HP Stream 14 Review: een budget Windows-laptop met compromissen

Inhoudsopgave:

HP Stream 14 Review: een budget Windows-laptop met compromissen
HP Stream 14 Review: een budget Windows-laptop met compromissen
Anonim

Bottom Line

De HP Stream 14 is niet snel en voelt niet super-premium aan, maar dat komt omdat hij zo betaalbaar is. Met dat in gedachten kan het voor sommige gebruikers een goede koop zijn.

HP Stream 14

Image
Image

We hebben de HP Stream 14 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De HP Stream 14-inch laptop is een lastige laptop om in een vacuüm te reviewen. Aan de ene kant kost het apparaat minder dan $ 200 en geeft het je het vertrouwen dat hoort bij een merk als HP. Aan de andere kant snijdt het veel hoeken af om je te geven dat waanzinnig lage prijscategorieën zoals het scherm, het trackpad en zelfs de CPU-prestaties een beetje lijden. Maar als u uw verwachtingen op de juiste manier kalibreert en u op zoek bent naar een Windows 10-ervaring voor een fractie van de prijs, is dit misschien een goede gok voor u.

Image
Image

Design: strak, uniek en visueel premium

Het ontwerp van het apparaat zelf is een van de werkelijk opvallende kenmerken van de HP Stream 14. Deze lijn laptops van HP heeft altijd een modern design in het middelpunt gehad, meestal met heldere kleuren, strakke hoeken en meer. Het nieuwste 14-inch model is geen uitzondering, met vier kleuren om uit te kiezen, waaronder roze, zwart, wit en het metallic koningsblauw dat ik in handen heb gekregen.

Als de laptop gesloten is, ziet hij er veel luxer uit dan de prijs zou doen vermoeden, met een slanke, matte plastic behuizing en een metallic zilver HP-logo. Aan de binnenkant heeft het plastic meer een textuur in geborsteld aluminium stijl met een bijpassend trackpad. Wat meer is, is dat de laptop slechts 0,73 inch dik is en net iets meer dan 3 pond weegt. Aangezien HP hier een 14-inch scherm heeft geplaatst, was ik onder de indruk van hoe strak de laptop eruitziet en aanvoelt, ook al is hij een beetje aan de plastic kant.

Configuratieproces: eenvoudig, met een paar minpuntjes

Het instellen van een Windows 10-machine volgt dezelfde formule en letterlijk hetzelfde script. Windows heeft ervoor gekozen om u door de installatie te leiden met behulp van Cortana, de stemassistent van Windows. Dit is een verre schreeuw van de dagen van 45 minuten durende pc-setups waarvoor installatie-cd's en eindeloze updates nodig waren.

De installatie leidt je via de wifi-verbinding, koppelt aan je Microsoft-account (of maakt er een), stelt je regio in, accepteert licentieovereenkomsten en kiest tot welke instellingen je wilt dat Cortana toegang heeft. Op papier zou dit proces echt niet langer dan 10-15 minuten moeten duren, maar vanwege een paar kleine haperingen in de processor (ik zal ingaan op dat probleem in het prestatiegedeelte), duurde het iets langer.

Hoewel het leuk is dat Windows Cortana hardop tegen je laat praten, vond ik het een beetje schokkend in een stille kamer, en ze stotterde zelfs een paar keer vanwege het intensieve laden dat nodig was. Al met al was ik in ongeveer 20 minuten klaar om te gaan, en eenmaal ingesteld, was het aanpassen van de instellingen naar mijn smaak snel en eenvoudig.

Display: helder en duidelijk, maar niet scherp of levendig

HP noemt dit scherm een BrightView-paneel, wat gewoon marketing is voor een vrij eenvoudig LED-scherm. Het biedt een resolutie van 1366x768, waardoor je een 14-inch scherm krijgt dat technisch high-definition is. Als ik eerlijk ben, ziet het scherm er niet zo slecht uit - het biedt voldoende helderheid (ongeveer 220 nits), en voor de meeste browsen en streaming is de resolutie prima.

Hoewel het duidelijk is, is het ook niet overdreven scherp, vooral in vergelijking met de topschermen op Microsoft Surface-producten of Macbooks, dat is meestal goed, gezien hoe weinig je uitgeeft. Wat ik niet leuk vond aan het scherm, was hoe eendimensionaal het aanvoelt als je ernaar kijkt.

Als de laptop gesloten is, ziet hij er veel luxer uit dan de prijs zou doen vermoeden, met een slanke, matte plastic behuizing en een metallic zilver HP-logo.

De kleurrespons leunt erg blauw, en als resultaat zijn de kleuren erg vervaagd. Dit leidde tot een beetje vermoeide ogen, maar nam ook merkbaar afstand van afbeeldingen en video's met een hoog contrast. Nogmaals, dit is niet iets dat je ervan weerhoudt om te genieten van internetvideo's of een beetje licht te gamen, maar het is zeker een allegaartje.

Prestaties: traag en net redelijk

De HP Stream-serie staat niet bekend om zijn razendsnelle snelheden, omdat HP zich op de onderkant van de markt heeft gericht. Ik heb het langzame installatieproces al genoemd, maar wanneer je echt meerdere internettabbladen begint te laden of zwaardere programma's opstart, zie je dat het systeem begint te karnen.

Het specificatieblad op deze configuratie vermeldt de processor als een dual-core AMD a4-9120e-processor die in staat is tot snelheden van 1,5 GHz (2,2 GHz met overklok), maar in het echte leven voelt het zeker niet zo. Dit komt waarschijnlijk omdat de AMD-processors die hier worden gebruikt, wat ouder en iets minder duur zijn in vergelijking met de budgetvriendelijke Intel-processors die er zijn.

HP heeft 4 GB DDR4 RAM toegevoegd om de processor wat te ontlasten, en ik merkte dat dit veelbelovend was tijdens het gamen. De 32 GB solid-state eMMC-opslag helpt ook bij de snelheid (hoewel het niet zo pittig is als de superieure SSD-flashopslag, is het lang niet zo traag als ouderwetse schijfachtige schijven). Eindelijk is er hier een Radeon grafische kaart, die echt helpt bij lichte Windows 10 S-vriendelijke games.

Maar ik kon er gewoon niet achter komen hoe traag deze laptop werkt wanneer je probeert om niet-Windows-websites en software van derden te laden. Ik schrijf specifiek over Google-producten: Gmail en YouTube laden beide erg langzaam en brengen het systeem op een vertraagde snelheid die veel geduld vereist. Maar om eerlijk te zijn, typ ik deze recensie nu in een Google-document op de HP Stream, dus het is niet onbruikbaar.

Aan de positieve kant laden Microsoft-vriendelijke apps, zoals die vooraf op het systeem zijn geladen, Microsoft Office en zelfs de verrassend goede Edge-browser snel en naadloos. Je moet er alleen voor zorgen dat je niet te veel tabbladen tegelijk laadt.

Productiviteit en kwaliteit van componenten: echt midden in de weg

Productiviteit op een laptop als deze komt neer op de fysieke componenten waarmee je communiceert en hoe goed het besturingssysteem met de software werkt. Ten eerste zijn de randapparatuur, het trackpad en het toetsenbord op deze machine, nauwelijks goed genoeg.

Op het eerste gezicht lijken de toetsen supergoedkoop en plasticachtig, maar als je er eenmaal aan gewend bent, voelen ze eigenlijk best goed aan. Ik ergerde me aan de extra kolom met de toetsen "home" en "page up/down" aan de rechterkant van dat toetsenbord, waardoor ik mijn typen naar links moest verplaatsen, maar het is aanpasbaar.

Het trackpad is lang niet zo premium als ik had gehoopt, en hoewel het enkele basisgebaren ondersteunt, volgt het niet bijzonder goed met de aanwijzer, en het is onhandig in de klikafdeling.

Ik zal in het softwaregedeelte ingaan op het besturingssysteem, maar de manier waarop Windows 10 S (in wezen de lichtere versie van Windows) met geheugen omgaat, heeft de prestaties voor mij echt gered. Omdat het systeem niet al te veel ingebouwde software paraat hoeft te houden, behoudt het de mogelijkheid om gemakkelijker tussen taken te schakelen, zelfs als de computer een beetje langzamer wordt.

Image
Image

Audio: goede luidsprekers die slecht zijn geplaatst

Vrijwel geen laptopluidsprekers tegen elke prijs zijn goed, en dat komt grotendeels omdat het plaatsen van stuurprogramma's die zo klein zijn in alles wat goed klinkt, blikkerig en verstikt. HP heeft echt goed werk geleverd op het gebied van fysieke luidsprekers met de Stream-serie, maar de luidsprekers zijn op een waanzinnig slechte plek geplaatst. Vanwege de beperkingen van een slanke laptop als deze, heeft HP ervoor gekozen om de luidsprekers aan de onderkant van het chassis te plaatsen, zodat ze in je schoot vallen wanneer je de luidsprekers gebruikt.

Dit is niet zo ongewoon, maar ik merkte dat het elk geluid dempte dat uit de computer kwam. Wat hier extra irritant is, is dat wanneer ik muziek afspeelde en de laptop optilde en de luidsprekers op mij richtte, ze eigenlijk heel goed klonken. Het voelt alsof HP hier iets op tafel heeft laten liggen. Dat gezegd hebbende, je kunt er omheen als je alleen naar muziek luistert door de laptop op zijn kant te leggen. Het is niet elegant, maar de hardware is er tenminste. Er is hier ook een koptelefoonaansluiting, dus zolang je een mooie koptelefoon hebt, heb je daar een goede optie.

Netwerk en connectiviteit: moderne wifi, degelijke poortselectie

De HP Stream geeft je de modernste versie van Wi-Fi (802.11a/c) en een redelijk moderne Bluetooth 4.2. Dit betekent dat je verbinding kunt maken met de snelste 5GHz-netwerken en dat je een redelijk goed bereik krijgt voor Bluetooth-randapparatuur en hoofdtelefoons. Dit was een mooi lichtpuntje in een laptop met verder gedateerde interne componenten, maar de trage processor lijkt het vermogen van de laptop om zwaardere bestanden te streamen te beperken.

In termen van poorten en I/O's was ik behoorlijk tevreden met het aanbod hier. Ten eerste is er een SD-kaartlezer op ware grootte ingebouwd, wat enorm belangrijk is omdat de laptop direct uit de doos een verschrikkelijke 32 GB aan totale opslag aan boord heeft, hoewel Windows tot 1 TB aan OneDrive-cloudopslag heeft meegeleverd. Met dit slot kun je die opslag dus flink uitbreiden.

Er zijn ook 2 USB 3.1-poorten voor snellere verbindingen en een oudere USB 2-poort. Ze hebben ook een HDMI-aansluiting voor eenvoudige aansluiting op een externe monitor en de gecombineerde hoofdtelefoon-/microfoonpoort. Dit is een indrukwekkende selectie poorten voor zo'n dun chassis voor elke prijs.

Bottom Line

Ik sta er constant versteld van hoe slecht laptop-webcams zijn geworden, zelfs op premium machines. De Macbook Pro van het hoogste niveau heeft in de meeste gevallen nog steeds geen Full HD-camera's. Dat gezegd hebbende, zorgde de HP Stream ervoor dat ik serieus een moderne webcam wilde. In een wereld waar mensen hun laptops meer gebruiken voor professionele videogesprekken dan voor domme selfies in een fotohokje, ben ik niet onder de indruk van hoe korrelig, donker en stugger deze is.

Batterijlevensduur: een markiesfunctie voor een draagbare laptop

Omdat deze laptop wordt gefactureerd als zo draagbaar, was ik blij dat deze batterij hem echt geschikt maakt voor een lange werksessie. Op papier is het een standaard lithium-ioncel met 41wHs, die HP heeft geklokt op 8 uur en 15 minuten videoweergavegebruik. Bij normaal gebruik krijg je minstens zoveel, zelfs als je veel aan het browsen en mediaconsumptie bent.

Als u uw verwachtingen op de juiste manier kalibreert en u op zoek bent naar een Windows 10-ervaring voor een fractie van de prijs, is dit misschien een goede gok voor u.

Een ding dat ik leuk vind aan Windows 10 is dat je door simpelweg op het batterijpictogram in het document te klikken een schuifregelaar kunt slepen om je machine te optimaliseren voor prestaties of batterijduur. Dit is geweldig voor last-minute werksessies. Een laatste positief punt is dat deze computer binnen een uur volledig is opgeladen met de meegeleverde oplader, waardoor het een geweldige machine is voor gebruikers die veel onderweg zijn.

Software: licht en verstandig voor de processor

Toen ik hier voor het eerst de prijs en de gedateerde processor zag, was ik verrast dat Windows 10 erop kon draaien. Deze HP Streams-laptop heeft een veel lichtere versie genaamd Windows 10 S uit de doos, wat een uitstekende keuze is voor een laptop met een lage snelheid. Dat komt omdat het niet zoveel bloatware bevat en minder maatwerk biedt dan de volledige Windows. Hierdoor kan de machine zich concentreren op wat belangrijk is en geen beperkte verwerkingskracht verspillen aan functies van derden.

Als je niet-Windows-software wilt, zoals Google Chrome, moet je deze omschakelen om over te schakelen naar een volledige Windows Home-ervaring, maar dat vertraagt waarschijnlijk je prestaties.

Bottom Line

Met ongeveer $ 200 van de meeste retailers op het moment van schrijven, is deze laptop ongeveer net zo betaalbaar als je zult vinden van een topfabrikant, voor een machine met Windows 10. Hoewel de prijs grotendeels positief is kenmerk van deze laptop, moet u letten op de hoeken die HP op deze heeft gesneden. Als het wazige scherm en de beperkte prestatiemogelijkheden je goed vinden, zul je geen spijt krijgen van het prijskaartje.

HP Stream 14 versus Lenovo Ideapad 14

Lenovo's kijk op de 14-inch Windows-laptop is een interessante vergelijking. Vanuit een ontwerpperspectief bieden beide laptops een solide uiterlijk en gevoel, waarbij de Lenovo Ideapad 14 een beetje professioneler aanvoelt en de Stream 14 flitser. Normaal gesproken vind ik het leuk hoe Lenovo omgaat met software en prestaties, maar in dit geval probeert de Ideapad Windows 10 Home volledig te gebruiken, waardoor het een veel langzamere machine is, zelfs dan de toch al trage Stream. Over het algemeen zou ik naar de Stream leunen, hoewel de componenten op de Ideapad wat steviger aanvoelen.

Moeilijk aan te bevelen, maar betaalbaar voor licht browsen en productiviteit

Dit is een moeilijk product om volledig aan te bevelen, punt uit. Op het eerste gezicht voelt het langzamer aan dan ik wil en ziet het er niet zo fris en premium uit als ik gewend ben met duurdere modellen. Maar de prijs is precies het punt: voor minder dan $ 200 krijg je een volledige laptop, die meer dan in staat is om basistaken uit te voeren. Dus als je een reislaptop wilt, hoef je je geen zorgen te maken dat je hem kwijtraakt, of als je een startcomputer nodig hebt, kan dit voor jou werken.

Specs

  • Productnaam Stream 14
  • Product Merk HP
  • Prijs $200.00
  • Releasedatum juni 2019
  • Productafmetingen 13,3 x 8,9 x 0,7 inch.
  • Kleur Blauw
  • Processor AMD A4-9120E, 1.5GHz
  • RAM 4GB
  • Opslag 32GB

Aanbevolen: