Ikea's nieuwe platenspeler ziet er beter uit dan verwacht

Inhoudsopgave:

Ikea's nieuwe platenspeler ziet er beter uit dan verwacht
Ikea's nieuwe platenspeler ziet er beter uit dan verwacht
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Ikea's nieuwe Obegränsad platenspeler zal dit najaar in de verkoop gaan.
  • Het gebruikt een goede cartridge en naald, dus het klinkt misschien geweldig.
  • Ikea verkocht voor het laatst een platenspeler in 1973.
Image
Image

Ikea's Kallax-planken zijn al lang een favoriet voor het bewaren van platen. Nu zal Ikea je iets verkopen om ze op te spelen.

Ikea's nieuwe Ikea's Obegränsad-collectie bestaat uit een zeer oncomfortabel ogende fauteuil, een bureau voor muzikanten en een coole, boxy ogende platenspeler. Van deze is de Obegränsad-platenspeler de meest interessante - het is niet zo dat het iemand zal verbazen dat Ikea toch nog een tafel en stoel verkoopt. Maar is dit een teken dat de terugkeer van vinyl nu volledig mainstream is? Of is dit weer een van de decoratieve accessoires van Ikea, die het niet waard zijn om te kopen vanwege het geluid?

"Naar mijn mening lijkt dit een degelijke draaitafel te zijn voor iemand die helemaal nieuw is in de hobby", vertelde Michael L. Moore van Devoted to Vinyl aan Lifewire via e-mail. "Ik denk dat als de heropleving van vinyl je aandacht heeft getrokken en je enthousiast bent om je teen in het water te dompelen zonder al te veel geld te hoeven besteden aan een duurdere platenspeler, dan is deze Ikea-draaitafel (ervan uitgaande dat je geniet van zijn blokkerige esthetiek)) is zeker het overwegen waard."

Vinylexplosie

Ikea verkocht voor het laatst een platenspeler in 1973; sindsdien is vinyl ingestort, teruggekomen en wordt het nu elk jaar populairder. En hoewel veel van de kennis voor het maken van hoogwaardige cassettespelers, cassettebandjes en polaroidfilm verloren is gegaan, lijken vinylplaten een levensvatbare toekomst te hebben, ondanks industriële problemen.

Image
Image

De grote platenmaatschappijen hebben bijvoorbeeld de capaciteit van het kleine aantal vinylpersen verzadigd, waardoor kleinere klanten lang, lang moeten wachten om hun platen te laten drukken. Aan de andere kant opende Jack White Third Man in 2017 een gloednieuwe perserij in Detroit.

En in tegenstelling tot cassettespelers, die grotendeels werden toegeëigend door iPods en MP3-spelers, zijn telefoons, draaitafels en platenspelers in productie gebleven tijdens de overstap naar digitaal, waarbij bedrijven zoals het Britse Rega naast zijn klassiekers nieuwe modellen introduceerden. Hoewel het correct is om te zeggen dat er een heropleving van vinyl is, is het een feit dat het nooit echt is verdwenen.

Gereedschap of speelgoed?

Ikea's Obegränsad-platenspeler is een cool ogende, boxy-machine, mede ontworpen door elektronische muziekartiesten Swedish House Mafia. Het heeft een ingebouwde phono-voorversterker, wat betekent dat je het rechtstreeks kunt aansluiten op elke stereo-installatie of luidsprekers die je al hebt, in plaats van dat je een gespecialiseerde versterker nodig hebt. Het beknibbelt ook niet op belangrijke basisprincipes.

"Ik vind het eigenlijk leuk dat deze platenspeler (volgens de reclamebeelden) lijkt te worden geleverd met een Audio-Technica-cartridge", zegt Moore. "[Het is] ook volledig automatisch - je hoeft de naald niet handmatig in de plaatgroef te plaatsen, of fysiek op te staan en de toonarm terug te plaatsen in de armleuning of zelfs de draaitafel uit te schakelen. Het gebeurt allemaal automatisch."

Image
Image

Ikea bevestigt dit zelf en noemt "een vervangbare cartridge en naald van bekend merk en goede kwaliteit" en "een degelijke, solide algehele constructie".

Een ander leuk detail is dat het wordt gevoed door USB, waardoor het gemakkelijk is om een bron te vinden.

Het is moeilijk om de eenheid te beoordelen totdat we er een kunnen gebruiken, en het gebrek aan prijsgegevens maakt de zaken nog ingewikkelder. Maar in het persbericht van Ikea staat dat het bedoeld is als een geschenk, waaruit we kunnen afleiden dat het niet te duur zal zijn.

"[Deze draaitafel is] het bewijs dat de vinylrevolutie veel verder is gegaan dan de audiofiele luisterruimtes", zegt ontwerper Jonathan Patronski op Twitter.

Een deel van de aantrekkingskracht van vinyl is de visuele esthetiek van de platen zelf, de hoezen en hoeskunst en de apparaten. De Obegränsad past hier precies in, zoals je van Ikea mag verwachten. Maar als je tussen de regels door leest, lijkt het er ook op dat de Zweedse meubelgigant een apparaat wil maken dat echt goed is, in tegenstelling tot veel van de fashion-first stukken die te koop zijn in plaatsen zoals Urban Outfitters.

Vinyl ziet eruit alsof het blijft hangen en hopelijk een duurzame industrie wordt. Niemand heeft het nodig of wil dat het terugkeert naar de hoogten van de gouden eeuw. Zolang we wereldwijd voldoende capaciteit hebben om platen te maken en genoeg kleine, toegewijde bedrijven die geweldige draaitafels blijven maken, zitten we goed. En het lijkt erop dat Ikea daar nu weer deel van uitmaakt.

Aanbevolen: