Waar gaat computerfotografie naartoe?

Inhoudsopgave:

Waar gaat computerfotografie naartoe?
Waar gaat computerfotografie naartoe?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De nieuwe Pixel 6-camera's van Google hebben meer computertrucs dan ooit.
  • Ten slotte zijn niet-blanken een prioriteit in de algoritmen van Google.
  • Je moet nog steeds weten waar je de camera moet richten om een geweldige foto te maken.
Image
Image

De nieuwe Pixel 6-telefoons van Google zijn camera's waaraan een telefoon is bevestigd.

Net als de iPhone komen de nieuwe Pixels van Google in de reguliere en Pro-lagen en hebben ze enorme, onmisbare camerahobbels aan de achterkant. In het geval van Google is de bult een balk die zich over de breedte van het apparaat uitstrekt. Het ziet er cool uit en herbergt een indrukwekkende reeks nieuwe lenzen en sensoren.

Maar, net als bij de iPhone, telt wat er in zit. Computerfotografie neemt de fotografie over, maar waar gaat het naartoe?

"Degenen die computationele (en op AI gebaseerde) fotografie promoten, hebben jarenlang algoritmen en technologie beloofd die de gemiddelde foto kunnen veranderen in iets waar een professionele fotograaf trots op zou zijn, maar dit is nog een lange weg, "professional fotograaf Tim Daniels vertelde Lifewire via e-mail.

Computerfotografie

Computationele fotografie begon als een manier om de vreselijke beelden van vroege smartphonecamera's te masseren tot foto's waar je naar kunt kijken en van kunt genieten. De kleine lenzen en sensoren in telefoons hadden het moeilijk bij weinig licht en hadden moeite om ingewikkelde details vast te leggen.

Maar dan, speciale beeldverwerkingschips zoals Apple's Neural Engine, die in staat zijn tot biljoenen bewerkingen in een seconde, getransformeerde beelden. Nu hebben we portretmodi die de achtergrond vervagen, nachtmodi die verbluffende beelden geven van bijna-donker, "sweater-modus", die verschillende afbeeldingen combineert om betere details te bieden, samen met goocheltrucs zoals knipperdetectie, wat betekent dat halfgesloten ogen nooit bederven groepsfoto's.

Het mooie van al dit bedrog is dat je alleen maar je foto hoeft te kadreren, en de telefoon levert elke keer een perfecte opname. Aan de andere kant willen fotografen niet altijd een "perfecte" opname.

"Persoonlijk kan ik niet zien dat computationele fotografie ooit een groot marktaandeel heeft onder hobbyfotografen zoals ikzelf. een algoritme zou veel van het plezier van fotografie wegnemen, "zei Daniels.

De Pixel 6

De camera's in de nieuwe telefoons zijn indrukwekkend. Beide modellen krijgen een brede en ultrabrede camera en de Pro voegt een 4X telefoto toe, maar de hardware is slechts een deel van het verhaal.

Met Magic Eraser kun je bijvoorbeeld storende elementen uit de foto verwijderen. Niet alleen dat, maar de camera detecteert deze elementen automatisch en stelt verwijdering voor. Je bevestigt gewoon met een tik.

Image
Image
Voorbeeld van wat Magic Eraser kan doen op een foto.

Magische Eraser

Of wat dacht je van gezichtsvervaging? Als uw onderwerp snel beweegt bij weinig licht, probeert deze functie het gezicht onscherp te maken. Het is perfect voor snapshots van snel bewegende kinderen (alle kinderen die niet slapen) binnenshuis. En Motion Mode doet het tegenovergestelde - opzettelijk vervagende elementen die bewegen voor effect.

Misschien is de beste eigenschap de meest subtiele. Met Real Tone kunnen camera's elke huidtint correct weergeven. "Met Pixel 6 hebben we onze camera-tuningmodellen en -algoritmen enorm verbeterd om de nuances van verschillende huidtinten nauwkeuriger te benadrukken", zegt de camerablog van Google.

Google werkte samen met fotografen van Black, Indigenous en People of Color (BIPOC) om de afbeeldingen te maken die werden gebruikt om de algoritmen te trainen. Gezien de etnische vooroordelen die sinds de vroege filmdagen in de fotografie zijn ingebouwd, is dit een groot probleem.

Betere foto's, minder moeite

Computationele fotografie lijkt op dit moment twee doelen te hebben. Een daarvan is om je een geweldige foto te geven, ongeacht de omstandigheden. De andere is om technieken na te bootsen die vaak veel kennis en vaardigheid vergen om "met de hand" op een gewone camera te bereiken.

In sommige opzichten bestaat het risico dat al onze foto's er hetzelfde uitzien. Aan de andere kant, kijk eens naar een van de foto's van de leden van een cameraclub in de afgelopen decennia, en ze zijn net zo vol clichés. Van de regel van derden tot het gebruik van lange sluitertijden om watervallen te vervagen tot het bijna onwrikbare instinct om mensen te laten lachen op foto's.

Image
Image
Fotografievoorbeelden van de Google Pixel 6.

Google

"Hoewel de Pixel 6 de volgende evolutie van deze technologie is, bevindt hij zich nog in de eerste stadia van computationele fotografie en betekent dit niet dat je zonder vaardigheid hoogwaardige foto's kunt maken", zegt Daniels

Voor degenen die er de voorkeur aan geven om door deze clichés heen te dringen, verandert er niets. Maar voor mensen die gewoon geweldige foto's willen van familie, vrienden, plaatsen en ontbijt, is computationele fotografie het beste ooit. Stel je voor hoe anders je wereld zou zijn als al die oude gedrukte foto's in familiealbums net zo goed waren als de foto's die je met je telefoon maakt.

Aanbevolen: