Hoe Microsoft Word-sjablonen te maken

Inhoudsopgave:

Hoe Microsoft Word-sjablonen te maken
Hoe Microsoft Word-sjablonen te maken
Anonim

Wat te weten

  • Maak een prototypesjabloon en ga naar File > Save As. Geef uw sjabloon naast Bestandsnaam een beschrijvende bestandsnaam.
  • Selecteer de Opslaan als type vervolgkeuzepijl en kies Woordsjabloon. Het bestandspad verandert in de standaardsjabloonlocatie.
  • Selecteer Opslaan. Uw document is nu opgeslagen als een sjabloon met de bestandsextensie.dot of.dotx.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een sjabloon in Word maakt, inclusief facturen, pakbonnen en standaardbrieven. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Word 2019, 2016, 2013 en 2010; en Word voor Microsoft 365.

Kies uw Word-sjabloonelementen

De eerste stap bij het maken van uw Word-sjabloon is om te beslissen welke functies en opmaak u wilt opnemen. De tijd die u besteedt aan het plannen, bespaart u later tijd en gedoe.

Hier zijn enkele suggesties voor wat u kunt opnemen:

  • Tekst die altijd in het document wordt opgenomen.
  • Opmaak zoals kolommen, marges, tabstops, eindnoten en voetnoten.
  • Macro's om taken te automatiseren.
  • Een datumveld dat automatisch wordt bijgewerkt telkens wanneer de sjabloon wordt geopend.
  • Adres- en contactgegevens.
  • Velden of AutoTekst voor informatie die verandert, zoals het paginanummer, de documenttitel of het bestandspad in kop- en voetteksten.
  • Placeholder-tekst met specifieke opmaak, zoals lettergrootte. Overweeg het gebruik van beschrijvende woorden zoals TITLE of INTRO als tijdelijke aanduidingen.

Nadat je al je sjabloonelementen hebt geschetst, maak je het prototype in een leeg Word-document. Voeg de elementen toe die je hebt vermeld en breng de nodige aanpassingen aan.

Sla je nieuwe sjabloon op

Nadat u klaar bent met het maken van het prototype voor uw sjabloon, slaat u het document op als een sjabloon.

  1. Ga naar Bestand.
  2. Selecteer Opslaan als.
  3. Typ in het Opslaan als dialoogvenster in het Bestandsnaam tekstvak een beschrijvende sjabloonbestandsnaam.
  4. Selecteer de Opslaan als type vervolgkeuzepijl en kies Word-sjabloon.

    Image
    Image
  5. Het bestandspad verandert in de standaardsjabloonlocatie. Sjablonen in deze map verschijnen in het dialoogvenster Sjablonen wanneer u een nieuw document van een sjabloon maakt. U kunt desgewenst echter een andere map kiezen.
  6. Selecteer Opslaan. Uw document is nu opgeslagen als een sjabloon met de bestandsextensie.dot of.dotx en kan worden gebruikt om op basis daarvan nieuwe documenten te genereren.

Wat is precies een sjabloon?

Een Microsoft Word-sjabloon is een Word-document met specifieke opmaak, zoals standaardtekst, macro's en kop- en voetteksten, evenals aangepaste woordenboeken, werkbalken en AutoTekst-items. Deze elementen zijn er elke keer dat u de sjabloon opent en kunnen niet worden gewijzigd, zelfs niet als u de documenttekst wijzigt. Gebruik de sjabloon zo vaak als je wilt.

Aanbevolen: