Is het nuttig om SSID-uitzendingen uit te schakelen?

Inhoudsopgave:

Is het nuttig om SSID-uitzendingen uit te schakelen?
Is het nuttig om SSID-uitzendingen uit te schakelen?
Anonim

De meeste breedbandrouters en andere draadloze toegangspunten verzenden om de paar seconden automatisch hun netwerknaam - de serviceset-ID, meestal afgekort SSID - naar de open lucht. SSID-broadcasting helpt klanten om het netwerk te zien en er verbinding mee te maken. Anders moeten ze de naam weten en er een handmatige verbinding mee maken.

De meeste routers ondersteunen een schakelaar voor het wel of niet uitzenden van de SSID.

Is SSID Broadcast een netwerkbeveiligingsrisico?

Image
Image

Beschouw een analogie van een inbreker. Het is een verstandige beslissing om de deur op slot te doen bij het verlaten van het huis, omdat het voorkomt dat de gemiddelde inbreker meteen naar binnen loopt. Een vastberaden persoon zal echter ofwel door de deur breken, het slot openbreken of door een raam naar binnen gaan.

Ook al is het een betere beslissing om je SSID verborgen te houden, het is geen onfeilbare beveiligingsmaatregel. Iemand met de juiste tools en voldoende tijd kan het verkeer dat van uw netwerk komt opsnuiven, de SSID vinden en het netwerk verder penetreren. Het onderdrukken van SSID's creëert een extra wrijvingspunt, alsof je het enige huis in de buurt bent met een gesloten deur. Mensen die graag netwerkreferenties willen stelen om mee te liften op een Wi-Fi-signaal, plukken meestal het laagst hangende fruit (d.w.z. de uitgezonden SSID's binnen bereik) voordat ze de moeite nemen om een onderdrukte SSID in pakketjes te snuiven.

Hoe SSID-uitzending op een Wi-Fi-netwerk uit te schakelen

Als u SSID-broadcast wilt uitschakelen, moet u zich als beheerder aanmelden bij de router. Eenmaal binnen de routerinstellingen is de pagina voor het uitschakelen van SSID-broadcast verschillend, afhankelijk van de router. Het heet waarschijnlijk SSID Broadcast en is standaard ingesteld op Ingeschakeld.

Neem contact op met de fabrikant van je router voor gedetailleerde informatie over het verbergen van de SSID. Ga bijvoorbeeld naar de Linksys-website voor instructies met betrekking tot een Linksys-router of naar de NETGEAR-pagina voor een NETGEAR-router.

Verbinding maken met een netwerk met een verborgen SSID

De netwerknaam wordt niet getoond aan draadloze apparaten, wat de reden is voor het uitschakelen van de SSID-broadcast. Verbinding maken met het netwerk is dan niet zo eenvoudig.

Aangezien de SSID niet langer voorkomt in de lijst met netwerken die aan draadloze apparaten worden getoond, moet elk apparaat handmatig worden geconfigureerd met de profielinstellingen, inclusief de netwerknaam en beveiligingsmodus. Nadat de eerste verbinding tot stand is gebracht, onthouden apparaten deze instellingen en hoeven ze niet opnieuw speciaal te worden geconfigureerd.

Een iPhone kan bijvoorbeeld verbinding maken met een verborgen netwerk via de Settings app in de Wi-Fi >Overig menu.

Moet u SSID-uitzending op uw thuisnetwerk uitschakelen?

Thuisnetwerken vereisen het gebruik van een zichtbare SSID, tenzij het netwerk verschillende toegangspunten gebruikt waartussen apparaten zwerven. Als uw netwerk een enkele router gebruikt, is het uitschakelen van deze functie een afweging tussen de potentiële beveiligingsvoordelen en een verlies aan gemak bij het instellen van nieuwe thuisnetwerkclients.

Het onderdrukken van de SSID verlaagt het profiel van uw wifi-netwerk met naburige huishoudens. De extra inspanning om SSID's handmatig in te voeren op nieuwe clientapparaten is echter een extra ongemak. In plaats van alleen het netwerkwachtwoord te geven, zijn ook de SSID en beveiligingsmodus vereist.

Aanbevolen: