TP-Link Archer AX6000 Review: beter dan de Nighthawk AX12?

Inhoudsopgave:

TP-Link Archer AX6000 Review: beter dan de Nighthawk AX12?
TP-Link Archer AX6000 Review: beter dan de Nighthawk AX12?
Anonim

Bottom Line

De TP-Link Archer AX6000 heeft zo ongeveer alles wat je zoekt in een draadloze router, behalve een aantrekkelijk ontwerp.

TP-Link Archer AX6000 8-Stream Wi-Fi 6-router

Image
Image

We hebben de TP-Link Archer AX6000 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Wi-Fi 6-routers, zoals de TP-Link Archer AX6000, blijven op de markt komen en beloven hogere snelheden en betere netwerkprestaties. U hoort misschien meer over Wi-Fi 6, de volgende generatie Wi-Fi die kan helpen de gegevensstroom op overvolle netwerken te verbeteren en zelfs een verbeterde batterij-efficiëntie op uw aangesloten apparaten te bevorderen. De meeste Wi-Fi 6-routers zijn nog steeds behoorlijk duur, met prijzen die schommelen in het bereik van $ 250 tot $ 500 (plus). De TP-Link Archer AX600 is geprijsd in het lagere bereik, maar heeft nog steeds een indrukwekkende lijst met specificaties, inclusief smart home-compatibiliteit, meerdere poorten, krachtige hardware en enkele van de nieuwste en beste functies. Ik heb de TP-Link Archer AX6000 getest om te zien hoe de langeafstandsrouter in de echte wereld presteert.

Ontwerp: Meerdere antennes

De TP-Link Archer is niet bepaald een showstopper, maar hij is redelijk aantrekkelijk. Het is allemaal zwart, vierkant van vorm en heeft een aanzienlijke hoeveelheid ventilatie langs de bovenkant. Het apparaat lijkt op een omgekeerde spin wanneer de antennes omhoog staan. De router is aan de grotere kant, maar ziet er niet te omvangrijk of opdringerig uit. Het is een vierkant van 10,3 inch bij 10,3 inch en de antennes zwaaien uit de zijkanten. De antennes kunnen slechts 90 graden worden versteld, van plat naar boven, en je kunt ze niet multidirectioneel aanpassen.

TP-Link is erin geslaagd veel in de behuizing van de AX6000 te stoppen. Het hoofdindicatielampje zit bovenop, pal in het midden van de router gepositioneerd. Aan de achterkant bevinden zich een aan / uit-knop, een voedingspoort, acht LAN-poorten, een WAN-poort en de resetknop. De resterende kleine bedieningsknoppen bevinden zich aan de voorkant en twee extra poorten (een USB-A- en USB-C-poort) bevinden zich aan de zijkant.

Image
Image

Setup: Snel en gemakkelijk

Het installatieproces duurde ongeveer vijf minuten. U kunt de TP Link-portal gebruiken of u kunt de Tether-app op uw mobiele apparaat gebruiken. Er staat een QR-code in de snelstartgids, zodat u de app kunt vinden, of u kunt ernaar zoeken in de App Store. Nadat u de app hebt gedownload, klikt u op de knop + om een apparaat toe te voegen, selecteert u Archer AX6000 en volgt u de aanwijzingen.

Ik heb een apart 2,4 en 5 GHz netwerk gemaakt, maar er is ook een slimme verbindingsoptie waarbij je het systeem een netwerkband kunt laten toewijzen op basis van optimale prestaties.

Connectiviteit: 8 streams en wifi 6

De dual-band TP-Link Archer AX6000 heeft een maximale snelheid van 4804 Mbps via 5 GHz en 1148 Mbps via 2,4 GHz. Het is onwaarschijnlijk dat u zulke hoge snelheden zult zien, aangezien deze snelheden aangeven waartoe de router in staat is in de perfecte omgeving met razendsnelle providersnelheden en maximale apparatuur.

Voor bekabelde apparaten heeft de AX6000 veel Ethernet-poorten, meer dan de Nighthawk RAX120. Het heeft in totaal acht LAN-poorten van 1 gigabyte, evenals een WAN-poort van 2,5 gigabyte.

Image
Image

Netwerkprestaties: de snelste router die ik heb getest

De internetsnelheid van mijn serviceprovider is 500 Mbps in mijn testhuis, wat niet slecht is. Op een Wi-Fi 6-compatibele telefoon klokte de AX6000 483 Mbps terwijl hij op anderhalve meter afstand van de router stond. Toen ik naar het andere uiteinde van mijn 1.600 vierkante meter testhuis reisde naar een kamer waar ik meestal dode zones ervaar, daalde de snelheid tot 442 Mbps.

Ik heb ook snelheden getest op een apparaat dat niet compatibel is met Wi-Fi 6, een goedkope IdeaPad-laptop. Ik gebruikte de smart connect-functie, waardoor de router kon beslissen welke band optimaal was. Naast de router stond de snelheid op 398 Mbps. In mijn "dode zone-kamer", waar ik meestal drop-offs ervaar, daalde de snelheid, maar kwam nog steeds uit op een respectabele 351 Mbps. Dit is de snelste router die ik ooit heb getest.

Vanaf het moment dat ik de Archer AX6000 heb aangesloten, heb ik geen dode zones of verbindingsproblemen ondervonden op een van de apparaten in mijn testhuis. Ik heb een grote achtertuin en zelfs in de achterste hoek kan ik nog steeds een duidelijke verbinding krijgen op mijn laptop. De Archer AX6000 bood een snelle, stabiele, buffervrije verbinding, zelfs bij gebruik van meerdere gaming- en streaming media-apparaten. Ik had geen probleem om tegelijkertijd een gaming-pc, twee PlayStations en twee FireTV's te gebruiken.

Image
Image

Belangrijkste kenmerken: TP-Link HomeCare

Onder de motorkap heeft de AX6000 een 1,8 GHz quad-core CPU, 1 GB RAM en 128 MB flashgeheugen. Omdat de Archer AX6000 een Wi-Fi 6-router is, bevat deze geavanceerde technologieën zoals OFDMA die een sneller en efficiënter netwerk bevorderen. Beamforming-technologie geeft het de mogelijkheid om wifi-signalen te concentreren op de apparaten die voor jou het belangrijkst zijn, terwijl bereikversterking ervoor zorgt dat het signaal verder kan reizen. Bij de release wachtte de Archer AX6000 nog steeds op WPA3-codering, maar het bedrijf zegt op zijn website dat WPA3 binnenkort zou moeten verschijnen.

De AX6000 heeft een USB-A- en een USB-C-poort, zodat u een externe harde schijf kunt aansluiten en bestanden kunt delen via uw netwerk. Het is ook compatibel met Alexa en IFTTT, dus je kunt spraakopdrachten gebruiken om je router te bedienen. Je kunt dingen zeggen als "Alexa, pauzeer PlayStation 30 minuten" of "Alexa, vraag TP-Link om het gastnetwerk in te schakelen."

Er is ook een slimme verbindingsoptie waarbij u het systeem een netwerkband kunt laten toewijzen op basis van optimale prestaties.

Software: TP-Link Tether-app

U kunt uw netwerk op afstand beheren via de Tether-app. U kunt apparaten beheren: specifieke apparaten blokkeren, prioriteit instellen en ouderlijk toezicht instellen voor individuele apparaten of groepen apparaten. De app bevat ook HomeCare, een verzameling functies die een snel, stabiel en veilig netwerk bevorderen. U kunt ouderlijk toezicht instellen, antivirusbescherming inschakelen en prioriteit geven aan online activiteiten voor streaming, gamen, surfen op het web en meer. Er is een snelheidstestfunctie die rechtstreeks door Ookla in de app wordt aangedreven, evenals andere tools voor het beheren van uw netwerk.

De app is een ingekorte versie van wat er op de website staat, dus je hebt geen toegang tot alle functies van de app. De app leidt je naar de TP-Link-site voor bepaalde functies, zoals het instellen van een VPN, het maken van IPv6 en NAT-forwarding.

Image
Image

Prijs: Niet slecht

De TP Link Archer AX6000 wordt meestal verkocht voor $ 300. Hoewel het op geen enkele manier een budgetrouter is, is de prijs zeer redelijk gezien de functies, hardware, software en snelheid van de router.

Dit is de snelste router die ik ooit heb getest.

TP-Link Archer AX6000 vs. Netgear Nighthawk AX12 AX6000

De TP-Link Archer AX6000 en Netgear Nighthawk AX12 (zicht op Amazon) lijken in sommige opzichten op elkaar. Het zijn beide dual-band Wi-Fi 6-routers en ze beschikken over veel van dezelfde technologieën zoals OFDMA, beamforming en smart connect. Ze hebben allebei quad-coreprocessors, behalve dat de processor van de Nighthawk 2,2 GHz is en de TP-Link Archer slechts een CPU van 1,8 GHz heeft. De Nighthawk AX12 is een 12-stream router (vergeleken met acht streams voor de Archer), en de Nighthawk beschikt over het WPA3-beveiligingsprotocol, terwijl de Archer AX6000 nog geen WPA3 heeft.

De Nighthawk AX12 is ongeveer $ 100 meer dan de Archer AX6000, en de AX12 heeft betere specificaties dan de TP-Link. Maar ondanks zijn lagere prijs, overtreft de TP-Link de Nighthawk op een paar gebieden. TP-Link Archer AX6000 heeft meer Ethernet-poorten, bevat antivirusbescherming en heeft een betere integratie met smart home-platforms. In mijn testhuis klokte de TP-Link Archer AX6000 iets hogere snelheden dan de Nighthawk AX12.

Een van de snelste routers in zijn prijsklasse

De TP-Link Archer AX6000 kan vrijwel alles aan.

Specs

  • Productnaam Archer AX6000 8-Stream Wi-Fi 6 Router
  • Product Merk TP-Link
  • SKU 845973099763
  • Prijs $400.00
  • Productafmetingen 10,3 x 10,3 x 2,4 inch.
  • Encryptietype WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK
  • Garantie 2 jaar
  • Firewall-type SPI
  • OFDMA Ja
  • Aantal Atennes 8
  • Aantal banden 2
  • Aantal LAN-poorten 8
  • Extra poorten USB type C, USB type A
  • WAN-poort 2,5 Gbps
  • Processor 1,8 GHz quad-core CPU

Aanbevolen: