet te wijzigen in Color Fill Een typische toepassing is om een zwart-witfoto te veranderen in een foto die verouderd is met dithering en sepiatinten, zoals hieronder weergegeven:

Image
Image

Hier is de originele zwart-witfoto. Hoewel het een mooie foto is, kan Photoshop, door wat texturen en kleurvullingen toe te voegen, deze afbeelding omzetten in een artistiek geditherde afbeelding zoals hieronder te zien is:

Image
Image

Een Pattern Overlay van Pastel Paper met een Color Fill van een gesimuleerde sepiatint in Photoshop verandert het uiterlijk van de foto drastisch.

Door in Photoshop de verschillende Pattern Overlays toe te passen, kunt u een verscheidenheid aan artistieke expressies krijgen. Dithering is niet alleen een ruimtebesparing, maar ook een avontuurlijke manier om je innerlijke Picasso te uiten.

Aanbevolen: