Hoe u het voorkeurenpaneel Energiebesparing van de Mac gebruikt

Inhoudsopgave:

Hoe u het voorkeurenpaneel Energiebesparing van de Mac gebruikt
Hoe u het voorkeurenpaneel Energiebesparing van de Mac gebruikt
Anonim

Het voorkeurenpaneel Energiebesparing bepa alt hoe je Mac reageert op inactiviteit. U kunt het voorkeurenpaneel Energiebesparing gebruiken om uw Mac in de sluimerstand te zetten, uw beeldscherm uit te schakelen en uw harde schijven uit te schakelen, allemaal om energie te besparen. U kunt ook het voorkeurenpaneel Energiebesparing gebruiken om uw UPS (Uninterruptible Power Supply) te beheren.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Mac OS X 10.8 en hoger.

Wat 'Slaap' betekent in Macs

Voordat u wijzigingen aanbrengt in het voorkeurenpaneel van Energiebesparing, is het een goed idee om te begrijpen wat het betekent om uw Mac in de sluimerstand te zetten.

Image
Image

Slaap: alle Macs

Sommige functies van de slaapmodus zijn hetzelfde op alle Mac-modellen, zowel desktop als laptop.

  • De processor van je Mac gaat in de energiebesparende modus, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd.
  • De video-uitgang van de Mac is uitgeschakeld. Elk aangesloten beeldscherm moet ofwel zijn eigen inactieve status ingaan (afhankelijk van de fabrikant) of op zijn minst het scherm leegmaken.
  • Interne harde schijven zullen stoppen.

Niet alle schijven van derden ondersteunen spin-down of slaapstand.

Slaap: Mac Portables

Omdat ze mogelijk andere inputs en use cases hebben dan hun bureaugebonden tegenhangers, en omdat ze zowel op adapter als op batterijstroom kunnen werken, gaan MacBook-modellen op verschillende manieren om met slaap.

Je kunt Energiebesparingsvoorkeuren gebruiken om sommige van deze items aan en uit te zetten.

  • De uitbreidingskaartsleuf wordt uitgeschakeld. Elk apparaat dat u op de uitbreidingskaartsleuf hebt aangesloten, wordt uitgeschakeld.
  • De ingebouwde modem wordt uitgeschakeld.
  • De ingebouwde Ethernet-poort wordt uitgeschakeld.
  • Ingebouwde AirPort-kaarten worden uitgeschakeld.
  • Het optische mediastation wordt uitgeschakeld.
  • Audio in en uit is uitgeschakeld.
  • Toetsenbordverlichting wordt gedeactiveerd.
  • USB-poorten zijn uitgeschakeld, hoewel ze reageren op specifieke toetsaanslagen op een extern toetsenbord.

Het proces van het configureren van het Energiebesparing-voorkeurenpaneel is hetzelfde op alle Macs.

De energiebesparende voorkeuren van de Mac wijzigen

Je opent Energy Saver via de systeemvoorkeuren van je Mac. Hier leest u hoe u er komt en wat u kunt doen met de instellingen.

  1. Open Systeemvoorkeuren onder het Apple-menu van uw Mac.

    Image
    Image
  2. Klik op Energiebesparing.

    Image
    Image
  3. Het voorkeurenpaneel Energiebesparing bevat instellingen die kunnen worden toegepast op de wisselstroomadapter, batterij en UPS, indien aanwezig. Elk item kan zijn eigen unieke instellingen hebben, waarmee je het energieverbruik en de prestaties van je Mac kunt aanpassen op basis van de stroombron die je computer gebruikt.

    Klik op de bron waarvan je de instellingen wilt aanpassen.

    Afhankelijk van de versie van het Mac-besturingssysteem op uw MacBook, bevinden de opties zich mogelijk in een vervolgkeuzemenu of knoppen bovenaan het scherm. Desktop Macs hebben maar één set instellingen.

    Image
    Image
  4. De eerste optie voor energie-instelling heet Scherm uitschakelen na. Stel de schuifregelaar in op de gewenste tijd. U kunt kiezen uit één minuut tot drie uur, evenals Nooit.

    Hoe langer je computer wakker blijft voordat hij gaat slapen, hoe meer energie hij verbruikt. Deze balans is vooral belangrijk voor een MacBook die op batterijstroom werkt.

    Gebruik de optie 'Nooit' alleen als u uw Mac toewijst aan een specifieke functie waarvoor deze altijd actief moet zijn, zoals servergebruik of een gedeelde bron in een gedistribueerde computeromgeving.

    Image
    Image
  5. De volgende optie, Sluit harde schijven indien mogelijk, stelt u in staat om te slapen of uw harde schijven uit te schakelen tijdens perioden met weinig vraag. Als u dit doet, bespaart u stroom zonder de prestaties te beïnvloeden, omdat uw harde schijf nog steeds wordt geactiveerd wanneer het systeem deze nodig heeft.

    Image
    Image
  6. De batterij-instellingen van MacBooks in Energy Saver zijn onder andere Dim het scherm een beetje op batterijstroom. Deze optie bespaart energie door minder te gebruiken om de monitor te verlichten.

    Image
    Image
  7. Power Nap is een instelling waarmee je Mac periodiek kan 'ontwaken' om taken uit te voeren zoals het controleren op e-mail en het uitvoeren van app-updates.

    Image
    Image
  8. De Start automatisch na een stroomstoring optie is aanwezig op desktop Macs. Deze optie is handig voor degenen die hun Mac als server gebruiken.

    Deze instelling is misschien niet helemaal gunstig voor algemeen gebruik. Stroomuitval kan in groepen voorkomen en je zult willen wachten tot de stroom stabiel lijkt te zijn voordat je je Mac weer aanzet.

    Image
    Image
  9. Energy Saver heeft ook instellingen voor netwerken. De Wake voor Wi-Fi-netwerktoegang (op een MacBook die werkt op een lichtnetadapter) en Wake voor netwerktoegang (op een desktop) vertellen uw computer om de slaapstand te verlaten als het een andere computer detecteert die verbinding probeert te maken.

    Image
    Image
  10. Een andere instelling die uniek is voor desktop-Macs en MacBooks die op een lichtnetadapter werken, is Voorkomen dat de computer automatisch slaapt wanneer het scherm is uitgeschakeld.

    Als u deze optie inschakelt, blijft uw harde schijf wakker, zelfs als het scherm in de slaapstand gaat. Als de instelling actief is, wordt uw computer sneller wakker, maar verbruikt deze meer energie.

    Image
    Image
  11. Klik op de Schedule-knop om tijden in te stellen waarop uw Mac moet opstarten of uit de slaapstand moet komen, evenals een tijd waarop uw Mac moet gaan slapen.

    Image
    Image
  12. Klik in het volgende scherm op de selectievakjes naast de items die u wilt instellen. De opties voor afsluiten en slapen zijn beschikbaar in het vervolgkeuzemenu naast het tweede vak.

    Voor de tweede optie kun je ervoor kiezen om je computer in de sluimerstand te zetten, opnieuw op te starten of af te sluiten op de afgesproken tijd.

    Geplande activiteiten vinden alleen plaats wanneer je Mac is aangesloten op een lichtnetadapter (d.w.z. ze zullen niet plaatsvinden op MacBooks die op een batterij werken).

    Image
    Image
  13. Het tweede vervolgkeuzemenu biedt opties voor welke dagen de geselecteerde actie zal plaatsvinden. U kunt kiezen uit Weekdays (maandag tot en met vrijdag), Weekends (zaterdag en zondag), Every Day, of een specifieke dag van de week.

    Image
    Image
  14. Stel ten slotte een tijd in waarop de wek- of slaapactie moet plaatsvinden. Klik op de secties uren, minuten en AM/PM om ze allemaal te selecteren. Gebruik de pijltjes of gebruik de pijltjestoetsen op je toetsenbord om ze aan te passen.

    Image
    Image
  15. Klik op OK om je schema-instellingen op te slaan.

    Image
    Image
  16. Eén instelling die niet op alle Macs beschikbaar is, is Automatisch wisselen van grafische afbeeldingen Als uw computer meerdere grafische chips heeft, vertelt deze optie de Mac om hardware met een lager energieverbruik te gebruiken voor minder intensieve taken zoals tekstbewerking. Als je de grafische weergave uitschakelt, zal je Mac de prestaties benadrukken, wat een negatieve invloed heeft op de levensduur van de batterij.

    Image
    Image
  17. Andere opties kunnen aanwezig zijn, afhankelijk van het Mac-model of de randapparatuur waarop je computer draait. Extra opties spreken meestal voor zich.

Aanbevolen: