Afbeeldingen roteren in GIMP met het gereedschap Roteren en opties

Inhoudsopgave:

Afbeeldingen roteren in GIMP met het gereedschap Roteren en opties
Afbeeldingen roteren in GIMP met het gereedschap Roteren en opties
Anonim

GIMP's Rotate tool is vrij eenvoudig te gebruiken, en als je eenmaal de opties van de tool hebt ingesteld, klik je op de afbeelding om de Rotatedialoog. De schuifregelaar past de hoek van de rotatie aan; u kunt ook rechtstreeks op de afbeelding klikken en deze draaien door te slepen. Het dradenkruis dat op de laag verschijnt, toont het middelpunt van de rotatie en u kunt dit naar wens slepen.

De aanwijzingen en schermafbeeldingen hier verwijzen naar GIMP-versie 2.10 op macOS, maar andere versies in Windows, Linux en andere besturingssystemen lijken erg op elkaar.

Image
Image

De opties van het gereedschap Roteren

GIMP's Rotate tool biedt veel opties die vergelijkbaar zijn met die van andere beeldbewerkings-apps zoals Photoshop.

Zorg ervoor dat de laag die u wilt roteren is geselecteerd in het lagen palet.

Transformeren

Standaard werkt de tool Rotate op de actieve laag; kijk rechts van Transform om te zien waar u deze optie kunt wijzigen in Selection of Path Voordat u de Rotate tool, controleer het Layers of Paths palet om er zeker van te zijn dat de laag, selectie of het pad wilt roteren is de actieve.

Als je een selectie roteert, zal de selectie duidelijk op het scherm te zien zijn vanwege de omtrek van de selectie. Als Transform is ingesteld op Layer, wordt alleen het deel van de actieve laag binnen de selectie geroteerd.

Richting

De standaard richtingsinstelling is Normaal (Vooruit); als u het gereedschap Roteren toepast, draait de laag in de richting die u hebt opgegeven.

De andere optie is Correctief (achteruit)Op het eerste gezicht lijkt dit weinig praktisch zinvol. Dit is echter een ongelooflijk handige instelling wanneer u horizontale of verticale lijnen in een foto moet aanpassen, bijvoorbeeld om een horizon recht te trekken waar de camera niet recht werd gehouden.

Als u de instelling Corrective wilt gebruiken, selecteert u View > Show Grid (of selecteert u Gidsen in de Rotate opties en kies de optie die het handigst is, zoals later in deze tutorial wordt getoond).

Image
Image

Klik op de laag met het gereedschap Rotate en roteer het raster totdat de horizontale lijnen van het raster evenwijdig zijn aan de horizon.

Image
Image

Interpolatie

Er zijn vijf Interpolatie opties voor de GIMP Rotate tool. Deze beïnvloeden de kwaliteit van de geroteerde afbeelding.

  • Cubic (de standaard) biedt over het algemeen de hoogste kwaliteit en is meestal de beste optie.
  • Op computers met minder rekenkracht helpt de Geen optie de rotatie te versnellen als de andere opties onaanvaardbaar traag zijn; randen kunnen echter gekarteld lijken.
  • Linear biedt een redelijk evenwicht tussen snelheid en kwaliteit op minder krachtige machines.
  • NoHalo en LoHalo helpen bij het verwijderen van halo's, de artefacten die rond elementen in afbeeldingen kunnen verschijnen wanneer ze worden gewijzigd. Experimenteer hiermee om te ontdekken wat het beste werkt voor een bepaalde afbeelding.
Image
Image

Clipping

Dit wordt alleen relevant als delen van het element dat wordt geroteerd buiten de bestaande randen van de afbeelding vallen.

  • Als deze optie is ingesteld op Adjust, zijn de delen van de laag buiten de afbeeldingsranden niet zichtbaar, maar blijven ze bestaan. Dus als u de laag verplaatst, kunnen delen van de laag buiten de afbeeldingsrand terug in de afbeelding worden verplaatst en zichtbaar worden.
  • Indien ingesteld op Clip, wordt de laag bijgesneden tot de afbeeldingsrand; als u de laag verplaatst, zijn er geen gebieden buiten de afbeelding die zichtbaar worden.
  • Bijsnijden tot resultaat en Bijsnijden met aspect snij de laag na rotatie bij, zodat alle hoeken rechte hoeken zijn en de randen van de laag is horizontaal of verticaal.
  • Bijsnijden met aspect verschilt doordat de verhoudingen van de resulterende laag overeenkomen met de laag vóór de rotatie.
Image
Image

Gidsen

Met de Guides optie kunt u het type hulplijnen selecteren dat u op de afbeelding wilt weergeven om u te helpen bij het maken van uw aanpassingen. De keuzes omvatten:

  • Geen gidsen
  • Middenlijnen
  • Regel van derden
  • Regel van kwinten
  • Gouden secties
  • Diagonale lijnen
  • Aantal regels
  • Regelafstand

Kies de instelling die het handigst is voor de aanpassingen die u uitvoert.

Aanbevolen: