TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender Review: niet zo krachtig

Inhoudsopgave:

TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender Review: niet zo krachtig
TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender Review: niet zo krachtig
Anonim

Bottom Line

Powerline-connectiviteit kan helpen om wifi naar moeilijk bereikbare hoeken van je huis te brengen, maar verwacht niet veel wifi-bereik van de TP-Link AV1300.

TP-Link TL-WPA8630 AV1300

Image
Image

We hebben de TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

In tegenstelling tot de meeste Wi-Fi-extenders die een enkel apparaat zijn - dat uw wifi-signaal van uw router herha alt om het dekkingsbereik te vergroten - de TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender (TL-WPA8630 KIT) wordt eigenlijk geleverd met twee afgeronde rechthoekige apparaten, die beide op een stopcontact kunnen worden aangesloten. En nee, het is geen volledige mesh-netwerkkit zoals Google Nest Wi-Fi.

Het "Powerline"-gedeelte van de naam is de aanwijzing: de wifi-extender van TP-Link heeft een unieke aanpak, waarbij één apparaat via een Ethernet-kabel op uw router wordt aangesloten en het signaal vervolgens via de stroomkabels van uw huis verzendt. Het andere apparaat neemt dan dat signaal op en herha alt het wifi-netwerk van de router, waar je de ontvanger ook aansluit.

Het is een aanpak met voordelen, ervan uitgaande dat de bedrading van je huis in orde is, maar ik ontdekte ook dat het herhaalde wifi-netwerk een teleurstellend beperkt bereik had. Het eindresultaat is een Wi-Fi-extender die goed werkt in een aantal zeer specifieke scenario's, maar tegenv alt in vergelijking met sommige andere opties op de markt. Ik heb de TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender meerdere dagen in mijn huis getest in verschillende scenario's.

Ontwerp: een paar plug-ins

Zoals vermeld, bestaat de TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender uit twee delen: beide zijn wit en rechthoekig en kunnen beide rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten. De adapter - de adapter die in je router wordt gehaakt - is kleiner en lichter, zonder antennes en met slechts een enkele Ethernet-poort aan de onderkant.

De wifi-extender van TP-Link heeft een unieke aanpak, waarbij één apparaat via een Ethernet-kabel op uw router wordt aangesloten en het signaal vervolgens via de stroomkabels van uw huis verzendt.

De ontvangende eenheid is rondom groter en zeker zwaarder, plus twee draaibare antennes langs de zijkanten. Aan de onderkant bevinden zich drie Gigabit Ethernet-poorten voor het aansluiten van bedrade apparaten zoals gameconsoles en computers. Beide apparaten hebben een koppelknop voor het opzetten van de powerline-verbinding, plus de ontvanger heeft een knop om de LED-lampjes uit te schakelen en een andere voor wifi-functies (instellingen kopiëren van je router of wifi uitschakelen).

Image
Image

Configuratieproces: verrassend eenvoudig

Het instellen van de TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender is grotendeels een plug-and-play-proces. U begint door de adapter rechtstreeks op een stopcontact in de buurt van uw router aan te sluiten en vervolgens een van de twee meegeleverde Ethernet-kabels te gebruiken om deze op de LAN-poort van de router aan te sluiten. Zodra de lampjes op de adapter groen worden, steekt u de extender in een stopcontact dat zich op hetzelfde elektrische circuit als de adapter bevindt. Als het huisje-pictogram op de extender ook groen wordt, dan ben je aan de slag met het powerline-internet.

Je moet echter nog steeds de wifi-informatie van je router laten kopiëren. Als uw router een WPS-knop heeft, kunt u daarop drukken en vervolgens op de Wi-Fi-knop op de extender drukken om de info automatisch te kopiëren. Als dat geen optie is of als je problemen hebt, dan kun je dezelfde informatie handmatig invoeren via de tpPLC mobiele of computer-app, evenals de webinterface. In beide gevallen heb je een naadloos wifi-netwerk binnen het bereik van de router en extender, zonder dat je handmatig tussen netwerken hoeft te schakelen op basis van locatie of signaalsterkte.

Image
Image

Connectiviteit: zeer inconsistente snelheden

De TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender kan maximale theoretische snelheden aan van 450 Mbps op het 2,4 GHz-netwerk en 867 Mbps op het 5 GHz-netwerk, waarbij MIMO (multi-in, multi-out) en beamforming-technologie worden gebruikt om verbeterde prestaties te bieden op verschillende apparaten.

Tijdens het testen doet het product goed werk door de snelheid en consistentie van het wifi-netwerk van de router te repliceren wanneer het zich dicht bij de extender bevindt. Tijdens het testen in mijn thuiskantoor, waar de ontvangst verminderd is (vooral op de 5GHz-band), heb ik de download van 68 Mbps gemeten van het 2,4 GHz-netwerk van de router en 60 Mbps van het 5GHz-netwerk. Door de extender aan te zetten, nam dat in alle opzichten toe: 73 Mbps op 2,4 GHz, 76 Mbps op 5 GHz en 75 Mbps via een van de powerline Ethernet-poorten van de extender.

Op een andere dag was het verschil tussen de bands groter en inconsistent. Ik zag 49 Mbps op het 2,4 GHz-netwerk van de router en 121 Mbps op het 5 GHz-netwerk, maar vervolgens 52 Mbps op de 2,4 GHz-band van de extender, 94 Mbps op de 5 GHz-band en 90 Mbps via Ethernet.

Het doet een solide taak om de snelheid en consistentie van het wifi-netwerk van de router te repliceren wanneer het zich in de buurt van de extender bevindt.

Ik heb meerdere afstandstests gedaan in mijn lange achtertuin met intervallen van ongeveer 25, 50 en 75 voet, met slechts één muur tussen de extender en de buitenkant. De resultaten waren aanzienlijk zwakker dan elke andere wifi-extender die ik heb getest, inclusief TPLink's eigen $30 RE22 (niet-powerline) model.

Dat snelle downloadresultaat van 49 Mbps op het 2,4 GHz-netwerk van de extender daalde tot 28 Mbps op slechts 25 voet, en vervolgens 11 Mbps op 50 voet en terug tot 16 Mbps op 75 voet. Uploadsnelheden waren ook overal tijdens afstandstests. Ondertussen zakte het resultaat van 94 Mbps 5 GHz ook naar 28 Mbps op 25 voet, vervolgens 20 Mbps op 50 voet en 14 Mbps op 75 voet.

Image
Image

Het was geen eenmalige gebeurtenis. De test op een andere dag herhalen, een resultaat van 73 Mbps op de 2. Het 4GHz-netwerk op korte afstand daalde tot 24 Mbps op 25 voet, 12 Mbps op 50 voet en slechts 4 Mbps op 75 voet. De 5GHz-band ging van 76 Mbps op korte afstand naar 65 Mbps op 25 voet, vervolgens 35 Mbps op 50 voet en 15 Mbps op 75 voet.

De TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender presteerde goed in de buurt en de gameprestaties waren soepel in Rocket League via zowel draadloze banden als de Ethernet-verbinding. Het is echter onwaarschijnlijk dat u een sterk signaal krijgt buiten een kamer of twee vanaf de locatie van de extender.

Ik heb verschillende wifi-extenders getest die momenteel op de markt zijn met dezelfde router, internetverbinding, laptop en extender-locatie, en deze vertoonde de grootste prestatiedip tijdens afstandstests.

Het is onwaarschijnlijk dat u een sterk signaal krijgt buiten een kamer of twee vanaf de locatie van de extender.

Prijs: geen geweldige all-round waarde

Voor $ 120, v alt de TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender in het midden van het peloton tussen de huidige extenders - tussen goedkopere plug-in-modellen en grotere, duurdere apparaten met grotere snelheidsmogelijkheden, groter bereik en misschien Wi-Fi 6-compatibiliteit. Als u op zoek bent naar een powerline-apparaat dat wifi-ontvangst kan leveren aan een bepaalde kamer of kamers die typisch dode zones zijn, dan is het misschien de moeite waard. Als een groter bereik echter belangrijker is dan powerline-connectiviteit, dan is dit niet het juiste apparaat voor jou.

Als een groter bereik belangrijker is dan powerline-connectiviteit, dan is dit niet het juiste apparaat voor jou.

TP-Link AV1300 vs. Netgear Nighthawk EX7300

Netgear's Nighthawk EX7300 (zie op Amazon) plug-in wifi-extender is een van de beste allround-apparaten op de markt en levert een uitstekend bereik en sterke 5GHz-snelheden voor ongeveer $ 130-150. Het maakt geen gebruik van powerline-connectiviteit, maar het presteerde buitengewoon goed bij het testen en leverde hoge snelheden en een geweldig uitgebreid bereik. Voor deze geschatte prijs is het zeker de betere optie voor de gemiddelde koper.

Een verrassend weinig krachtige extender ondanks zijn dubbele functionaliteit

Hoewel de powerline-connectiviteit aantrekkelijk is en gelukkig doodeenvoudig in te stellen, doet het zwakke draadloze bereik van de TP-Link AV1300 Powerline Wi-Fi Range Extender de aantrekkingskracht van deze extender echt teniet. Het is moeilijk aan te bevelen, gezien de sterkere concurrentie rond deze prijs, tenzij je een powerline-verbinding wilt gebruiken om de connectiviteit te verbeteren in een of twee specifieke kamers met slechte ontvangst van je router.

Specs

  • Productnaam TL-WPA8630 AV1300
  • Product Merk TP-Link
  • SKU TL-WPA8630 KIT
  • Prijs $119,99
  • Productafmetingen 5,5 x 2,7 x 1,8 inch.
  • Garantie 2 jaar
  • Poorten 4x Ethernet
  • Waterdicht N.v.t.

Aanbevolen: