Wat is bandbreedtebeperking? Waarom doet iemand het?

Inhoudsopgave:

Wat is bandbreedtebeperking? Waarom doet iemand het?
Wat is bandbreedtebeperking? Waarom doet iemand het?
Anonim

Bandwidth throttling is een doelbewuste vertraging van de beschikbare bandbreedte.

Met andere woorden, en in het algemeen, is het een opzettelijke verlaging van de "snelheid" die doorgaans beschikbaar is via een internetverbinding.

Bandbreedtebeperking kan optreden op verschillende plaatsen tussen uw apparaat (zoals uw computer of smartphone) en de website of service die u via internet gebruikt.

Waarom zou iemand bandbreedte willen beperken?

Image
Image

U, als gebruiker van een internetverbinding of dienst, profiteert zelden van bandbreedtebeperking. Heel eenvoudig, bandbreedtebeperking betekent het beperken van hoe snel je toegang hebt tot iets wanneer je online bent.

Bedrijven langs het pad tussen jou en je webgebaseerde bestemming hebben daarentegen vaak veel te winnen bij bandbreedtebeperking.

Een ISP kan bijvoorbeeld de bandbreedte op bepaalde tijden van de dag beperken om de congestie over hun netwerk te verminderen, waardoor de hoeveelheid gegevens die ze in één keer moeten verwerken, wordt verminderd, waardoor ze niet meer en snellere apparatuur hoeven te kopen om internetverkeer op dat niveau afhandelen.

Een andere reden waarom een serviceprovider de bandbreedte zou kunnen beperken, is om gebruikers een manier te bieden om de beperking te vermijden door te betalen voor een duurdere service die de bandbreedte niet beperkt. Met andere woorden, het beperken van de bandbreedte kan een stimulans zijn om zware gebruikers aan te moedigen hun abonnement te upgraden.

Hoewel zeer controversieel, beperken ISP's soms ook de bandbreedte alleen wanneer het verkeer op het netwerk van een bepaald soort is of van een bepaalde website. Een ISP kan bijvoorbeeld de bandbreedte van een gebruiker alleen beperken wanneer grote hoeveelheden gegevens worden gedownload van Netflix of worden geüpload naar andere apparaten via P2P-bestandsdeling (bijv.g., torrent-sites).

Soms zal een ISP alle soorten verkeer voor een gebruiker afremmen nadat een bepaalde drempel is bereikt. Dit is een manier waarop ze "lichtjes" de geschreven, of soms ongeschreven, bandbreedtelimieten afdwingen die bestaan bij de verbindingsplannen van sommige ISP's.

ISP-gebaseerde bandbreedtebeperking komt het meest voor, maar het kan ook gebeuren binnen bedrijfsnetwerken. Uw computer op het werk kan bijvoorbeeld een kunstmatige limiet hebben voor de verbinding met internet omdat de systeembeheerders besloten er een te plaatsen.

Aan de andere kant van het spectrum zal soms een eindservice zelf de bandbreedte beperken. Een cloudback-upservice kan bijvoorbeeld de bandbreedte beperken tijdens de grote initiële upload van uw gegevens naar hun servers, waardoor uw back-uptijd drastisch wordt vertraagd, maar ze veel geld besparen.

Evenzo kunnen Massively Multiplayer Online Game (MMOG)-services op bepaalde tijden ook de bandbreedte beperken om te voorkomen dat hun services overbelast raken en crashen.

Aan de andere kant ben jij, de gebruiker, die misschien zelf de bandbreedte wil beperken bij het downloaden of uploaden van gegevens. Dit type beperking wordt gewoonlijk bandbreedtecontrole genoemd en wordt hoogstwaarschijnlijk gedaan om te voorkomen dat alle bandbreedte voor dat ene doel wordt gebruikt.

Het downloaden van een grote video op volle snelheid op je computer kan bijvoorbeeld voorkomen dat de kinderen Netflix in de andere kamer streamen, of YouTube-buffer maken, omdat het geen snel genoeg verbinding kan houden om de video naadloos af te spelen terwijl je de meeste bandbreedte gebruikt voor het downloaden van een bestand.

Een programma voor bandbreedtecontrole kan congestie op uw eigen netwerk helpen verminderen op vrijwel dezelfde manier als throttling de bandbreedte op bedrijfsnetwerken regelt. Het is vaak een functie in programma's die veel verkeer verwerken, zoals torrent-clients en downloadmanagers.

Hoe weet ik of mijn bandbreedte wordt beperkt?

Image
Image

Als je vermoedt dat je ISP de bandbreedte aan het beperken is omdat je een maandelijkse drempel hebt bereikt, kan een internetsnelheidstest die meerdere keren per maand wordt uitgevoerd daar licht op werpen. Als uw bandbreedte tegen het einde van de maand plotseling afneemt, kan dit aan de hand zijn.

ISP-bandbreedtebeperking die is gebaseerd op het type verkeer, zoals torrent-gebruik of Netflix-streaming, kan met enige zekerheid worden getest met The Internet He alth Test of M-Lab, gratis verkeersvormende tests.

Andere soorten bandbreedtebeperking zijn moeilijker te testen. Als u vermoedt dat het bedrijfsnetwerk enige beperking heeft ingeschakeld, vraag het dan aan uw vriendelijke IT-medewerker op kantoor.

Elke bandbreedtebeperking aan het uiteinde, zoals een MMOG, een cloudback-upservice, enz., wordt waarschijnlijk ergens in de helpdocumentatie van de service uitgelegd. Als je iets niet kunt vinden, vraag het ze dan gewoon.

Is er een manier om bandbreedtebeperking te voorkomen?

Image
Image

Virtual Private Network (VPN)-services zijn soms handig om bandbreedtebeperking te omzeilen, vooral als het uw ISP is die het doet.

Deze services verbergen het soort verkeer dat tussen je netwerk thuis en de rest van het internet stroomt. Dus bijvoorbeeld op een VPN lijkt je 10 uur per dag Netflix-binge-watching die vroeger je verbinding vertraagde, nu niet op Netflix voor je ISP.

Als je te maken hebt met bandbreedtebeperking door je ISP bij het gebruik van torrent-bestanden, kun je overwegen een webclient te gebruiken. Hiermee kun je een gewone webbrowserverbinding gebruiken die de service de torrent voor je laat downloaden, wat voor je ISP lijkt op een normale browsersessie.

Elke lokale bandbreedtebeperking door uw netwerkbeheerders op het werk is minder vermijdbaar, zo niet onmogelijk, hoogstwaarschijnlijk omdat u waarschijnlijk ook geen VPN-service mag gebruiken, waarvoor bepaalde wijzigingen op uw computer nodig zijn.

Nog moeilijker te vermijden is beperking op het eindpunt, het soort dat wordt afgedwongen door de service waarmee u verbinding maakt of gebruikt.

Dus, als dit bijvoorbeeld een probleem voor je was met een online back-upservice, zou je vanaf het begin het beste kunnen kiezen voor een service die dat niet doet.

FAQ

    Hoe stop je bandbreedtebeperking?

    De beste manier om bandbreedtebeperking te voorkomen, is door uw internetgebruik in de gaten te houden en de datalimiet van uw ISP niet te overschrijden. Als je constant overgaat, wil je misschien een plan met een hogere limiet. Hoewel openbare Wi-Fi-netwerken enkele risico's met zich meebrengen, kan het gebruik van die bij uw lokale Starbucks of bibliotheek de hoeveelheid gegevens die u gebruikt verminderen en u helpen onder de limiet te blijven.

    Hoe kunt u contact opnemen met de FCC over ISP-bandbreedtebeperking?

    Als u denkt dat uw ISP uw bandbreedte illegaal beperkt, kunt u een consumentenklacht indienen op de website van de FCC. De FCC zal uw klacht voorleggen aan uw ISP, die vervolgens 30 dagen de tijd heeft om te reageren.

Aanbevolen: