Wat is een richt-en-schietcamera?

Inhoudsopgave:

Wat is een richt-en-schietcamera?
Wat is een richt-en-schietcamera?
Anonim

Een point-and-shoot-camera is een camera in zakformaat, meestal met autofocus, ontworpen voor eenvoud. Richt-en-schietcamera's kunnen vanwege hun kleine formaat P&S-camera's of compactcamera's worden genoemd.

Net als alle andere cameratypes hebben ze hun voor- en nadelen.

  • Betaalbaar; veel beschikbaar voor minder dan $ 100.
  • Geautomatiseerde functionaliteit; maak snel en gemakkelijk een foto zonder je druk te maken over instellingen.
  • Bereik van geavanceerde instellingen.
  • Geen optische zoekers en veel kleinere optische zoommogelijkheden.
  • Weinig controles voor scherptediepte.
  • Niet geweldig voor motion capture.

Functies die point-and-shoot camera's aantrekkelijk maken

Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van een camera voor richten en fotograferen is de geautomatiseerde functionaliteit: de mogelijkheid om de camera snel en gemakkelijk op een onderwerp te richten en een foto te maken. De camera doet al het werk, van het aanpassen van het belichtingsniveau tot het scherpstellen van de camera en het beslissen of een flitser nodig is. Dat maakt ze een uitstekende keuze voor iemand die gewoon snel een foto wil maken zonder na te hoeven denken over de instellingen die ervoor zorgen dat de foto perfect is.

Image
Image

De meeste point-and-shoot-camera's zijn zo ver gevorderd dat ze mogelijk enkele semi-handmatige bedieningselementen bevatten. Scènemodi zijn bijvoorbeeld een populaire manier om onder bepaalde omstandigheden de best mogelijke foto te maken, zoals landschapsfotografie, close-upfoto's van bloemen en groen, of portretten van vrienden en familie.

De mogelijkheid om verbinding te maken met een draadloos netwerk via Wi-Fi of met een ander apparaat via Bluetooth is een andere functie die aan veel point-and-shoot-camera's is toegevoegd. Gebruikers kunnen automatisch afbeeldingen naar hun smartphone, computer, sociale media of cloudopslag sturen zonder erbij na te denken. Rechtstreeks bewerken vanaf het LCD-scherm van de camera en rechtstreeks afdrukken vanaf de camera zijn ook functies die amateurfotografen handig vinden.

Extra functies die de meeste point-and-shoot-camera's hebben, zijn onder meer:

  • Compact formaat, wat het dragen van een point-and-shoot camera in bijna alle situaties gemakkelijker maakt.
  • GPS voor het taggen van de locatie waar een foto is genomen.
  • Beeldstabilisatie om ervoor te zorgen dat elke foto kristalhelder is.
  • Gezichtsdetectie die bijna garandeert dat elk gezicht op een foto scherp is.
  • Glimlachdetectie die u waarschuwt wanneer iemand in het frame niet lacht.
  • Digitale zoommogelijkheden waarmee u kunt scherpstellen op onderwerpen ver in de verte of geweldige close-upfoto's kunt maken.
  • 4K HD-videomogelijkheden, zodat u homemovies of stilstaande beelden vanaf hetzelfde apparaat kunt opnemen.
  • Sociale media worden rechtstreeks vanaf de camera geüpload, zodat u niet hoeft te wachten om uw foto's te delen.
  • Remote zoeker waarmee u uw opnamen rechtstreeks vanaf een smartphone of tafel kunt kiezen (en scherpstellen).

De nadelen van richten en schieten

Hoewel point-and-shoot-camera's geweldig zijn voor fotografen die gewoon snel een foto willen maken, zijn ze waarschijnlijk niet de juiste keuze voor iedereen die meer controle wil over de foto's die ze maken. Met weinig point-and-shoot-camera's kan de fotograaf bijvoorbeeld de scherptediepte regelen. Alles in het frame is scherp of niets is.

De meeste point-and-shoot-camera's hebben ook geweldige digitale displays en zoommogelijkheden, maar geen optische zoeker en veel kleinere optische zoommogelijkheden. Voor fotografen die geïnteresseerd zijn in het inzoomen op een element van een foto, kan dit ontmoedigend zijn omdat digitale zoom softwaremogelijkheden gebruikt om pixels in een afbeelding in te vullen, wat kan leiden tot een enigszins wazig, onscherp beeld wanneer u het vergroot. Optische zoom daarentegen wordt bereikt met behulp van de camerahardware, dus de vastgelegde afbeelding is de werkelijke afbeelding en ziet er veel beter uit wanneer deze wordt vergroot.

Image
Image

Richt-en-schietcamera's zijn meestal ook een slechte keuze voor iedereen die actiefoto's wil maken. Als je hoofddoel met een camera bijvoorbeeld is om geweldige foto's te maken van je ontluikende voetbalster, ben je misschien teleurgesteld in een point-and-shoot-camera. De meeste bieden geen handmatige bediening van sluitertijden, dus wanneer u de foto maakt, kan deze niet snel genoeg "maken" om een helder, helder beeld vast te leggen. In plaats daarvan krijg je een zekere mate van onscherpte, wat handig kan zijn bij artistieke fotografie, maar niet als je een duidelijke foto wilt maken van je atleet die het winnende doelpunt maakt.

Prijzen voor richten en schieten

Eens was de prijsstelling waar point-and-shoot-camera's echt de dag wonnen. Het is nog steeds niet ongewoon om een point-and-shoot-camera te kopen voor minder dan $ 100. Er zijn echter ook point-and-shoot-camera's op de markt die bijna net zoveel kunnen kosten als een instapbridge-camera of DSLR-camera.

Gegeven dat, hoe kies je welke camera het beste is? De vraag is echt een kwestie van controle. Wil je hier en daar een paar snelle foto's kunnen maken met een zekere mate van zekerheid dat de opname er helder en scherp uit komt te zien? Zo ja, dan zal een point-and-shoot waarschijnlijk alles doen wat je nodig hebt.

Als je meer controle wilt, optische zoommogelijkheden wilt of van plan bent regelmatig actiefoto's te maken, dan is een bridgecamera of een DSLR een betere optie.

Aanbevolen: