Wat is een DBMS en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is een DBMS en hoe werkt het?
Wat is een DBMS en hoe werkt het?
Anonim

Een databasebeheersysteem beheert alle primaire aspecten van een database, inclusief het beheren van gegevensmanipulatie, gebruikersauthenticatie en het invoegen of extraheren van gegevens. Een DBMS definieert wat het gegevensschema wordt genoemd, of de structuur waarin de gegevens worden opgeslagen.

Relationele databasebeheersystemen (RDBMS) implementeren het relationele model van tabellen en relaties.

Image
Image

Achtergrond op databasebeheersystemen

De term DBMS bestaat al sinds de jaren zestig, toen IBM het eerste DBMS-model ontwikkelde met de naam Information Management System, waarin gegevens in een hiërarchische boomstructuur op een computer werden opgeslagen. Individuele stukjes gegevens waren alleen verbonden tussen ouder- en kindrecords.

De volgende generatie databases waren netwerk-DBMS-systemen, die probeerden enkele van de beperkingen van het hiërarchische ontwerp op te lossen door een één-op-veel-relatie tussen gegevens op te nemen. Dit bracht ons in de jaren 70 toen IBM's Edgar F. Codd het relationele databasemodel opstelde, de voorloper van wat we vandaag kennen.

Kenmerken van de moderne relationele DBMS

Relationele databasebeheersystemen implementeren het relationele model van tabellen en relaties. De belangrijkste ontwerpuitdaging van de hedendaagse relationele DBMS'en is het handhaven van de gegevensintegriteit, die de nauwkeurigheid en consistentie van de gegevens beschermt, door een reeks beperkingen en regels op de gegevens om duplicatie of gegevensverlies te voorkomen.

DBMS'en controleren ook de toegang tot de database door middel van autorisatie, geïmplementeerd op verschillende niveaus. Managers of beheerders kunnen bijvoorbeeld toegang hebben tot gegevens die niet zichtbaar zijn voor andere werknemers, of ze kunnen de autorisatie hebben om de gegevens te bewerken, terwijl sommige gebruikers deze alleen kunnen bekijken.

De meeste DBMS'en gebruiken de Structured Query Language, die een gescripte methode biedt voor interactie met de database. Zelfs als de database een grafische interface biedt waarmee gebruikers de gegevens gemakkelijk kunnen bekijken, selecteren, bewerken of anderszins manipuleren, voert SQL deze taken zelfs op de achtergrond uit.

Voorbeelden van DBMS'en

Kiezen welke database je nodig hebt, is een complexe taak. Oracle, Microsoft SQL Server en IBM DB2 domineren de high-end relationele DBMS-markt en zijn allemaal redelijke keuzes voor complexe en grote datasystemen. Voor kleine organisaties of thuisgebruik zijn populaire DBMS'en Microsoft Access en FileMaker Pro.

Meer recentelijk zijn andere niet-relationele DBMS'en in populariteit toegenomen. Dit zijn de NoSQL-smaak, waarin een meer flexibele structuur het strak gedefinieerde schema van de RDBM's vervangt. Deze zijn handig voor het opslaan van en het werken met zeer grote datasets met een breed scala aan gegevenstypen. Belangrijke spelers in deze ruimte zijn MongoDB, Cassandra, HBase, Redis en CouchDB.

Aanbevolen: