Wat is een webmashup?

Inhoudsopgave:

Wat is een webmashup?
Wat is een webmashup?
Anonim

Een webmashup, of mashup-website, is inhoud die is "gepureerd" of vermengd uit verschillende bronnen, zodat deze anders kan worden weergegeven. Dit gebeurt met behulp van een webtoepassing die informatie uit een of meer bronnen ha alt en op een nieuwe manier of met een unieke lay-out presenteert.

Voorbeelden van mashups

Image
Image

Toen de Nintendo Wii uitkwam, was het moeilijk om hem in winkels te vinden. Een webmashup zou consumenten kunnen hebben geholpen door gegevens van verschillende retailers zoals EB Games en GameStop, samen met websites zoals eBay, te verzamelen en hun informatie te combineren met Google Maps, zodat het allemaal in een gebruiksvriendelijke interface kon worden gepresenteerd.

Trendsmap is een voorbeeld van een populaire mashup-service. Het combineerde de trending topics van Twitter met gegevens van een andere Twitter-trendsite en toonde deze op een kaart. Tegenwoordig worden trends op Trendsmap echter berekend via het eigen algoritme van de service.

Veel mobiele apps functioneren ook als mashups. Een restaurant-app kan bijvoorbeeld menu-informatie combineren met locatiegegevens om u te vertellen wat goed is om te eten in nabijgelegen plaatsen.

Wat is er zo geweldig aan mashups?

Mashups geven mensen nuttigere en interessantere manieren om informatie te consumeren. Informatie op zichzelf uit één enkele bron is nuttig, maar dat nut kan worden verbeterd en naar een hoger niveau getild in combinatie met een of meer gerelateerde bronnen.

Het draait allemaal om hoe de informatie uit meerdere bronnen met elkaar in wisselwerking staat. Je kunt zelf proberen uit te vinden hoe het ene stukje informatie zich verhoudt tot een ander stuk, maar het is zeker handig als een website of mobiele app je dat meteen vertelt.

Hoe wordt een webmashup gemaakt?

Het web wordt steeds opener en socialer. Hierdoor openen veel websites programmeerinterfaces (API's) waarmee ontwikkelaars tot hun kerninformatie kunnen komen.

Een goed voorbeeld hiervan is Google Maps, een zeer populaire interface om te gebruiken in mashups. Google geeft ontwikkelaars toegang tot hun kaarten via API's. De ontwikkelaar kan deze kaarten vervolgens combineren met een andere gegevensstroom om iets nieuws en unieks te creëren.

Heeft een webmashup gegevens uit meerdere bronnen nodig?

De naam "mashup" is afgeleid van het idee om gegevens uit twee of meer bronnen te combineren en weer te geven met een unieke uitstraling. Nieuwere mashups gebruiken echter soms maar één informatiebron.

Een goed voorbeeld van een mashup met slechts één bron is EmojiTracker, die alleen gegevens van Twitter ha alt. Deze website bekijkt alle emoji's die op Twitter worden gebruikt in re altime en fungeert als een directe teller voor alle verschillende emoji's.

Aanbevolen: