Fysieke delen van een cd en hun effect op design

Inhoudsopgave:

Fysieke delen van een cd en hun effect op design
Fysieke delen van een cd en hun effect op design
Anonim

De afzonderlijke onderdelen van een cd bieden unieke uitdagingen en kansen voor grafisch ontwerp voor desktop-uitgevers en ontwerpers.

Image
Image

Bottom Line

In dit artikel ontleden we een compact disc en analyseren we de vervaardigde anatomie, waarbij we uitleggen hoe de verschillende onderdelen uw compact disc-ontwerp zullen beïnvloeden. Als u weet voor welk medium u ontwerpt, voorkomt u ongewenste verrassingen in het eindproduct.

Belangrijkste afdrukgebied

Het hoofdgedeelte van de schijf: hier worden de audio of gegevens gecodeerd. Kleuren die op dit oppervlak worden afgedrukt, lijken donkerder dan op wit papier. Afhankelijk van de inktdekking zullen verschillende hoeveelheden van het zilveren oppervlak doorschijnen. Een hogere inktdekking (donkere kleuren, in het algemeen) betekent dat u minder van het reflecterende oppervlak doorschijnt. Minder inktdekking, met printpunten die verder uit elkaar liggen (lichtere kleuren, in het algemeen), zal meer van het onderliggende schijfoppervlak onthullen. De enige manier om iets wit op het oppervlak van de cd te laten lijken, is door met witte inkt af te drukken.

Bottom Line

Dit is het ringgebied net binnen het hoofdafdrukgebied. De spiegelband is niet gecodeerd met gegevens, dus het heeft een andere reflecterende kwaliteit en lijkt donkerder dan enig ander deel van de compact disc. Over het algemeen wordt de spiegelband geëtst met de naam van de fabrikant, evenals een nummer of barcode-identificatie. Het effect van afdrukken op de spiegelband is een donkerder worden van de tekst of afbeeldingen in vergelijking met die van het hoofdafdrukgebied. Net binnen de spiegelband bevindt zich de stapelring.

Stapelring

Aan de onderkant van elke schijf wordt deze dunne ring van verhoogd plastic gebruikt om een kleine hoeveelheid ruimte tussen elke schijf te houden wanneer deze wordt gestapeld voor het in dozen doen en/of verzenden. Het voorkomt dat de platte oppervlakken tegen elkaar schuren, wat krassen zou kunnen veroorzaken op de bedrukte bovenkant of de leesbare onderkant van de schijven.

Hoewel het aan de onderkant zit, zijn sommige fabrikanten niet in staat om over het gebied van de stapelring te printen vanwege een kleine "goot" die op het bovenoppervlak ontstaat wanneer ze hun schijven vormen. Andere fabrikanten vormen compact discs die aan de bovenkant glad zijn en probleemloos over de stapelring kunnen worden afgedrukt.

Hub

Dit is het binnenste gedeelte van de schijf, gemaakt van doorzichtig plastic, en bevat de stapelring. Afdrukken over het naafgebied is vergelijkbaar met het effect van afdrukken op transparanten. Hoe lichter de kleur, hoe meer het transparantie-effect aanwezig is, vanwege de kleine, ver uit elkaar geplaatste printpunten die worden gebruikt om lichte kleuren te produceren.

Met zware inktdekking over de hub, is de transparantie veel minder opvallend. Alle kleuren zien er echter anders uit wanneer ze over de doorzichtige plastic naaf worden afgedrukt in vergelijking met de andere ondoorzichtige oppervlakken van de compact disc.

Een basisoplossing voor de inconsistenties

Het aanbrengen van een witte basislaag over het gehele afdrukgebied van de schijf voordat het ontwerp wordt afgedrukt, vermindert het donker wordende effect van de spiegelband en vermindert ook het transparantie-effect van de plastic hub. De witte basis (soms "white flood" genoemd) fungeert als een grondlaag, zodat het uiteindelijke ontwerp meer lijkt op het afdrukken op het witte papier van standaard jewelcase-inzetstukken, portefeuilles, posters, enz.

Als je cd-ontwerp foto's bevat, vooral gezichten, zorgt een witte vloed ervoor dat ze er natuurlijker uitzien. Het kan ook helpen om de kleuren op de bedrukte inserts te matchen. De meeste fabrikanten zullen niet automatisch een witte vloed voorstellen, en ze kunnen hiervoor kosten in rekening brengen zoals elke andere inkt, maar het kan een groot verschil maken in het uiterlijk van uw ontworpen schijf.

Professioneel cd-ontwerp omvat veel meer dan het manipuleren van afbeeldingen, tekst en kleuren met computerprogramma's: zelfs het meest zorgvuldig gekozen lettertype zal niet effectief communiceren als het visueel verloren gaat over de verschillende delen van een bedrukt oppervlak; wolken of sneeuw op een cd-ontwerp is alleen wit als je wit als een van je afgedrukte kleuren gebruikt.

De kenmerken van het tastbare item dat u ontwerpt, spelen een cruciale rol in het algehele ontwerpproces. De compact disc is geen uitzondering. Het kennen van de anatomie helpt om betere ontwerpbeslissingen en betere ontwerpers te nemen.

Aanbevolen: