Getest door experts: de 7 beste VR-headsets in 2022

Inhoudsopgave:

Getest door experts: de 7 beste VR-headsets in 2022
Getest door experts: de 7 beste VR-headsets in 2022
Anonim

Met de beste VR-headsets heb je de mogelijkheid om elke virtuele wereld, elk domein of elke ervaring die je maar kunt bedenken te betreden. U wordt getransporteerd naar geheel nieuwe dimensies. Het concept van virtual reality bestaat al jaren in een of andere vorm, of het nu wordt gedemonstreerd in films en tv-shows of wordt gepresenteerd door middel van meeslepende ervaringen in themaparken en daarbuiten.

Maar de afgelopen jaren, en dankzij VR-headsetfabrikanten zoals Oculus, Samsung, Valve en Sony, zijn we nu in staat om die virtual reality-ervaringen te hebben in de veiligheid van ons eigen huis, zelfs in ons leven kamers.

De scene explodeerde met de revolutionaire lancering van de originele Oculus Rift en is sindsdien uitgebreid met tientallen verschillende apparaten en platforms, via verschillende potentiële kanalen. De Oculus Quest 2 is bijvoorbeeld een volledig op zichzelf staand platform, terwijl de PlayStation VR een PS4 vereist en de Valve Index is ontworpen om met pc's te werken.

Elk platform wordt geleverd met een reeks voor- en nadelen, evenals een unieke bibliotheek met games en entertainmenttitels om te ervaren. Sommige hebben meer te bieden dan andere, wat de vraag oproept, welke VR-headsets zijn de beste in 2021?

Beste algemeen: Valve Index VR-kit

Image
Image

Valve, het bedrijf dat bekend staat om zijn pc-gamingplatform Steam, heeft zijn eigen hardware uitgebracht in de Valve Index-reeks. Je kunt de Index-headset kopen in een op zichzelf staande bundel of in een bundel met draadloze controllers en de basisstations.

Als het gaat om specificaties en onbewerkte functies, is de Valve Index de beste in zijn klasse, vooral voor pc-gamers. Het begint met de 1440 x 1600-pixel LCD-schermen en de 120 Hz verversingssnelheid die zich uitstrekt tot 144 Hz in een "experimentele" modus. De Index biedt een meeslepende en prachtige ervaring, wat je ook speelt of kijkt.

De basisstations, die ook zijn gekoppeld aan de HTC Vive, bieden een speelveld van 10 x 10 terwijl je de headset draagt. Ze creëren "precisie op kamerschaal" met behulp van lasers, waardoor een behoorlijke speelruimte ontstaat waarin je kunt bewegen en manoeuvreren. De basisstations werken met alle SteamVR-compatibele controllers, inclusief de Index-modellen.

Individuele vingertracking is ook mogelijk, wat zich mooi verta alt in verschillende games en virtuele werelden, waardoor je preciezere bewegingen en interacties kunt maken. Natuurlijk heb je een behoorlijk krachtige GPU van AMD of Nvidia nodig om de ware kracht van de Valve Index te benutten. Dat kan al dan niet een probleem zijn voor sommigen gezien de GPU-tekorten die gaande zijn.

Paneeltype: LCD's | Resolutie: 1600 x 1440 | Vernieuwingsfrequentie: 90Hz/120Hz tot 144Hz (experimenteel) | Inter-pupilafstand (IPD): 58 mm tot 70 mm met fysieke aanpassingen | FOV: 107 graden horizontaal, 104 graden verticaal | Aansluitingen: 5m ketting, 1m losbreekbare drietand, USB 3.0, DisplayPort 1.2, 12V voeding | Platform: PC en SteamVR

"Als je op zoek bent naar de best mogelijke VR-ervaring, koop dan de Valve Index." - Emily Ramirez, producttester

Image
Image

Beste draadloze: Oculus Quest 2

Image
Image

De Oculus Quest 2 is om één reden een van de beste VR-platforms: het biedt een solide balans tussen prijs en prestaties, en toch is het veel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Het is ook een op zichzelf staand systeem dat u overal draadloos kunt gebruiken. U hebt geen pc of console nodig en er is een behoorlijk indrukwekkende bibliotheek met inhoud die u vanaf het apparaat kunt gebruiken en openen.

Je hebt ook de mogelijkheid om je Quest 2 te verbinden met een pc, vergelijkbaar met de Oculus Rift of Valve Index. WiFi 6 en Bluetooth 5.0 LE zijn ingebouwd, de laatste voor draadloze verbindingen met de randapparatuur.

Het heeft een snellere processor, dubbel zoveel RAM en een LCD-scherm met hoge resolutie van 1920 x 1832 per oog, met een verversingssnelheid van 120 Hz. De meeste bundels bevatten de headset, twee draadloze controllers en een draagtas.

Een ouder model geleverd met 64 GB aan opslag aan boord, maar de nieuwste versies worden geleverd met 128 GB tot 256 GB, voldoende ruimte voor VR-apps en games. U kunt de hele ervaring instellen met alleen de headset en een compatibele smartphone. U krijgt ook 3D bioscoopachtig surround-geluid met ingebouwde multidirectionele luidsprekers. Het nadeel is dat Facebook nu Oculus bezit, dus je hebt een account bij het sociale netwerk nodig om het platform te gebruiken, en je moet inloggen.

Paneeltype: LCD's | Resolutie: 1920 x 1832 | Vernieuwingsfrequentie: 120Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 58 mm tot 68 mm met fysieke aanpassingen | FOV: 89 graden horizontaal, 93 graden verticaal | Aansluitingen: USB-C, 3,5 mm audio | Platform: standalone (met een smartphone), pc

"Het Oculus Quest-platform heeft een zeer mooie selectie van native games verzameld die je rechtstreeks op de headset kunt downloaden en spelen." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste voor consoles: Sony PlayStation VR

Image
Image

Als je een PlayStation 4 bezit en je bent sterk geworteld in het console-ecosysteem van Sony, is het logisch om voor de PSVR te gaan. De kans is groot dat je al een game hebt met VR-ondersteuning, zoals Gran Turismo Sport, No Man's Sky, Hitman 3 of Minecraft.

Een ding om op te merken over de PSVR is hoe de headset is ontworpen, of liever de riem. Het maakt gebruik van een meer substantieel ontwerp, in plaats van een eenvoudige, rekbare riem, die zowel comfortabel is als de headset tijdens gebruik aan uw hoofd vastzet. Dat is ook een groot probleem, want je zult veel moeten verhuizen.

De PSVR heeft een OLED-scherm van 5,7 inch, met een resolutie van 1080P en een verversingssnelheid van 120 Hz. Het beschikt ook over een van de betere 3D-audio-surroundsystemen die in een VR-headset zijn ingebouwd, en de meeslepende ervaring is over het algemeen bijna ongeëvenaard.

Bovendien krijg je toegang tot Sony's uitgebreide en steeds groter wordende bibliotheek met VR-titels, waaronder kleinere ervaringen, volledige games van AAA-kwaliteit en meer. Het kan duur zijn, zelfs met sommige van de goedkopere bundels, maar het goede nieuws is dat je misschien al compatibele titels hebt die op je wachten als je een PS4 bezit.

Paneeltype: OLED | Resolutie: 960 x 1080 | Vernieuwingsfrequentie: 120Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 58 mm tot 70 mm met software-aanpassingen | FOV: 96 graden horizontaal, 111 graden verticaal | Aansluitingen: HDMI, USB 3.0 | Platform: PS4

"Een must-buy voor elke bestaande PlayStation 4-bezitter met zelfs maar de minste interesse in VR, gezien de geweldige gamebibliotheek en de zeer redelijke prijs als add-on-ervaring." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste resolutie: HP Reverb G2

Image
Image

Als je een videofiel bent en zowel resolutie als beeldkwaliteit van het grootste belang voor je zijn, dan is de HP Reverb G2 VR-headset waarschijnlijk je eerste keuze. Het heeft een resolutie van 2160 x 2160 per oog, met een verversingssnelheid van 90 Hz.

De LCD- en fresnel-lenzen produceren heldere, scherpe en levendige beelden, in tegenstelling tot alles wat je ooit eerder hebt gezien, nou ja, in ieder geval in een VR-headset. De hogere visuele getrouwheid betekent dat het de perfecte keuze is voor vliegspellen en vluchtsimulators, maar het past ook goed bij bewegingsbesturingen voor nauwkeurigere interacties. Het synchroniseert met pc via Windows Mixed Reality, maar is ook compatibel met SteamVR.

Spatial-audioluidsprekers bieden een unieke, maar toch surround-achtige audio-ervaring die zowel indrukwekkend als plezierig is. De HP Reverb G2 is ook niet te duur, vooral in vergelijking met sommige van de high-end headsets en modellen. Het ontwerp is echter niet bevorderlijk voor jongere spelers en kan enigszins kwetsbaar zijn als er niet voor wordt gezorgd. Als je weet wat je doet en ervaring hebt met VR-headsets, voel je je hier meteen thuis.

Paneeltype: LCD | Resolutie: 2160 x 2160 | Vernieuwingsfrequentie: 90Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 60 mm tot 68 mm met fysieke aanpassingen | FOV: 98 graden horizontaal, 90 graden verticaal, 107 graden diagonaal | Aansluitingen: DisplayPort 1.3, USB 3.0 | Platform: PC, Windows Mixed Reality, SteamVR

“Als je eerste prioriteit in een VR-headset pure beeldkwaliteit is, dan is het moeilijk om de Reverb G2 te verslaan.” - Andy Zahn, producttester

Image
Image

Beste vernieuwingsfrequentie: Samsung Odyssey+

Image
Image

Het unieke aan de Samsung Odyssey+ VR-headset is dat deze een AMOLED-scherm met 3K-resolutie heeft met een gezichtsveld van 110 graden en een verversingssnelheid van 90 Hz voor soepele actie. Dat creëert een nogal coherente en meeslepende visuele ervaring die perfect werkt met een breed scala aan platforms.

Het is bijvoorbeeld compatibel met SteamVR, Viveport Infinity en Mixed Reality van Microsoft. Een ingebouwde microfoon en ruimtelijke luidsprekers zorgen voor een solide surround-ervaring die je vanuit vrijwel alle richtingen kunt horen.

Er is een hardwareknop "zaklamp" waarop u op elk moment kunt tikken om uw omgeving te zien zonder uw game-ervaringen te beëindigen. Zo weet je snel zeker dat je nergens tegenaan loopt of een grote puinhoop veroorzaakt. Het grootste nadeel is natuurlijk dat het systeem niet draadloos is, dus je bent vastgebonden aan je pc.

Paneeltype: LCD | Resolutie: 2160 x 2160 | Vernieuwingsfrequentie: 90Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 60 mm tot 68 mm met fysieke aanpassingen | FOV: 98 graden horizontaal, 90 graden verticaal, 107 graden diagonaal | Aansluitingen: DisplayPort 1.3, USB 3.0 | Platform: PC, Windows Mixed Reality, SteamVR

Beste tracking: HTC Vive Cosmos

Image
Image

Paneeltype: LCD | Resolutie: 2160 x 2160 | Vernieuwingsfrequentie: 90Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 60 mm tot 68 mm met fysieke aanpassingen | FOV: 98 graden horizontaal, 90 graden verticaal, 107 graden diagonaal | Aansluitingen: DisplayPort 1.3, USB 3.0 | Platform: PC, Windows Mixed Reality, SteamVR

Dankzij een wilde array met zes camera's biedt de Vive Cosmos innovatieve hoofd- en armtracking om je bewegingen te vertalen naar virtuele werelden en gameplay. Stel je voor: meer responsieve zwaardzwaaien, betere vertalingen van lichaam-naar-virtuele bewegingen en gewoon een meer meeslepende ervaring in het algemeen.

Een draaiknop die in de headsets is ingebouwd, stelt je in staat om de schermafstand te verfijnen, wat geweldig is als je duizelig bent of gewoon de actie van dichterbij wilt bekijken. Koptelefoons zijn geïntegreerd in de headset, zodat je geen extra uitrusting hoeft te dragen, maar je kunt nog steeds openlijk chatten met vrienden tijdens het spelen. De headset voegt veel verschillende ervaringen samen om een buitenaardse spelersomgeving te creëren, zoals de halo-riem en cameravisie-ondersteuning.

Het werkt met pc's, met name SteamVR- en Viveport-toepassingsbibliotheken. Bij de headset wordt een gratis abonnement van twee maanden op de Viveport Infinity-service geleverd voor toegang tot honderden, zo niet duizenden games en VR-ervaringen.

Met een andere draaiknop kun je de pasvorm van de hoofdband aanpassen en maakt het alles een stuk comfortabeler, vooral tijdens lange speelsessies. Het gebruikt wel een bekabelde verbinding om te synchroniseren met een pc, maar er is een aparte draadloze adapter verkrijgbaar bij HTC als je het snoer wilt doorknippen.

"De Vive Cosmos voelt als de som van veel verschillende trends in VR. Het heeft een halo-riem, ringcontrollers, inside-out tracking en real-life cameravisie. " - Emily Ramirez, producttester

Image
Image

Beste middenklasse: Oculus Rift S

Image
Image

Het is moeilijk om het merk te negeren dat veel van de VR-hype begon met zijn originele headset, en de Oculus Rift S is geen uitzondering. Het is betaalbaar, capabel en een geweldige optie voor iedereen die wil doorbreken in de wereld van VR of een beetje wil experimenteren.

Het is wel afhankelijk van een bekabelde USB 3.0- en DisplayPort-verbinding, dus je bent verbonden met je pc. Dat gezegd hebbende, betekent de compatibiliteit met verschillende pc-platforms toegang tot een enorme selectie VR-titels en -ervaringen.

De Oculus Rift S heeft een LCD-scherm met een resolutie van 1440 x 1280 en een verversingssnelheid van 80 Hz. Het heeft ook een iets smaller horizontaal en verticaal gezichtsveld, maar het scherm en de soepele verversingssnelheid maken dit meer dan goed.

Het vereist geen basisstations en de controllers kunnen er al dan niet mee worden gebundeld - meestal zijn ze dat wel. Het nadeel is dat de headset op dit moment niet meer leverbaar is, dus het kan moeilijk zijn om een gloednieuw model te vinden.

Paneeltype: LCD | Resolutie: 1440 x 1700 | Vernieuwingsfrequentie: 90Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 61 mm tot 72 mm met fysieke aanpassingen | FOV: 99 graden horizontaal, 97 graden verticaal | Aansluitingen: HDMI, USB-C 3.0, 3,5 mm audio | Platform: PC, SteamVR, Viveport Infinity

"De Oculus Rift S is een solide en betaalbare optie voor degenen die net met VR beginnen. " - Zach Sweat, Product Tester

Image
Image

Beste budget: Oculus Quest

Image
Image

Paneeltype: LCD | Resolutie: 1440 x 1280 | Vernieuwingsfrequentie: 80Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 58 mm tot 72 mm met software-aanpassingen | FOV: 88 graden horizontaal, 88 graden verticaal | Aansluitingen: DisplayPort 1.2, USB 3.0, 3,5 mm audio | Platform: pc, SteamVR, Oculus Home

Hoewel het moeilijker te vinden zal zijn, is de originele Oculus Quest nog steeds een uitstekende en capabele VR-optie voor diegenen die hun bankrekeningen niet willen legen. Net als de Quest 2 is het origineel een op zichzelf staand VR-platform dat ook werkt met pc via SteamVR en Oculus Home. Je hebt een Facebook-account nodig om het systeem te gebruiken.

Het beschikt over een dubbel OLED-scherm met een resolutie van 1440 x 1600 per oog en een verversingssnelheid van 72 Hz. Het heeft zowel WiFi 5 als Bluetooth 5.0 LE ingebouwd, samen met dubbele 3,5 mm audio-aansluitingen voor audio-uitvoer. Geïntegreerde stereoluidsprekers en een microfoon zijn ingebouwd, dus het dragen van een headset is niet nodig. Je krijgt ook gedeeltelijke vinger- en duimtracking dankzij de compatibele draadloze controllers.

Paneeltype: OLED | Resolutie: 1440 x 1600 | Vernieuwingsfrequentie: 72Hz | Inter-pupilafstand (IPD): 58 mm tot 72 mm met fysieke aanpassingen | FOV: 94 graden horizontaal, 90 graden verticaal | Verbindingen: USB-C, WiFi, Bluetooth 5.0, 3,5 mm audio x2 | Platform: standalone, pc, SteamVR, Oculus Home

Over onze vertrouwde experts

Briley Kenney woont in de altijd opwindende staat Florida, waar hij werkt als freelance copywriter en technologieliefhebber. Hij is al zijn hele leven in de buurt van computers en elektronica, wat hem veel ervaring en kennis op dit gebied heeft opgeleverd.

Emily Ramirez is een technisch schrijver en verhalende ontwerper die uitgebreid ingaat op AR-, VR- en XR-trends en gespecialiseerd is in draagbare technologie en audio- en visuele apparatuur.

Andrew Hayward dekt al meer dan 14 jaar de technische industrie en heeft expertise ontwikkeld op het gebied van draagbare technologie, smartphones en gaming. Zijn werk is verschenen in een aantal technische toppublicaties.

Zach Sweat is een technisch schrijver, fotograaf en redacteur, gespecialiseerd in gaming, mobiele technologie en consumentenelektronica. Hij behaalde een dubbele graad in multimediajournalistiek en fotografie aan de Universiteit van Noord-Florida.

Andy Zahn schrijft sinds 2019 voor Lifewire, over consumententechnologie, gaming-hardware en meer.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost VR?

Op dit moment is de Valve Index (bekijk op Amazon) de beste VR-headset in termen van specificaties, brute kracht en veelzijdigheid. Het is iets duurder dan sommige van de andere opties, maar je krijgt ook toegang tot een ongelooflijke bibliotheek met games, applicaties en ervaringen. Als je een PS4 bezit, kun je beter voor de PlayStation VR springen (bekijk op eBay). Als je een op zichzelf staande ervaring wilt, ga dan met de Oculus Quest 2 (bekijk op Amazon), weet alleen dat je een Facebook-account nodig hebt om het te gebruiken.

Is telefoon VR de moeite waard?

Hoewel het een meer dubbelzinnige vraag is, zijn de kosten van VR afhankelijk van het platform dat je kiest, evenals de ervaringen die je zou willen hebben. Je moet de VR-headset kopen, al dan niet in een bundel, en vervolgens de applicaties en games die je apart wilt spelen. Als je met de PlayStation VR bijvoorbeeld alleen de headset koopt, moet je nog steeds games voor je PS4 kopen die VR-compatibel zijn.

Image
Image

Waar u op moet letten bij een virtual reality-headset

Weergave, resolutie, vernieuwingsfrequentie

Telefoon VR-platforms, zoals Google Cardboard, zijn zowel wisselvallig. Je kunt een aantal interessante ervaringen opdoen en plezier hebben, maar je zult over het algemeen beperkt zijn. Investeer liever in een echte VR-ervaring met een van de hierboven genoemde headsets. Bovendien hoeft je telefoon niet te worden aangesloten of geïnstalleerd in de headset, en zoiets als de Oculus Quest 2 kan worden gebruikt als een zelfstandig draadloos systeem.

Bundel vs. Headset

Deze drie eigenschappen zijn met elkaar verbonden omdat ze helpen bij het bepalen van de visuele getrouwheid en soepelheid van de virtual reality-ervaring. Het weergavetype, zoals OLED versus LCD, en de resolutie bepalen hoe helder, levendig en scherp het scherm wordt weergegeven. De verversingssnelheid bepa alt de algehele responstijd van het scherm en de soepelheid van de actie, zonder trillingen, artefacten en meer. U wilt minimaal een HD-resolutie met een verversingssnelheid van 60 Hz. Idealiter wil je iets kiezen met veel betere specificaties.

Image
Image

Beweging volgen

Bijna alle VR-headsets zijn verkrijgbaar in verschillende pakketten of bundels. Ze komen vaak als een zelfstandige optie met alleen de headset, of in grotere bundels met controllers en andere accessoires. Overweeg bij het kiezen van een platform wat je nodig hebt om te spelen, waarvoor bijna altijd draadloze controllers nodig zijn.

Aanbevolen: