Wat is uitgangsimpedantie?

Inhoudsopgave:

Wat is uitgangsimpedantie?
Wat is uitgangsimpedantie?
Anonim

Als je hoofdtelefoon dof klinkt, als je gitaar levenloos aanvoelt, of als je stereo-installatie modderig klinkt, heb je mogelijk te maken met uitgangsimpedantie. Dit is wat u moet weten over uitgangsimpedantie en waarom het zo'n belemmering is voor uw stereo.

Wat is uitgangsimpedantie?

Image
Image

Om de uitgangsimpedantie te begrijpen, moeten we wat elementaire elektrotechniek uitleggen. Wanneer je elektriciteit van de ene plaats naar de andere overbrengt via een draad of een ander geleidend materiaal, komt niet alle energie door. Zie het als het gieten van heet water over koffiedik en een filter in de ochtend; het meeste water komt er doorheen, maar niet alles.

Zo verlies je een deel van de energie, vaak in de vorm van warmte. Dit wordt weerstand genoemd.

Vervolgens moet je bedenken dat er maar zoveel elektriciteit is die je in elk materiaal kunt forceren. Het is als water door een pijp laten lopen; groot of klein, er komt een punt waar het water in de leiding eruit moet voordat er meer in kan. Dit wordt capaciteit genoemd.

Als we bij de pijpanalogie blijven, heeft het water de neiging om in één richting te stromen. Als je die richting wilt veranderen, duurt het even voordat het water terugstroomt. Hetzelfde geldt voor elektrische stromen, inductantie genoemd, en het is vooral belangrijk voor wisselstroomapparaten.

Impedantie is de som van deze factoren, wat een beetje ingewikkelde wiskunde met zich meebrengt. Uitgangsimpedantie is gewoon hoeveel impedantie aan het "uit" -uiteinde van het systeem is, zoals hoofdtelefoonaansluitingen of kabelverbindingen.

Waarom is uitgangsimpedantie belangrijk?

Laten we teruggaan naar onze pijpanalogie. Stel, u wilt uw goedlopende leidingsysteem, met veel vlotte waterdoorstroming, aansluiten op een ander leidingsysteem. Als je daar gewoon een kleine pijp inlassen, zal het enorme druk op het systeem uitoefenen en mogelijk de pijp doen barsten. Omgekeerd, als je een grotere pijp inlas, krijg je slechts een stra altje water als je de kraan opendraait.

In de elektronica wordt dit ofwel weerspiegeld door, bijvoorbeeld, modderig geluid of helemaal geen geluid uit de luidsprekers, of wat je ook op het systeem hebt aangesloten dat overbelast is. Dit is de reden waarom high-end audiosystemen vaak een versterker bevatten; ze hebben de boost in energie nodig om de impedantie goed aan te passen.

Moet ik de uitgangsimpedantie zelf berekenen?

Image
Image

Tenzij je je eigen circuits op maat maakt, is het zware werk al voor je gedaan. Elk apparaat waarvoor de uitgangsimpedantie relevant is, zoals een versterker of een set luidsprekers, heeft de uitgangsimpedantie en ingangsimpedantie als onderdeel van de algemene specificaties van het apparaat. Deze vind je eenvoudig online of in de gebruikershandleiding. In de meeste gevallen zullen goedkopere apparaten, zoals oordopjes, een lagere impedantie hebben dan dure hoofdtelefoons met gesloten cups.

Onthoud echter dat dit moet "overeenkomen" over de hele keten van apparaten. Als u bijvoorbeeld een audiospeler, een kabel en een set luidsprekers hebt, moet de uitgangsimpedantie van de speler overeenkomen met de ingangsimpedantie van de kabel en moet de uitgangsimpedantie van de kabel overeenkomen met de ingangsimpedantie van de luidsprekers.

Aanbevolen: