Netgear Nighthawk X10 AD7200 Router Review: razendsnelle wifi-snelheden

Inhoudsopgave:

Netgear Nighthawk X10 AD7200 Router Review: razendsnelle wifi-snelheden
Netgear Nighthawk X10 AD7200 Router Review: razendsnelle wifi-snelheden
Anonim

Bottom Line

De Netgear Nighthawk X10 AD7200 is een fantastische router als je kunt profiteren van de razendsnelle 60GHz 802.11ad-snelheden, maar de meeste gebruikers zullen beter investeren in een alternatief dat 802.11ax ondersteunt.

Netgear Nighthawk X10 AD7200-router

Image
Image

We hebben de Netgear Nighthawk X10 AD7200-router gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Netgear Nighthawk X10 AD7200 is een tri-band router met WiGig-ondersteuning die is gebouwd op de 802.11ad-standaard in plaats van 802.11ax. Dat betekent dat het werkt op de 60GHz-, 5GHz- en 2.4GHz-banden, maar je moet apparaten hebben die ook de 802.11ad-standaard gebruiken om toegang te krijgen tot die supersnelle 60GHz-band. Met MU-MIMO-ondersteuning, vier externe actieve antennes en Plex Media Server ingebouwd, heeft deze router een aantal serieuze karbonades. Maar de meeste gebruikers zullen nooit de volledige mogelijkheden gebruiken.

Ik heb onlangs een Netgear Nighthawk X10 uitgepakt en op mijn eigen draadloze netwerk aangesloten om te zien hoe hij in de echte wereld presteert. Gedurende enkele uren intensief testen en een paar dagen meer casual gebruik, testte ik verbindingssnelheden op verschillende afstanden, het gemak van installatie en gebruik, en meer.

Design: Netgear blijft indruk maken met zijn ongebruikelijke ontwerpen

Ik heb veel Netgear-routers getest, en dit v alt ergens tussen de ste alth-bommenwerperhoeken van de Nighthawk AC-serie en de gelikte vliegende vleugelontwerpen die te zien zijn in de Nighthawk RAX-routers.

De body van de Nighthawk X10 is vierkant, met een enorme zandloperuitsparing aan de bovenkant die een ademend metalen gaasoppervlak onthult. De vier externe actieve antennes zijn stevig, doen denken aan hun indrukwekkende kracht en zijn versierd met rustgevende blauwe LED's.

Een rij LED-indicatoren marcheert over het schuine vooroppervlak van de router, gemakkelijk leesbaar, of deze nu aan de muur is bevestigd of op uw bureau wordt achtergelaten, en biedt een visuele bevestiging van gegevensoverdracht vanaf internet, via elke draadloze band en het gastnetwerk, elke USB-poort, de 10G-verbinding en elke afzonderlijke Ethernet-verbinding.

De meeste connectoren bevinden zich aan de achterkant, samen met een fysieke schakelaar om de LED's op de antennes uit te schakelen. Voor connectoren krijg je een Ethernet-aansluiting om verbinding te maken met uw modem, zes afzonderlijke Ethernet-aansluitingen om andere apparaten aan te sluiten, een 10G LAN SFP+-connector, stroomingang en een fysieke aan/uit-schakelaar.

Twee USB 3.0 type A-connectoren bevinden zich aan de linkerkant van de router, gezien vanaf de voorkant. Deze kunnen worden gebruikt om USB-thumbdrives of SSD's aan te sluiten om de ingebouwde Plex Media Server te vullen en multimedia-inhoud door te sturen naar apparaten in uw hele huis.

Image
Image

Instelproces: geen gedoe van begin tot eind

Het instellen van de Netgear Nighthawk X10 AD7200 was eenvoudig, van het uitpakken tot het aansluiten op mijn netwerk. In tegenstelling tot de meeste routers wordt de Nighthawk X10 volledig gemonteerd geleverd. Elke antenne is omhuld met een beetje beschermend plastic, maar zelfs dat glijdt er meteen af. De router is in principe klaar om direct uit de doos te gebruiken, wat een grote tijdbesparing oplevert.

Bij veel routers die ik test, moet de modem opnieuw worden opgestart, wat een beetje lastig is omdat mijn netwerk is ingesteld met de modem en router in verschillende kamers. De Nighthawk X10 AD7200 vereiste zo'n herstart niet. Ik kon de routerlogin.net-site van Netgear starten zodra ik de Ethernet-kabel had aangesloten, en het installatieproces was daarna bijna volledig geautomatiseerd.

De Nighthawk X10 had wel een firmware-update nodig zodra ik hem had ingesteld, maar dat duurde maar een paar minuten. Je zult ook wat extra tijd moeten besteden als je je wilt verdiepen in extra functies, zoals de ingebouwde Plex Media Server, maar het basisconfiguratieproces is echt snel voorbij.

Image
Image

Connectiviteit: AD7200 tri-band met MU-MIMO en 10G SFP+

De Netgear Nighthawk X10 AD7200 is een AD7200 tri-band router, wat betekent dat hij 1733 Mbps kan leveren via een 5 GHz draadloos netwerk, 800 Mbps via een 2,4 GHz-netwerk en maar liefst 4600 Mbps via een 60 Hz-netwerk. Dat laatste is de belangrijkste functie hier, aangezien alleen 802.11ad-routers zoals deze een supersnel 60GHz-netwerk hebben.

Als je niet bekend bent met 802.11ad, is het een compleet andere standaard dan de meer gebruikelijke 802.11ax. Hoewel 802.11ax de opvolger is van 802.11ac, is de 802.11ad-standaard in deze router een gespecialiseerde uitloper die extreem hoge snelheden en zeer korte afstanden biedt.

Ook wel WiGig genoemd vanwege zijn hoge snelheden, 802.11ad ondersteunt snelheden tot 7 Gbps en transmissieafstanden tot 30 voet wanneer beamforming wordt gebruikt, maar de prestaties in de echte wereld bereiken doorgaans een maximum van ongeveer 15 tot 20 voet en kan niet door muren of andere obstakels gaan.

Naast de 60GHz WiGig-band, creëert deze router ook gelijktijdige 5GHz- en 2,4GHz-netwerken voor uw apparaten die WiGig niet ondersteunen, wat waarschijnlijk de meeste of alle zijn.

Naast de 60GHz WiGig-band, creëert deze router ook gelijktijdige 5GHz- en 2,4GHz-netwerken voor uw apparaten die WiGig niet ondersteunen, wat waarschijnlijk de meeste of alle zijn.

Voor fysieke connectiviteit beschikt de Nighthawk X10 over zes Ethernet-poorten, waarvan er twee samen kunnen worden gebruikt om een enkele 2Gbps-verbinding te creëren. U krijgt ook twee USB 3.0-poorten voor het aansluiten van USB-drives en een enkele 10 Gbps SFP+ LAN-poort. Deze laatste poort is potentieel de meest interessante, en ook de meest niche, omdat je hiermee een snelle NAS-server, een secundaire switch voor meer Ethernet-poorten of andere apparaten kunt aansluiten die een heleboel hogesnelheidsbandbreedte vereisen.

Netwerkprestaties: fantastische 5GHz-prestaties, WiGig laat wat te wensen over

Aangezien dit een 802.11ad-router is en het 60GHz WiGig-netwerk hier de belangrijkste functie is, ga ik daar beginnen. Al mijn tests worden uitgevoerd met behulp van een 1Gbps Mediacom-internetverbinding via de kabel, dus elke test die op een 802.11ad-router zoals deze wordt uitgevoerd, omvat gegevensoverdrachtssnelheden binnen mijn netwerk, niet de internetverbinding. Voor testdoeleinden heb ik een laptop die ik achteraf heb uitgerust met een netwerkinterfacekaart met de QCA9005-chipset.

Met mijn testlaptop kon ik verbinding maken met het 60GHz-netwerk van de Nighthawk X10 en snelheden meten die uitkwamen op 4,6 Gbps. Het probleem is dat ik de router op het bureau naast de laptop moest plaatsen om een solide verbinding te behouden en verbindingssnelheden van bijna 4,6 Gbps vast te leggen.

Met de router in zijn normale positie, op slechts een paar meter afstand van mijn bureau, kon ik slechts een overdrachtssnelheid van iets meer dan 1 Gbps beheren. Door mijn testlaptop iets verder weg te zetten, was er een daling tot amper 300 Mbps, en de verbinding had moeite om op een afstand van 3 meter zonder obstakels te werken.

Het komt erop neer dat deze router echt geweldige snelheden biedt op zeer korte afstanden, maar het voordeel neemt sterk af en je kunt beter het 5GHz-netwerk gebruiken, zelfs op een paar meter afstand.

Image
Image

De verdienste van de Nighthawk X10, de 5GHz-netwerkprestaties overtroffen mijn stoutste verwachtingen. Met behulp van mijn 1Gbps Mediacom kabelinternetverbinding, heb ik een relatief matige 373Mbps down en 73,6Mbps up gemeten. Tegelijkertijd heb ik met behulp van een bekabelde verbinding met dezelfde router 536,8 Mbps down gemeten.

Op ongeveer 3 meter afstand van de router, met een gesloten deur in de weg, nam de downloadsnelheid toe tot 405 Mbps, met 62 Mbps hoger. Op ongeveer 15 meter afstand, met verschillende muren, apparaten en meubels in de weg, bleef de verbinding sterk met 310 Mbps down en 49,6 Mbps up. Dat is een van de beste resultaten die ik heb gezien van alle 5GHz-routers die ik heb getest.

Voor mijn laatste test nam ik mijn telefoon mee naar mijn garage op een afstand van ongeveer 30 meter, met een onredelijke hoeveelheid obstakels tussen de router en het apparaat. Op deze afstand kunnen de meeste routers helemaal geen verbinding maken, hebben ze moeite om een verbinding te behouden of trappen ze me naar de 2,4 GHz-band.

De Nighthawk X10 hield echter sterk, waarbij de downloadsnelheid daalde tot 38,8 Mbps en de uploadsnelheid tot 13,1 Mbps, maar zonder de ping aan te raken, de jitter nauwelijks verhoogde en slechts 1,2 procent pakketverlies introduceerde. Vreemd genoeg is het sterkste verkoopargument van deze 802.11ad-router misschien wel het indrukwekkend robuuste karakter van zijn 5GHz-netwerk.

Vreemd genoeg is het sterkste verkoopargument van deze 802.11ad-router misschien wel het indrukwekkend robuuste karakter van zijn 5 GHz-netwerk.

Software: Netgear's webinterface en webapp, plus Plex en meer

Netgear biedt u net als zijn andere aanbiedingen de mogelijkheid om de Nighthawk X10 te beheren met behulp van een webinterface of een smartphone-app. Ik gebruikte de webinterface en ik vond het vrij gemakkelijk te begrijpen en te navigeren, hoewel een beetje traag.

De webportal biedt u basis- en geavanceerde tabbladen, waarbij het basistabblad u een groot overzicht geeft van de status van de router. Het laat zien of het internet is verbonden, de status van uw draadloze netwerken, hoeveel apparaten zijn aangesloten en geeft u vervolgens wat informatie over de status van het ouderlijk toezicht, de ReadySHARE-functie voor het aansluiten van USB-drives en uw gast netwerk.

Het graven in geavanceerde instellingen is ingewikkelder, en het kan zijn dat je naar documentatie zoekt om een aantal opties te vinden die verborgen zijn onder verschillende niveaus van menu's.

Beyond de basis, deze router wordt geleverd met Plex Media Server ingebouwd, en je kunt hem openen en configureren via het hoofdwebportaal van Netgear. De manier waarop het werkt, is dat je opslagmedia kunt aansluiten op de Nighthawk X10 via de USB-poorten of de 10G SFP+-poort en vervolgens media rechtstreeks naar Plex-clients kunt streamen.

Naast het robuuste 5GHz-netwerk, is de ingebouwde Plex-server absoluut de sterkste functie die bij deze router wordt geleverd. Ik heb een van mijn met media gevulde SSD USB-drives aangesloten en had geen problemen met streamen naar een van de Plex-clients die ik op mijn netwerk heb.

Ik heb een van mijn met media gevulde SSD USB-drives aangesloten en had geen problemen met streamen naar een van de Plex-clients die ik op mijn netwerk heb.

Prijs: niet slecht als je 802.11ad echt nodig hebt

Met een adviesprijs van $ 500 en een straatprijs die dichter bij $ 250 ligt, is de Nighthawk X10 AD7200 een moeilijke verkoop voor de meeste consumenten. Het beschikt over een draadloze technologie die niet echt is aangeslagen en waarvan de meeste consumenten gewoon niet kunnen profiteren. Voor het geld dat je aan deze router zou uitgeven, zou je een high-end 802.11ax-router kunnen krijgen.

Als je een 802.11ad-router gebruikt, dan is $ 250 niet zo'n slecht prijskaartje, vooral gezien de fantastische 5GHz-prestaties en de handige opname van Plex Media Server. Ik zou niet aanraden om je bestaande apparatuur te upgraden naar 802.11ad alleen om deze router te gebruiken, maar de Nighthawk X10 is een prima keuze als je al over de hardware beschikt om dit te ondersteunen.

Ter vergelijking: de Nighthawk Pro Gaming XR700 heeft vergelijkbare specificaties, verwisselt Plex Media Server voor een aantal gaming-centric quality of life (QoL)-functies, en heeft een straatprijs die dicht bij $ 400 ligt.

Netgear Nighthawk X10 AD7200 vs. Netgear Nighthawk RAX80

Met een adviesprijs van $ 400 en een straatprijs die dichter bij $ 350 ligt, bevindt de Nighthawk RAX80 (zie op Amazon) zich in hetzelfde algemene gebied als de Nighthawk X10. Het grote verschil tussen deze concurrerende Nighthawk-apparaten is dat de ene een 802.11ad-router is en de andere een 802.11ax-router.

In termen van real-world 5GHz-prestaties blaast de Nighthawk X10 de Nighthawk RAX80 echt uit het water. Het is belangrijk op te merken dat het testen is gedaan met 802.11ac-apparaten die niet ten volle konden profiteren van de volledige mogelijkheden van de Nighthawk RAX80, maar ik heb aanzienlijk lagere snelheden gemeten van de Nighthawk RAX80 in mijn test van 50 voet, en het was niet eens in staat om om überhaupt een 5GHz-verbinding in mijn garage te behouden.

Het komt erop neer dat de Nighthawk X10 opmerkelijk goed is met 5GHz 802.11ac-apparaten, en het is een goede keuze als je 802.11ad-apparaten hebt, maar de Nighthawk RAX80 is een betere waarde voor de toekomst, omdat hij ondersteuning biedt 802.11ax.

Sterke 5GHz-prestaties en Plex Media Center maken dit een goede optie als je een 802.11ad-router nodig hebt

De Netgear Nighthawk X10 AD7200 is een beetje een allegaartje, omdat het belangrijkste kenmerk zo niche is. Als je echt een 802.11ad-router nodig hebt, kun je er een zoeken met een sterker bereik. Deze router heeft echter fantastische prestaties op de 5GHz-band, en ook de Plex Media Server-implementatie is een zeer sterk pluspunt. Als 802.11ad-ondersteuning op korte afstand met uitstekende fallback 5GHz-prestaties u goed in de oren klinkt, dan is dit de router die u zoekt.

Specs

  • Productnaam Nighthawk X10 AD7200 Router
  • Product Merk Netgear
  • SKU R9000
  • Prijs $499.99
  • Gewicht 4.11 lbs.
  • Productafmetingen 8,8 x 6,6 x 2,9 inch.
  • Snelheid 60GHz: 4, 600Mbps; 5 GHz: 1, 733 Mbps; 2.4GHs: 800Mbps
  • Garantie 1 jaar
  • Compatibiliteit Windows 7, 8, 10, Vista, XP of 2000, macOS, UNIX, Linux Productafmetingen
  • Firewall Dubbele firewall, preventie van DoS-aanvallen
  • IPv6-compatibel Ja
  • MU-MIMO Ja
  • Aantal antennes 4
  • Aantal banden drie (92,4 GHz, 5GHz, 60 GHz)
  • Aantal bekabelde poorten 6x Gigabit LAN-poorten, 10G SPF+ LAN-poort, 2x USB-poorten, 2x USB 3.0-poorten
  • Chipset Alpine AL-514, QCA8337N
  • Bereik Zeer grote woningen
  • Ouderlijk toezicht Verbeterd ouderlijk toezicht

Aanbevolen: