Hoe een vast tarief voor grafische ontwerpprojecten te bepalen

Inhoudsopgave:

Hoe een vast tarief voor grafische ontwerpprojecten te bepalen
Hoe een vast tarief voor grafische ontwerpprojecten te bepalen
Anonim

Een vast tarief vragen voor grafische ontwerpprojecten is vaak een goed idee, omdat zowel u als uw klant vanaf het begin de kosten kennen. Tenzij de reikwijdte van het project verandert, hoeft de klant zich geen zorgen te maken over het overschrijden van het budget en is de ontwerper gegarandeerd van een bepaald inkomen. Het bepalen van een vast tarief is niet zo moeilijk als u denkt.

Image
Image

Hoe u uw uurtarief bepa alt

Om een vast tarief voor een project in te stellen, moet u eerst een uurtarief bepalen. Dat wordt gedeeltelijk bepaald door wat de markt kan verdragen, maar het volgende proces kan u helpen beslissen wat u per uur in rekening brengt:

  1. Kies een salaris voor jezelf op basis van eerdere fulltime banen.
  2. Bepaal de jaarlijkse uitgaven voor hardware, software, reclame, kantoorbenodigdheden, domeinnamen en andere zakelijke uitgaven.
  3. Aanpassen voor uitgaven voor zelfstandigen, zoals verzekeringen, betaalde vakantie en bijdragen aan een pensioenplan.
  4. Bepaal uw totale declarabele uren in een jaar.
  5. Voeg je salaris toe aan je uitgaven en aanpassingen, en deel dit vervolgens door het totaal aantal declarabele uren om tot een uurtarief te komen.

Schatting van uw uren

Nadat je je uurtarief hebt bepaald, schat je in hoe lang het duurt voordat de ontwerpopdracht is voltooid. Als je soortgelijke projecten hebt voltooid, gebruik ze dan als uitgangspunt en pas ze aan voor de details van het betreffende project.

Als je soortgelijke projecten nog niet hebt voltooid, denk dan na over elke stap van het proces en schat in hoe lang het zal duren. Het schatten van uren kan in het begin moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zul je een oeuvre hebben om te vergelijken.

Zelfs als u een vast tarief rekent, moet u uw tijd voor elk project altijd zorgvuldig bijhouden om te zien of en waar u de tijd om een taak te voltooien verkeerd hebt ingeschat. Dit zal u helpen toekomstige banen in te schatten.

Een project omvat meer dan alleen ontwerpen. Neem bij het maken van een schatting van de tijd ook andere activiteiten op, zoals:

  • Verschillende ronden met wijzigingen (het aantal ronden moet in je contract staan)
  • Klantbijeenkomsten
  • Projectonderzoek
  • E-mail en telefooncommunicatie
  • Contact en onderhandeling met externe leveranciers zoals printers
  • Contact en onderhandeling met onderaannemers zoals illustratoren

Bottom Line

Om uw tarief tot nu toe te berekenen, vermenigvuldigt u het aantal benodigde uren met uw uurtarief. Noteer dit nummer; het is niet je uiteindelijke projecttarief. Je moet nog steeds kijken naar uitgaven en noodzakelijke aanpassingen.

Voeg kosten toe die u mogelijk maakt

Uitgaven zijn extra kosten die niet direct verband houden met uw ontwerpwerk of tijd. Veel kosten zijn vast en moeten in uw offerte worden opgenomen. Misschien wilt u de kosten scheiden van uw schatting om de klant inzicht te geven in de totale vergoeding. Kosten omvatten:

  • Stockfotografie en illustratie
  • Drukkosten, inclusief papier
  • Materiaalkosten, zoals in pakketontwerp

Pas uw tarief indien nodig aan

Waar mogelijk moet u uw tarief aanpassen voordat u een schatting aan de klant presenteert. Naarmate de tijd verstrijkt en u meer banen inschat, kunt u achteraf de gewerkte uren bekijken en bepalen of u correct citeert. Dit helpt je te bepalen of het nodig is om een percentage toe te voegen.

Voeg een klein percentage toe, afhankelijk van de grootte en het type project, voor onvoorziene wijzigingen. Dit is een beoordelingsgesprek voor de ontwerper op basis van het werk en de opdrachtgever. Het toevoegen van een percentage geeft je wat ademruimte, zodat je niet extra hoeft te rekenen voor elke kleine verandering en deze specificeert.

Ontwerpers passen zich doorgaans aan voor:

  • Het soort werk. Logo-ontwerpen worden bijvoorbeeld zeer gewaardeerd en zijn vaak meer waard dan alleen de uren die nodig zijn om het werk te voltooien.
  • Het aantal te maken afdrukken.
  • Het beoogde gebruik van het werk. Een illustratie voor een druk bezochte website is voor een klant meer waard dan een illustratie die alleen in de nieuwsbrief voor medewerkers verschijnt.

Onderhandelen over een ontwerpvergoeding

Als je je vaste tarief hebt bepaald, is het tijd om het aan de klant te presenteren.

Vraag, voordat u uw schatting ontwikkelt en presenteert, aan de klant wat het budget voor het project is. Bereken uw tarief en tijd zoals hierboven om te bepalen of u de klus binnen het budget of in de buurt ervan kunt voltooien. Als je ver boven het budget van de klant zit, heb je drie keuzes:

  • Verlaag je prijs om de baan te krijgen.
  • Informeer de klant over de kosten. Met meer informatie kan de klant het budget aanpassen.
  • Laat het werk aan iemand anders over. Als je een gevestigde klantenkring hebt, is dit soms de beste manier van handelen. Jouw ervaring is meer waard dan die van iemand die net begint.

Het is onvermijdelijk dat sommige klanten proberen te onderhandelen. Voordat u in onderhandeling gaat, moet u twee cijfers in uw hoofd hebben:

  • Uw vast tarief
  • De laagste vergoeding die u zou accepteren om de klus te klaren

Evalueer bij het onderhandelen de waarde van het project voor u buiten geld. Is het een geweldig portfoliostuk? Is er mogelijk vervolgwerk? Heeft de opdrachtgever veel contacten in jouw vakgebied voor eventuele doorverwijzingen? Hoewel u niet onderbetaald en overwerkt moet zijn, kunnen deze factoren van invloed zijn op hoeveel u bereid bent om uw prijs te verlagen om het project binnen te halen. Net als bij het maken van de eerste schatting, zal ervaring u helpen een betere onderhandelaar te worden.

Aanbevolen: