Externe en online back-ups van datanetwerken uitgelegd

Inhoudsopgave:

Externe en online back-ups van datanetwerken uitgelegd
Externe en online back-ups van datanetwerken uitgelegd
Anonim

Een back-upsysteem voor thuisnetwerken bewaart kopieën van uw persoonlijke elektronische gegevensbestanden in geval van computerstoringen, diefstal of rampen. U kunt uw eigen back-ups van uw thuisnetwerk beheren of ervoor kiezen om een online service te gebruiken. Gezien de impact van mogelijk verlies van onvervangbare familiefoto's en documenten, is de tijd en het geld dat u besteedt aan netwerkback-ups zeker een waardevolle investering.

Image
Image

Back-up naar schijven

  • Volledige controle over van welke bestanden een back-up wordt gemaakt en wanneer.
  • Optische schijven zijn relatief goedkoop.
  • Lokale schijven zijn gemakkelijk te beschadigen of kwijt te raken.
  • Mensen maken vaak niet vaak genoeg een back-up.

Een eenvoudige manier om een back-up van uw gegevens te maken, is door kopieën op optische schijven te "branden". Met deze methode kunt u handmatig de afzonderlijke bestanden en mappen kiezen waarvan u een back-up wilt maken van elke computer, en vervolgens het cd- of dvd-schrijfprogramma van de computer gebruiken om bestandskopieën te maken. Als al uw computers een cd-rom- of dvd-rom-schrijver hebben, hoeft u niet eens verbinding te maken met het netwerk als onderdeel van de back-upprocedure.

De meeste huizen hebben echter ten minste één computer op het netwerk zonder een eigen schijfschrijver. Hiervoor kunt u het delen van bestanden instellen en gegevens op afstand overdragen naar de optische schijf via het thuisnetwerk.

Back-up naar een lokale server

  • Automatische back-upmogelijkheid met geschikte software.
  • Maakt bronnen vrij (bijv. branders) op de thuiscomputers.
  • Server bevindt zich op dezelfde locatie als de computers en is onderhevig aan dezelfde diefstal-/brand-/overstromingsrisico's.
  • NAS-apparaten zijn duurder dan schijven.

In plaats van meerdere schijven op mogelijk verschillende computers te branden, kunt u overwegen een back-upserver op uw thuisnetwerk te installeren. Een back-upserver bevat een grote harde schijf (soms meer dan één voor meer betrouwbaarheid) en heeft lokale netwerktoegang om bestanden van de andere thuiscomputers te ontvangen.

Verschillende bedrijven produceren Network Attached Storage-apparaten die fungeren als eenvoudige back-upservers. Als alternatief kunnen meer technisch ingestelde huiseigenaren ervoor kiezen om hun eigen back-upserver in te stellen met behulp van een gewone computer en back-upsoftware voor thuisnetwerken.

Back-up naar een externe hostingservice

  • Automatische back-upmogelijkheid.
  • Servers bevinden zich ver van huis met een lager risico op diefstal of natuurrampen.
  • Kan een erg dure optie zijn voor grote hoeveelheden data.
  • Vertrouwt erop dat providers een goede reputatie hebben met voorzieningen als een datahostingbedrijf wordt gesloten of wordt overgenomen door een ander bedrijf.

Verschillende leveranciers bieden back-upservices voor gegevens op afstand. In plaats van thuis kopieën van gegevens te maken, kopiëren deze online back-upservices bestanden van het thuisnetwerk naar hun servers via internet en slaan de gegevens van abonnees op in hun beveiligde faciliteiten.

Nadat je je hebt aangemeld bij een van deze externe hostingservices, hoef je vaak alleen de software van de provider te installeren, en internetnetwerkback-ups kunnen daarna automatisch plaatsvinden. Deze services brengen maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening op basis van de hoeveelheid gegevens waarvan een back-up wordt gemaakt, hoewel sommige providers ook gratis (door advertenties ondersteunde) opslag aanbieden voor kleinere back-ups.

Denk aan de cloud

Back-upservices en -procedures, door hun ontwerp, momentopnamebestanden op een bepaald moment. De meeste moderne leveranciers van cloudopslag - Microsoft OneDrive, Google Drive, Apple iCloud, Dropbox - ondersteunen echter bestandsmirroring, wat de gewoonte is om één kopie van het bestand op te slaan op het bestandssysteem van een apparaat en een andere kopie op een gesynchroniseerde map met de cloud- hostingprovider. Dit proces is niet hetzelfde als back-ups, maar het netto resultaat is hetzelfde: je hebt bestanden lokaal en op afstand, waardoor je gegevens worden beschermd.

Cloudservices en back-upservices zijn geen synoniemen. Als bijvoorbeeld een virus de bestanden aanv alt die u met een cloudservice hebt gesynchroniseerd, komen de bestanden op beide plaatsen in gevaar. Met een echte back-upservice betekent het ontbreken van permanente tweerichtingssynchronisatie echter dat u enige flexibiliteit hebt om terug in de tijd te reizen om uw gegevens te herstellen.

Aanbevolen: