Een Tilt-Shift-effect creëren in GIMP

Inhoudsopgave:

Een Tilt-Shift-effect creëren in GIMP
Een Tilt-Shift-effect creëren in GIMP
Anonim

Dit artikel legt uit hoe u een tilt-shift-effect kunt creëren in GIMP. Het tilt-shift-effect is de laatste jaren erg populair geworden, misschien vooral omdat veel apps van het fotofiltertype een dergelijk effect bevatten.

Wat is een tilt-shift-effect?

Zelfs als je de naam tilt-shift niet hebt gehoord, heb je vrijwel zeker voorbeelden van dergelijke foto's gezien. Meestal laten ze scènes zien, vaak een beetje van bovenaf geschoten, met een ondiepe band in focus, terwijl de rest van het beeld wazig is. Onze hersenen interpreteren deze afbeeldingen als foto's van speelgoedscènes, omdat we geconditioneerd zijn geraakt dat foto's met zulke gefocuste en wazige gebieden in feite foto's van speelgoed zijn.

Het tilt-shift-effect is genoemd naar gespecialiseerde tilt-shift-lenzen die zijn ontworpen om gebruikers in staat te stellen het voorste element van de lens onafhankelijk van de rest van de lens te verplaatsen. Architectuurfotografen kunnen deze lenzen gebruiken om het visuele effect te verminderen van verticale lijnen van gebouwen die samenkomen naarmate ze hoger worden. Omdat deze lenzen echter alleen scherp op een smalle band van de scène scherpstellen, zijn ze ook gebruikt om foto's te maken die eruitzien als foto's van speelgoedscènes.

Hoe maak je een Tilt-Shift-effect in GIMP

Zo maak je een tilt-shift-effect in GIMP:

  1. Open je bestand in GIMP met File > Open.

    Image
    Image
  2. Omdat we proberen een effect te creëren dat eruitziet als een speelgoedscène, in plaats van een foto van de echte wereld, kunnen we de kleuren helderder en minder natuurlijk maken om het algehele effect te versterken.

    De eerste stap is om naar Colors > Brightness-Contrast te gaan en beide schuifregelaars aan te passen. De hoeveelheid die u deze aanpast, is afhankelijk van de foto die u gebruikt, maar we hebben zowel de helderheid als het contrast met 30 verhoogd. Selecteer OK indien ingesteld.

    Image
    Image
  3. Ga vervolgens naar Kleuren > Tintverzadiging en verplaats de Verzadiging schuifregelaar naar het recht. We hebben deze schuifregelaar met 70 verhoogd, wat normaal gesproken te hoog zou zijn, maar in dit geval voldoet aan onze behoeften. Selecteer OK indien ingesteld.

    Image
    Image
  4. Nu is het tijd om de achtergrondlaag te dupliceren en vervolgens vervaging aan de achtergrond toe te voegen.

    Je kunt ofwel de Dupliceren laagknop in de onderste balk van het lagenpalet selecteren of naar Layer > gaanLaag dupliceren.

    Image
    Image
  5. Nu, in het Layers palet (ga naar Windows > Dockable Dialogs > Lagen als het niet open is), selecteer de onderste achtergrondlaag om het te selecteren. Ga vervolgens naar Filters > Blur > Gaussiaans vervagen om het dialoogvenster Gaussiaans vervagen te openen. Controleer of het kettingpictogram ononderbroken is, zodat wijzigingen die u aanbrengt van invloed zijn op beide invoervelden - selecteer indien nodig de ketting om deze te sluiten. Verhoog nu de Horizontale en Verticale instellingen tot ongeveer 20 en selecteer OK

    U kunt het vervagingseffect niet zien tenzij u op het eye-pictogram klikt naast de Background kopieerlaag in de Layers palet om het te verbergen. Je moet in de lege ruimte klikken waar het eye icoon was om de laag weer zichtbaar te maken.

    Image
    Image
  6. In deze stap kunnen we een masker toevoegen aan de bovenste laag waardoor een deel van de achtergrond zichtbaar is, waardoor we het tilt-shift-effect krijgen.

    Klik met de rechtermuisknop op de achtergrondkopielaag in het Layers palet en selecteer Add Layer Mask in het contextmenu dat wordt geopend. Selecteer in het dialoogvenster Laagmasker toevoegen Wit (volledige dekking) en selecteer Toevoegen. zie een gewoon wit maskerpictogram in het Layers palet.

    Image
    Image
  7. Selecteer het pictogram om ervoor te zorgen dat het is geselecteerd en ga vervolgens naar het Tools palet in het linkerpaneel en selecteer het Gradient gereedschap om activeer de Blend tool.

    De Blend gereedschapsopties zijn nu zichtbaar onder het Tools palet en zorg daar dat de Opacity schuifregelaar is ingesteld op 100, de Gradient is FG op Transparant en de Shape is Lineair.

    Als de voorgrondkleur onderaan het Extra palet niet op zwart staat, druk dan op de d toets op het toetsenbord om in te stellen de kleuren naar de standaard zwart-wit.

    Image
    Image
  8. Nu het gereedschap Blend correct is ingesteld, moet u een verloop tekenen op de boven- en onderkant van het masker waardoor de achtergrond zichtbaar is terwijl u een band van het bovenste afbeelding zichtbaar. Houd de Ctrl-toets op uw toetsenbord ingedrukt om de hoek van het Blend-gereedschap te beperken tot stappen van 15 graden en selecteer de foto ongeveer een kwart van de bovenaan en houd de linker Ctrl-toets ingedrukt terwijl je de foto naar beneden sleept tot iets boven halverwege en laat de linkerknop los. Je moet ook nog een soortgelijk verloop toevoegen aan de onderkant van de afbeelding, deze keer naar boven.

    Je zou nu een redelijk tilt-shift-effect moeten hebben, maar het kan zijn dat je de afbeelding een beetje moet opschonen als je items op de voorgrond of achtergrond hebt die ook scherp in beeld zijn.

    Image
    Image
  9. De laatste stap is het handmatig vervagen van gebieden die nog scherp zijn, maar dat niet zouden moeten zijn. Op deze foto is de muur aan de rechterkant van de afbeelding erg op de voorgrond, dus deze zou echt wazig moeten zijn.

    Selecteer het Penseelgereedschap in het Extra palet en in het Gereedschapsopties palet, zorg ervoor dat Mode is ingesteld op Normal, selecteer een zachte borstel (we hebben gekozen voor 2. Hardness 050) en stel de grootte in die geschikt is voor het gebied dat waar je aan gaat werken. Controleer ook of de voorgrondkleur is ingesteld op zwart.

    Image
    Image
  10. Selecteer nu het Layer Mask pictogram om ervoor te zorgen dat het nog steeds actief is en schilder gewoon over het gebied dat u wazig wilt maken. Terwijl u op het masker schildert, wordt de bovenste laag verborgen en wordt de vervaagde laag eronder zichtbaar.

    Image
    Image

Aanbevolen: