Wat zijn CAT5-kabels en categorie 5 Ethernet?

Inhoudsopgave:

Wat zijn CAT5-kabels en categorie 5 Ethernet?
Wat zijn CAT5-kabels en categorie 5 Ethernet?
Anonim

CAT5 - ook wel CAT 5 of categorie 5 genoemd - is een Ethernet-netwerkkabelstandaard die is gedefinieerd door de Electronic Industries Association en de Telecommunications Industry Association. CAT5-kabels maken gebruik van de vijfde generatie twisted-pair Ethernet-technologie en zijn sinds hun oprichting in de jaren negentig de meest populaire van alle twisted-pair-kabeltypes geworden.

Hoe CAT5-kabeltechnologie werkt

CAT5-kabels bevatten vier paar koperdraden die Fast Ethernet-snelheden tot 100 Mbps ondersteunen. Net als bij alle andere typen twisted-pair EIA/TIA-bekabeling, is de lengte van de CAT5-kabel beperkt tot een maximale aanbevolen lengte van 100 meter (328 voet).

Image
Image

Hoewel een CAT5-kabel gewoonlijk vier paar koperdraad bevat, gebruikt Fast Ethernet-communicatie slechts twee paar. De EIA/TIA publiceerde in 2001 een nieuwere categorie 5-kabelspecificatie met de naam CAT5e (of CAT5-enhanced), ontworpen om Gigabit Ethernet-snelheden tot 1000 Mbps beter te ondersteunen door alle vier de draadparen te gebruiken. CAT5e-kabels behouden bovendien achterwaartse compatibiliteit met Fast Ethernet-apparatuur.

Hoewel technisch niet geschikt om Gigabit Ethernet te ondersteunen, zijn CAT5-kabels in staat om gigabit-snelheden op kortere afstanden te ondersteunen. De aderparen in CAT5-kabels zijn niet zo strak gedraaid als die welke zijn geconstrueerd volgens de CAT5e-normen en hebben dus een hoger risico op signaalinterferentie die toeneemt met de afstand.

Soorten CAT5-kabels

Twisted-pair kabel zoals CAT5 wordt geleverd in twee hoofdvarianten, solide en gestrand. Solide CAT5-kabel ondersteunt langere lengtes en werkt het beste in vaste bedradingsconfiguraties zoals kantoorgebouwen. Gestrande CAT5-kabel is daarentegen buigzamer en beter geschikt voor verplaatsbare kabels over kortere afstanden, zoals on-the-fly patchkabels.

Hoewel later nieuwere kabeltechnologieën zoals CAT6 en CAT7 zijn ontwikkeld, blijft categorie 5 Ethernet-kabel de populaire keuze voor de meeste bedrade lokale netwerken vanwege de combinatie van betaalbaarheid en hoge prestaties die Ethernet-apparatuur biedt.

Bottom Line

CAT5 Ethernet-kabels zijn gemakkelijk te vinden in winkels die elektronische goederen verkopen, inclusief online verkooppunten. Sommige enthousiaste makers en IT-technici bouwen hun eigen. Met deze vaardigheid kan een persoon op zijn minst kabels maken van precies de lengte die ze nodig hebben. Het proces is niet al te moeilijk te volgen met een goed begrip van het kleurgecodeerde bedradingsschema en een krimptang.

Uitdagingen met categorie 5

Gigabit Ethernet ondersteunt al de snelheid die lokale netwerken nodig hebben, waardoor het moeilijk is om upgrades naar CAT6 en nieuwere normen te rechtvaardigen, vooral wanneer de meeste van deze investeringen zullen plaatsvinden in grotere bedrijfsomgevingen waar herbedradingstaken aanzienlijke kosten en bedrijfsstoringen veroorzaken.

Met de opkomst van draadloze netwerktechnologieën zijn sommige industriële investeringen verschoven van de ontwikkeling van bekabeld Ethernet naar draadloze standaarden.

Aanbevolen: